Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V 17 pod zámkem

Od: bu odpovědí: 19 změna:
Zdravim,
chtela bych se zeptat, co mam delat, kdyz nesmim chodit ven..? Pouze jen jediny den v tydnu do 19:00..a to tenhle rok je to nejlepsi, jaky jsem to kdy mela.V zivote jsem nebyla dele venku a to je mi 17, nepiju, nekourim, ve skole mi to taky celkem jde, v zivote jsem neudelala zadny pruser, ale stejne me nechteji poustet.Kdyz si s mamou chci o tom promluvittak me odbije absurditou jako je treba,ze je venku uz tma..nevim jak ji mam presvedcit, ze kdyz za parmesicu buu plnoleta,tak ze bych mohla uz jit normalne ven.dekuju za radu.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

shlaighter*
hodnocení

2x

Možná se nenechat jen tak odbýt a trvat na promluvení si ;) Třeba mají rodiče nějaký reálnější důvod, než že "je tma" .

hodnocení

2x

Já bych to do 18 vydržel a pak bych třeba párkrát přespal u kamarádky. Ať se vztekají. Řekl bych jim, že mám co dohánět. Nejste jejich otrok aby se tak chovali.

au1

super přístup :D takhle to ale nefunguje, pokud si chce dotyčná dělat co chce, musí za to i přijmout odpovědnost. tzn ano, dělej si co chceš, nerespektuj moje pravidla, ale postarej se sama o sebe = odstěhuje se z mého domu :)

hoummy*
hodnocení

1x

Buď ráda, že rodiče se o tebe zajímají a jsi správná holka, takových jakých je dnes málo. Všichni kouří, pijou, hulí a to ještě nebyli plnoletí. Až ti bude 18mnáct, tak si s rodiči promluv, ale věř, že o nic nepřicházíš!

pt®
hodnocení

1x

Já vím, že se Vám to zdá nepřiměřené, ale vzpomeňte si na mladé, kteří vyrůstají v ústavech, v domovech. Nemohou také po večer ven a mimo to, ani nemají tolik peněz, jako jiní mladí od rodičů. Možná právě proto, nekouříte a neděláte průsery, protože nejste ve společnosti vrstevníků, kteří jsou pravý opak než Vy. Jednou budete ráda, že jste takový slušný člověk. Vydržte to, alespoň než si doděláte školu, věřím, že to rodiče myslí dobře, i když jsou dost tvrdí. Jinak Vám fandím, že jste nekuřák a slušné děvče, opravdu, mějte se hezky. - pt

Podobné argumenty jsou nesmysl. To si taky můžu říct, že si k obědu nedám svíčkovou, ale jen kůrku od chleba, protože děcka v Africe taky nemají co jíst...

Když tě nepouští v 17 ven, tak to je děs. Podle mě je lepší "vyřádit se" v těch 15-17 letech (lítat po venku, chodit na diskotéky atd.) než se na tomto bodě zaseknout ve 20 a dohánět po klubech, co jsi v mládí nemohla. To jsou důvody, proč ty nejslušnější holky z vesnice mají nemanželské děti jako první nebo začnou kouřit/chlastat. Chtějí to prostě dohnat a nemají vrstevníky, se kterými "by tím prošli".

iz*
hodnocení

1x

Dokud žijete u rodičů, a dokud Vás rodiče živí, musíte dodržovat jejich pravidla.

To se nezmění ani dovršením plnoletosti. Jedině, že byste si na sebe začala vydělávat sama a odstěhovala se.

juldab*

Pravidla ano ale pouze ty které jsou obecně dané. Např. jsou-li rodiče věřící a já atheista, nesmí mě rodiče ( či někdo jiný, kdo mě živí) nutit do víry.

steel

Rada nad zlato..

hodnocení

1x

Odpovědi typu - dokud tě živým jsou nebetyčná blbost. Dítě jsem si udělal, byla to moje volba a mám prostě povinnost ho živit a starat se o něj ať je jaké je. To bysme pak taky mohli chtít od manželek absolutní poslušnost protože je někdy živíme. Nebo od starších rodičů. Neříkám že děti nemají poslouchat, ale pouze s ohledem na svůj věk a na důležitost příkazů.

domaa
hodnocení

0x

Zkus říct Tvé babi nebo dědovi,ať rodičům domluví.Bohužel plno rodičů je tak hloupých,že si neuvědomí že když oni musí celý den makat a pak přijdou domů,jsou rádi že si mohou sednout a být doma.Ale jinak je to s dětma.Ti sedí celý den ve škole,od 8h do 13 hodin i více, takže v zájmu zdraví se musí proběhnout ven.Plno zabedněných rodičů si toto nejsou schopni uvědomit a doplácí velice na to děti.To samé učitelstvo ve školách,které je často tak sobecké,že zakazují dětem vycházet o přestávkách na chodbu školy a mohou ven jen o velké přestávce.Je zarážející,jak takovýhle lidi mohou učit děti.

kolo*
hodnocení

0x

Srovnávat to s ústavem,odkud holka nemůže je špatné.Tam mají alespoň zahradu,kde pobývají ale co může dělat dítě v paneláku ve městě,jež má přihlouplé,zabedněné rodiče a dají mu domácí vězení 14 dnů třeba za špatnou známku?Dítě dřepí skoro celý den ve škole za lavicí,pak přijde domů a tam musí být na pár metrech čtverečních a zase nezbývá než do večera dřepět v bytovce.A to třeba těch 14 dnů,co má vězení.O hlouposti dotyčných osob netřeba diskutovat.

pt®

"kolo", ale přece nemůžeš všechny soudit podle sebe, víš. - pt

kolo*

Nesoudím podle sebe,stačí co se člověk dozví a slyší.Myšlenkové pochody některých jedinců,co mají děti,jsou někdy dost sobecké a rádi se schovávájí za výmluvu,že je to v zájmu dítěte.

snare

pt - Zvláštní připomínka ke "kolo" i s tykáním. Co Vás tak popudilo? Copak Vy nesoudíte podle sebe? Nemůže se oprostit od toho ústavu a radíte k problému "bu" svým pohledem a zkušeností. Jenže každý člověk má svůj názor. Vy s názorem druhých nemusíte souhlasit, ale měla byste jej respektovat a ne být kousavá!

pt®

"snare", jenže "kolo", považoval můj názor, moji zkušenost za hloupou. Jenže je jen odlišná od druhých, asi tak. - pt

buss
hodnocení

0x

Máš svá práva. Zkus z rodičů vyrazit, PROČ se tak chovají, omezují tě, ale rozhovor obyčejně skončí tím, že dokud tě živíme budeš poslouchat. Jinak si přečti zákon o rodině. Nebo počkej do plnoletosti a můžeš z hnízda vyletět a starat se o sebe. Mně by takové omezování také vadilo.

hodnocení

0x

Ahoj,

zkus si s rodiči společně promluvit, jaký skutečný důvod mají k tomu, nepouštět Tě ven. To, že je venku tma, opravdu není dobrý argument. Můžeš poprosit také někoho z rodiny, aby Ti byl nápomocen a pomohl Ti - například prarodiče. Pomoci by Ti mohli také Tvoji kamarádi a spolužáci - zkus se porozhlédnout po nějakých slušných, kteří nekouří a nepijí, aby na ně rodiče dali.

Rodiče si takovýmto přístupem mohou řešit své nedostatky ze svého dětství, kde panovala také přísná výchova a přenášet to na své děti, nebo pokud jsi jejich jediná dcera, tak je pochopitelné, že mají o Tebe strach - zkus se domluvit s nějakou kamarádkou nebo dobrým kamarádem, aby šli s Tebou ven - když budeš mít společnost, možná rodiče poleví. Nedivím se, pokud by Tě nechtěli pouštět večer, přecijen riziko přepadnutí nebo znásilnění tu je.

Je pravda, že pokud bydlíš s rodiči, tak bys měla respektovat jejich pravidla, ale zároveň od 18 let si můžeš chodit, kam chceš a kdy chceš, rodiče Ti do toho nemají co mluvit. Pouze je slušností, když s nimi bydlíš, jim říci, kam jdeš, aby o Tobě věděli, ale to je asi tak všechno.

Pokud bude chtít člověk začít kouřit nebo pít alkohol, tak si k tomu vždycky nějakou příležitost najde, tomu rodiče nezabrání a hodně lidí pak tohle může dohánět. Na druhou stranu, pokud má člověk k těmto věcem odpor, tak je nepožije, i když je bude mít na dosah.

Jinak zde jde o přirozený proces osamostatňování. Rodiče si budou muset zvyknout, že nejsi už malá holčička, ale dospělá žena. Pokud se na Tebe až moc uplii, tak to bude bolestivé prozření, které ale zkrátka někdy přijít musí.

Ale jak zde už radili někteří nade mnou, určitě někdy budeš ráda, že jsi taková, jaká jsi - že nekouříš, nepiješ a jsi slušná. Jistě, dnes se to už příliš nenosí, ale opravdu z vlastní zkušenosti Ti mohu říci, že najít dnes nějakou holku, která je jako Ty, je jednoduše nemožné. Tak si toho važ, jednou to určitě Tvůj partner nebo někdo jiný ocení.:)

hodnocení

0x

Také zdravím. Řekněte rodičům, že jste již téměř dospělá, je na Vás spolehnutí a nemají důvod Vás zavírat doma. Chápu, že rodiče mají o Vás starost třeba, ale jistě máte mobily, můžete se kdykoliv spojit, domluvit se atd...Nemůžete být věčně zavřená doma, rodiče by si měli připustit, že již nejste malá holčina a přestat Vás omezovat tímto způsobem. Nezbývá Vám, než s rodiči komunikovat a nenechat se odbýt. Přesvěčte rodiče, že si zasloužíte více důvěry v určitých věcech. Je to vše o komunikaci a toleranci...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]