Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně expřítelova zažádání o snížení alimentů. Máme spolu dceru na kterou má platit 800,-, samozdřejmě že si svou povinnost neplnil a nyní je ve výkonu trestu. Asi před měsícem si zažádal o snížení alimentů aby mu dluh stále tak nenarůstal. Předpokládám že mám kvůli němu na krku další soud. Můžete mi někdo poradit co mám dělat aby mu to soud nepovolil nebo aspoň jak se na to mam připravit? Předem děkuji za odpovědi.
Dobrý den. Chelsie, 800,- Kč na dítě, nejsou žádné peníze. A je smutné, že ani to není schopen otec dítěte platit. Připravdte si účty od vašich veškerých výdajů (poplatků) včetně výdajů na potřeby pro dítě. Naopak, zažádala bych si o zvýšení alimentů. Děti rostou, mění se jejich potřeba a s tím i výdaje. Na otce, pokud nebude platit, bohužel, jen exekuce, až se vrátí z výkonu trestu. Se snížením rozhodně nesouhlaste. To, že je otec ve výkonu trestu, není důvod proto, aby mu soud výživné snížil.
doplněno 08.11.12 13:01:Pominu morální stránku věci nyní, ale pokud si otec neplní své povinnosti, jde zde o dítě. Je tady možnost, aby výživné platili prarodiče dítěte. Tedy rodiče otce. Ukládá to tak zákon. Je na Vás, abyste tuto možnost zvážila ( z morálního hlediska se to mnoha lidem příčí), ale já jen na tuto možnost upozorňuji.
Toto mi radila i soudkyně kdyz jsme měli poslední stání. Na to jsem jí odpověděla že ať se na mě nezlobí ale když neni schopnej mi platit 800 tak k čemu by mi bylo zvýšení. Akorát další neuspěšný boj, ona se trochu pousmála a jen kývla hlavou. Takže mi defakto dala za pravdu. Exekucí se nic nevyřeší. Žádnej majetek nemá, je hlášenej na městě a práci taky neměl. Vydělával si na černo a to já jsem mu nedokázala.
jen poznámku k vyživovací povinnosti dle § 88 ZR (vyživovací povinnost dalších příbuzných, např. prarodičů k vnukovi):
je sice pravda, že obecně takováto povinnost existuje, ovšem nikoli v subsidiární rovinně (otec neplatí, tak za něho odpovídají jeho rodiče)
povinnost vzdálenějších předků vznikne tehdy, když nejsou schopni ji plnit bližší předci, tzn. účastníky řízení na straně žalovaných by tomto případě byli oba rodiče a (až) všichni (4) prarodiče..
soud by posuzoval, zda k výživě dítěte postačí nejen (neplacené/nevymahatelné) výživné od otce, ale i od matky, a teprve poté by rozhododoval o příp. výživném každému z prarodičů (od matky i od otce)
ad otázka: výkon trestu (obzvláště pokud je tam za neplnění výživného nebo jiný úmyslný trestný čin) není důvodem pro snížení výživného na dítě; bohužel tím ale také pravděpodobně odpadá jeden z donucovacích prostředků proti rodiči, který si dobrovolně vyživovací povinnost neplní - tedy hrozba odsouzení k nepodmíněnému odnětí svobody.. těžko radit, jak výživné vymoci, ale snížení se dle mého bát nemusíte..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.