Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová pracovní smlouva

Od: metabo* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den

může mi zaměstnavatel nařídit jinou práci než na kterou mám pracovní smlouvu nebo semnou musí sepsat novou smlouvu o nové práci?Nastoupila jsem do firmy kde mám v pracovní smlouvě uvedeno že jsem vedena jako skladník v 3-směném provozu,po dobu dvou let jsem chodila pouze na dvě směny teď se zaměstnavatel rozhodl že budu dělat i noční směnu ale ne jako skladník nýbrž že budu chodit uklízet kanceláře s tím že mi přidá 10 kč na hodinu.Musím tu práci přijmout nebo mám chtít novou pracovní smlouvu na jinou práci?

Děkuji za odpověd

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

3x

Dobrý den.

Zaměstnavatel může převést zaměstnance i bez jeho souhlasu na dobu nezbytné potřeby na jinou práci, než byla sjednána, jestliže to je třeba k odvrácení mimořádné události, živelní události nebo jiné hrozící nehody nebo k zmírnění jejich bezprostředních následků, a to na nezbytně nutnou dobu.Při převedení zaměstnance na jinou práci je zaměstnavatel povinen přihlížet k tomu, aby tato práce byla pro něho vhodná vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a schopnostem a pokud možno i k jeho kvalifikaci.Zaměstnavatel je povinen předem projednat se zaměstnancem důvod převedení na jinou práci a dobu, po kterou má převedení trvat; dochází-li převedením zaměstnance ke změně pracovní smlouvy, je zaměstnavatel povinen vydat mu písemné potvrzení o důvodu převedení na jinou práci.

Zaměstnavatel by měl vystavit dodatek k pracovní smlouvě, kde uvede nové pracovní zařazení v třísměnném provozu. Současně Vám vystaví nový platební výměr.

doplněno 02.11.12 10:28:

business.center.cz/...

hodnocení

3x

Dobrý den. Pokud by Vám zaměstnavatel začal fyzicky přidělovat jinou práci než jaká byla sjednána v pracovní smlouvě, pak by došlo ke změně pracovní smlouvy. Vy jste povinna konat pouze práce podle pracovní smlouvy. Tedy trvejte na písemném dodatku k pracovní smlouvě. Souhlasit s tím však nemusíte a dodatek nemusíte podepsat. Viz. § 40, odst. 1 ZP

1) Obsah pracovního poměru je možné změnit jen tehdy, dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na jeho změně. Změnu pracovní smlouvy je nutné provést písemně. Za změnu pracovního poměru se považuje také jmenování na vedoucí pracovní místo podle § 33 odst. 3, k němuž dojde po vzniku pracovního poměru.

(2) Konat práce jiného druhu nebo v jiném místě, než byly sjednány v pracovní smlouvě, je zaměstnanec povinen jen v případech uvedených v tomto zákoně.

Zaměstnavatel by se ve vlastním zájmu neměl bránit tomu, pracovní smlouvu uvést do souladu se skutečností, tedy připravit dodatek k pracovní smlouvě, jestli-že s novým druhem práce budete souhlasit.

iz*
hodnocení

2x
Pracovní smlouva je dvoustranný právní krok, který obě strany uzavírají dobrovolně a je stejně závazná pro obě strany. Vy jste povinna po celou dobu pracovního poměru vykonávat sjednaný druh práce a zaměstnavatel je povinen Vám po celou dobu pracovního poměru přidělovat sjednaný druh práce. Tzn., že Vy jste povinna pracovat ve třísměnném režimu, případně v tolika směnách, kolik Vám jich zaměstnavatel nařídí. Ovšem jste povinna vykonávat pouze sjednaný druh práce. (Zaměstnavatel Vás nesmí bez Vašeho souhlasu převést na jiný druh práce, ani Vám jiný druh práce přidat.) Chcete-li na návrh zaměstnavatele přistoupit (to není Vaše povinnost), trvejte na písemném dodatku k pracovní smlouvě. Zdůrazňuji, že není Vaší povinností návrh zaměstnavatele přijmout. ___ Pro informaci: Úklid kanceláří není třeba k odvrácení mimořádné události, živelní události nebo jiné hrozící nehody ani k zmírnění jejich bezprostředních následků. Tzn., že Vás zaměstnavatel nesmí bez Vašeho souhlasu na tuto práci převést ani na nezbytně nutnou dobu. Pokud by pro Vás zaměstnavatel neměl dostatek sjednaného druhu práce, šlo by o překážku na jeho straně, za niž by Vám náležela náhrada mzdy. ___ V žádném případě nedoporučuji podepisovat novou pracovní smlouvu (už kvůli nové zkušební době, během níž by zaměstnavatel mohl pracovní poměr zrušit bez nároku na odstupné). Pokud se rpozhodnete navrhovanou práci přijmout, pak trvejte na dodatku k platné pracovní smlouvě. Tzn., že by se změnil nebo rozšířil sjednaný druh práce, případně výše mzdy. Vše ostatní by však platilo podle původní pracovní smlouvy.

jamamba*
hodnocení

1x

Dobrý den, pokud nesouhlasíte s převedením na jinou práci, která je sjednána v pracovní smlouvě, může vás zaměstnavatel převést na jinou práci pouze na dobu 21 kalendářních dnů v roce. Pokud máte v prac. smlouvě vymezen přesný popis práce jako skladník, musela by jste podepsat změnu pracovní smlouvy, jinak dochází k jejímu porušení. Zákonné důvody přvedení už tady popsali jiní rácové. Pokud tedy nepřijmete změnu smlouvy, pak max. 21 dní a pak si šéf bude muset najít uklízečku, nebo si to zařídit jinak..

iz*

Podle mého názoru není možné § 46 nadřadit paragrafu 41 (oba §§ platí souběžně). Podle mne i převedení zaměstnance na jiný druh práce bez jeho souhlasu na dobu do 21 pracovních dnů v kalendářním roce přichází v úvahu pouze v případech vymezených v § 41.

artik*
hodnocení

1x

souhlasit přece nemusíte a můžete si klidně najít jinou práci , když vám to tady vadí . ( nemyslím to nijak zle )

metabo*
hodnocení

moc děkuji všem rádcům za odpovědi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]