Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
může mi zaměstnavatel nařídit jinou práci než na kterou mám pracovní smlouvu nebo semnou musí sepsat novou smlouvu o nové práci?Nastoupila jsem do firmy kde mám v pracovní smlouvě uvedeno že jsem vedena jako skladník v 3-směném provozu,po dobu dvou let jsem chodila pouze na dvě směny teď se zaměstnavatel rozhodl že budu dělat i noční směnu ale ne jako skladník nýbrž že budu chodit uklízet kanceláře s tím že mi přidá 10 kč na hodinu.Musím tu práci přijmout nebo mám chtít novou pracovní smlouvu na jinou práci?
Děkuji za odpověd
Dobrý den.
Zaměstnavatel může převést zaměstnance i bez jeho souhlasu na dobu nezbytné potřeby na jinou práci, než byla sjednána, jestliže to je třeba k odvrácení mimořádné události, živelní události nebo jiné hrozící nehody nebo k zmírnění jejich bezprostředních následků, a to na nezbytně nutnou dobu.Při převedení zaměstnance na jinou práci je zaměstnavatel povinen přihlížet k tomu, aby tato práce byla pro něho vhodná vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a schopnostem a pokud možno i k jeho kvalifikaci.Zaměstnavatel je povinen předem projednat se zaměstnancem důvod převedení na jinou práci a dobu, po kterou má převedení trvat; dochází-li převedením zaměstnance ke změně pracovní smlouvy, je zaměstnavatel povinen vydat mu písemné potvrzení o důvodu převedení na jinou práci.
Zaměstnavatel by měl vystavit dodatek k pracovní smlouvě, kde uvede nové pracovní zařazení v třísměnném provozu. Současně Vám vystaví nový platební výměr.
doplněno 02.11.12 10:28:
Dobrý den. Pokud by Vám zaměstnavatel začal fyzicky přidělovat jinou práci než jaká byla sjednána v pracovní smlouvě, pak by došlo ke změně pracovní smlouvy. Vy jste povinna konat pouze práce podle pracovní smlouvy. Tedy trvejte na písemném dodatku k pracovní smlouvě. Souhlasit s tím však nemusíte a dodatek nemusíte podepsat. Viz. § 40, odst. 1 ZP
1) Obsah pracovního poměru je možné změnit jen tehdy, dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na jeho změně. Změnu pracovní smlouvy je nutné provést písemně. Za změnu pracovního poměru se považuje také jmenování na vedoucí pracovní místo podle § 33 odst. 3, k němuž dojde po vzniku pracovního poměru.
(2) Konat práce jiného druhu nebo v jiném místě, než byly sjednány v pracovní smlouvě, je zaměstnanec povinen jen v případech uvedených v tomto zákoně.
Zaměstnavatel by se ve vlastním zájmu neměl bránit tomu, pracovní smlouvu uvést do souladu se skutečností, tedy připravit dodatek k pracovní smlouvě, jestli-že s novým druhem práce budete souhlasit.
Dobrý den, pokud nesouhlasíte s převedením na jinou práci, která je sjednána v pracovní smlouvě, může vás zaměstnavatel převést na jinou práci pouze na dobu 21 kalendářních dnů v roce. Pokud máte v prac. smlouvě vymezen přesný popis práce jako skladník, musela by jste podepsat změnu pracovní smlouvy, jinak dochází k jejímu porušení. Zákonné důvody přvedení už tady popsali jiní rácové. Pokud tedy nepřijmete změnu smlouvy, pak max. 21 dní a pak si šéf bude muset najít uklízečku, nebo si to zařídit jinak..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.