Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jelikož můj bývalý manžel neplatí alimenty,dluží už 60 000,- na výživném našemu synovi,kterému je 6 let.Výživné má dané platit 2500,- z toho od narození syna zaplatil jen 21 000,- a ještě menší splátky asi za 5 měsíců po dobu co byl zavřený.Celou dobu jsem mu dávala šanci vše napravit,ale ani tak se nesnaží.Proto jsem se chtěla zeptat,když bývalého manžela půjdu nahlásit za jak dlouho ho zavřou,protože má podmínku nebo co se bude vůbec dít.Děkuji za odpověd.
Dobrý den. Pokud bude otec dítěte zavřený, to peníze dítěti nepřinese též. Dejte ho na exekuci. Pokud vydělává, nebo má nějaký majetek, tam by se peníze pro dítě, na které má právo, mohly najít a vydobýt. Obraťte se na exekutorský úřad s pravomocným rozhodnutím soudu o výživném a exekutor sepíše exekuční návrh atd...
doplněno 08.11.12 08:18:Otec dítěte si nemůže klást žádné podmínky, jestli-že výživné a styk s dítětem vám upravil soud. Takže pokud se nedohodnete mezi sebou jinak, musí se držet toho, co je psáno v rozsudku. Pokud si bere dítě častěji, než mu určil soud, pak je to jen na Vaší dobré vůli, že mu vycházíte vstříc. Výživné a styk s dítětem jsou dvě odlišné věci a i přesto, že otec výživné neplatí, má na styk s dítětem právo. Ale jen do té míry, kterou určil soud.
Moc děkuji za odpovědět,jenže to je bohužel taky problém,bývalý manžel nejen,že nedělá,ale ani nemá žádný majetek,prostě nic.Žije u své matky a pobírá asi 3500,- sociální dávky tak nevím co dělat.Prý jen co bude mít práci platit bude,ale to říká pořád.Mimo to si dává podmínky jak to bude s naším synem ikdyž v péči mam syna já a i přesto,že neplatí,má malého každý druhý víkend.Někdy i v týdnu.Děkuji.
Můžeš alimenty požadovat po jeho rodičích, na sociálce ti určitě poradí nejlepší postup.
jen poznámku k vyživovací povinnosti dle § 88 ZR:
je sice pravda, že obecně takováto povinnost existuje, ovšem nikoli v subsidiární rovinně (otec neplatí, tak za něho odpovídají jeho rodiče)
povinnost vzdálenějších předků vznikne tehdy, když nejsou schopni ji plnit bližší předci, tzn. účastníky řízení na straně žalovaných by tomto případě byli oba rodiče a (až) všichni (4) prarodiče..
soud by posuzoval, zda k výživě dítěte postačí nejen (neplacené/nevymahatelné) výživné od otce, ale i od matky, a teprve poté by rozhododoval o příp. výživném každému z prarodičů (od matky i od otce)
ad otázka: pokud není z čeho výživné na otci vymoci, je to problém, já bych radil v takovém případě dotáhnout (i opakovanými) trestními řízeními k nepodmíněnému odnětí svobody (každý sme nějaký, ale přecejen to může být donucovací prostředek pro otce, který ve vězení být nechce - samozřejmě taková rada je čistě technická, oproštěná od citových vazeb v rodině, kde v každé může být situace různá...
Víte synka mam ve vlastní péči já a styk s dítětem upravený nemáme,je prý na mě jak malého budu bývalému manželovi půjčovat.Takhle jsme se dohodli mezi sebou a on to tak bere,ale je mu jedno,jestli malého vrátí o den déle,že na tom prý už nesejde a z papírů od soudu si nic nedělá,prý mu tím jen vyhrožuju a dnes mi dokonce řekl,že ho stejně zavřít nenecham,že by to malý nerozdýchal,vím,že ho má malý rád,nechtěla bych aby mi to někdy vyčítal..Asi bych si měla zažádat o úpravu styku.
Já si myslím a jsem z toho hodně smutná, že neuděláte nic. Vůbec nic! Vidina mnoha a mnoha let před vámi, než dítě dospěje, bez jakékoliv pomoci, kdy všecičko je jen a jen na vás, je strašlivá.Nikdo takového "tátu" nedonutí pracovat a platit. Ten chodí a vykřikuje, jak ta jeho bývalka ho chce stáhnout z kůže a jaký je chudák. Soud začne zkoumat, zda mužský může platit a kolik může. Jenže život se ženy neptá jestli chce nebo nechce, jestli může nebo nemůže. Musí!
Vlastní zkušenost.
Dobrý den, mám podobnou zkušenost jako babkazov - i když jsem se s bývalým soudila a byl vícekrát odsouzen na podmínku i "natvrdo", přesto jsem z něj žádné peníze na výživné nedostala - protože nic neměl. A je pravda, že když jde do vězení, za tu dobu vám není povinen nic platit, takže to pro vás je spíš mínus. A pozor na to, že po 3 letech se výživné promlčí. Chtít výživné po jeho rodičích mi přišlo kruté, i když byli při něm - vždycky vy budete ta "mrcha, co udává vlastního (bývalého) manžela", s tím nic nenaděláte... Ale jestli to nejsou chudí důchodci, tak bych na vašem místě po nich chtěla, aby platili za synáčka - máte na to právo. Držím palce, i když současné zákony vám moc nepřejí... bohužel.
"A je pravda, že když jde do vězení, za tu dobu vám není povinen nic platit, takže to pro vás je spíš mínus."
to je nesmysl... (samozřejmě fakticky bude složité výživné vymoci, ale povinnost trvá, a dluh ve výkonu trestu dále narůstá)
"A pozor na to, že po 3 letech se výživné promlčí."
to je zavádějící formulace..
soud může přiznat výživné až/maximálně za 3 roky nazpět, to je pravda, jde o nárok podřízen obecné promlčecí lhůtě (resp. od ní odvozen), ale pokud soud již rozhodl o výši výživného, tak jde o vykonatelný titul, promlčecí lhůta pro možnost jeho vymožení v exekuci je 10 let...
Děkuji moc za zajímavou odpověd,nevěděla jsem,že se dají alimenty promlčet po třech letech..:-O.Můj bývalý má už jen matku,která je ke všemu důchodkyně a bohatá opravdu není..:-.
To je hloupost, výživné se nepromlčuje. Nechte ho zavřít, Vyleze z kriminálu, nebude platit a půjde znovu. Takový lidi se nám pořád jen budou vysmívat do obličeje jk jsme měcí. Nenechte si nic líbit. Platby vám nikdo taky neodpustí. Najděte si fajn chlapa /určitě někde je/. který bude mít rád vás i malého a začněte žít. To ho nejvíc dostane do kolen - darebáka. A klukovi řekněte pravdu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.