Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, můj přítel pobírá invalidní důchod (složenkou) ovšem teď by měl být cca na 1 měsíc hospitalizován v nemocnici jde to nějak vyřídit abych během té doby mohla jeho důchod převzít já? Předem děkuji za odpovědi.
jirko2, tak to v žádném případě. Pokud přítel pobírá invalidní důchod na modré poukázce, tak na žádnou plnou moc přítelkyni nikdo peníze nedá. Nejlepším řešením je zažádat poštu o doslání důchodu do nemocničního zařízení, a nebo nechat důchod ležet na poště /až tři měsíce/ a po návratu z nemocnice si jej vyzvednout.
Přítelkyně není manželka, které by případně mohl být důchod vyplacen.
Pokud přítel dostává peníze na růžovou poukázku, tak to ale není invalidní důchod a platí tam jiná pravidla.
doplněno 01.11.12 21:19:Přístup k důchodu - penězům by jste mohla mít, pokud by si přítel nechal důchod posílat na svůj účet u banky a Vy jste měla též dispoziční právo k účtu. Tuto variantu si můžete zřídit později, až se přítel vrátí z nemocnice.
Kdysi dávno jsem to řešil plnou mocí a šlo to.Už mám ale ůčet , Platební příkazy a platební kartu. Tak žádný problém, Dvedete si představit in. důcod platbou na složenku a teď budu třeba 4 měsíce v nemocnici v komatu? Co platba za byt,elekřinu atd...Vždyť dnes Vás mohou vystěhovat jako neplatiče.Dnes pochopení a soucit vesměs nikdo nemá.
Děkuji za radu, a jak dlouho to může trvat než se to vyřídí? Když by se to vyběhalo hned v pondělí protože důchon má k 24mu tak aby se to stihlo.
no teď jsem si našla že by to mělo jít i přez poštu nějaká kartička s plnou mocí. Anechat peníze na poště nejde musím z něčeho platit pohledávky.
To je průkaz příjemce - zmocněnce, jste zmocněna k přebírání rekomand /balíků apod./ na uvedeného adresáta. Nikoliv na peníze na modré důchodové poukázce.
Též na PP nedostanete zásilku se službou VÝHRADNĚ JEN adresátovi, ta je většinou s červeným pruhem.
doplněno 01.11.12 21:57:Nejlepší řešení pro Vás je opravdu nahlásit na poště adresu, kde se přítel nyní léčí, aby tam jednorázově důchod přeposlali, poté za ním zajet do nemocnice a on Vám peníze předá. Peníze se v nemocnici ukládají do trezoru, nebojte se, že je bude muset mít u sebe.
Tak jsem se právě dočetla na stránkách ČSSZ že to jde přez ten Obecní ůřad není to sice plná moc ale ustanovení tzv. zvláštním příjemcem.
Děkuji všem za rady hlavně Jirka2 pomohl nejvíc.
Důchod bude automaticky přesměrován tam, kde se dotyčný nalézá. Tedy do příslušného nemocničního zařízení. Tam bude uložen a předán do rukou, do kterých patří. Když dotyčný zemře, tak bude předán do dědického řízení...
Myslím, že je to tak dobře zařízené.
suzymon, nevím jestli slovo ,,automaticky,, přesměrován je dobře zvolené. Důchod bude poslán do nemocničního zařízení /apod./ teprve tehdy, až někdo nahlásí novou adresu.
doplněno 01.11.12 21:29:slovník cizích slov - automatický - samočinný, mechanický
Ano, chápu Vaši připomínku. Automatické to není. (Trochu jsem to zkrátila) Ale pokud je ten člověk schopen komunikovat s nemocničním personálem, a to si myslím, že podle dotazu je, zařídí to oni. Není to tak dávno, co jsem měla stejný případ v rodině. V dnešní době elektronické pošty, jde všechno daleko snadněji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.