Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na mateřskou vs doba určitá

Od: luciekres* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den prosím o pomoc.Nevím si vůbec rady. Moje situace: od 2.5.12 pracuji,měla jsem smlouvu na neurčito, jenže! dne 10.10.12 jsem přinesla šefovi neschopenku s tím že jsem těhotná...On toho samozřejmě využil a docela pod nátlakem jsem mu podepsala dodatek k smlouvě: že mění od 10.10.12 smlouvu z doby neurčité na určitou a to do 31.12.12...bohužel díky domu mi jen o 30dní nevyjde mateřská. Nemocenskou mám od 9.10.12.Dá se s tím něco dělat? MOhl se takhle ke mě zachovat v těhotenství?Jestli mám smůlu v tomhletom,tak prosím kdo se vyznáv tom kdy budu mít nárok na mateřskou?když budu do 31.12.12 na nemocenské a pak skončí smlouva,co dále?musím jít na pracák?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Proč jste ten dodatek podepsala? Pistoli u hlavy Vám šéf nedržel a nátlak asi nemáte jak prokázat (nebo se mýlím?) Nemůžete-li nátlak porokázat nátlak, platí, že jste dodatek k pracovní smlouvě uzavřela dobrovolně.

Ano, zaměstnavatel, stejně jako Vy má právo kdykoliv navrhnout změnu pracovní smlouvy nebo rozvázání pracovního poměru dohodou - tedy i v době Vaší nemoci či těhotenství. Vy však nejste povinna na návrh/y přistoupit.

___ Kdy byla vystavena neschopenka? Jaké datum jste uvedla u podpisu dodatku? Mohla byste se pokusit prokázat neplatnost dodatku. Musela byste však prokázat, že šlo o reakci zaměstnavatele na Vaše těhotenství a neschopenku i nátlak, pod nímž jste dodatek podepsala..

___ Co bylo před tímto zaměstnáním? Splníte podmínku účasti na nemocenském pojištění v délce alespoň 270 kalendářních dnů za poslední dva roky?

V době nemoci nejste uchazečem o zaměstnání, takže Vás ÚP nezaeviduje. Na nemocenské dávky budete mít nárok i po skončení zaměstnání.

luciekres*
hodnocení

neschopenka je od 9.10,dodtaek podepsaný 10.10: takže s tím nic neudělám?ani jde mi o mateřskou...potřebuji ještě 30dní abych naní měla nárok...nemocenská se do ní taky započítává když mám smlouvu..jenže pak mi skončí a když teda budu pokračovat na nemocenské bez smlouvy,bude se to taky počítat do těch 270dní?jde mi jen o 30dní ach jo :-/ bohužel jsem blbá taky to vím...:-/

doplněno 01.11.12 13:26:

a před zaměstnáníám jsem měla jenbrigády a byla jsem na rodičovské dovolené,tudíž to se nezapočítíví do 270dní právě.

iz*

Naopak, je to dobré. Motivace zaměstnavatele je podle mne jednoznačná. Málokdo by zaměstnavateli uvěřil, že jste v době těhotenství jeden den po vystavení neschopenky dobrovolně uzavřela dodatek se změnou pracovní smlouvy z doby neučité na určitou.

Zkuste se ještě zamyslet, jsetli by se nedal prokázat ten nátlak: Nemohl/a něco zaslechnout sekretářka nebo někdo z kolegů?

Ještě mne napadá, že byste mohla zaměstnavatele požádat o další změnu pracovní smlouvy s datem ukončení v den nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Pak by se Vám do doby pojištění počítala i PN, takže byste měla těch 270 dnů splnit.

Vysvětlíte-li zaměstnavateli, že po něm nic nebudete (ani nemůžete) chtít, mohl by Vám vyhovět. Od nástupu na PPM už byste u něj nebyla zaměstnána, tzn., že by Vám u něj nevznikl nárok na dovolenou. Po uplynutí prvních 21 dnů PN vyplácí nemocenské dávky OSSZ, takže byste jej ani v tomto ohledu "nic nestála".

___ O jaké šlo brigády? Byly to krátkodobé pracovní poměry s pracovní smlouvou, dohody o provedení práce (DPP) nebo dohody o pracovní činnosti (DPČ)?

doplněno 01.11.12 14:19:

Nepodaří-li se Vám změnu smlouvy prosadit, musela byste alespoň na krátkou dobu nastoupit do dalšího zaměstnání.

Nemocensky pojištěni jsou pouze zaměstnanci a OSVČ, jež se k nemocenskému pojištění přihlásí dobrovolně.

Na nemocenském pojištění nejsou účastni ani uchazeči o zaměstnání evidovaní na úřadu práce, za něž stát hradí pouze zdravotní pojištění.

Jako OSVČ byste už 270 dnů nemocenského pojištění nestihla, takže by zbylo jenom další zaměstnání.

doplněno 01.11.12 14:20:

PS: Máte zprávu ve vnitřní poště.

luciekres*
hodnocení

určitě mitu změnu nenapíše...dneska jsem u něj byla a akorát sme se zhádali takže už ho nechci nikdy vidět...ale já slyšela že můžu bejt na nemocenské ikdyž nebudu mít už smlouvu že jsem jako těhotná orej chráněná...tak by mě zajímalo jestli by se to tedan počítalo do těch 270dní ta nemocenská od ledna...jenže nikdo to neví :-/

iz*

Spolu se skončením pracovního poměru (PP) zanikne nemocenské pojištění. Tzn., že dobu pracovní neschopnosti po skončení PP nelze započítat do doby trvání nemocenského pojištění.

iz*

Ještě mne napadá jedna věc: Čerpala jste skutečně RD (byla jste v té době zaměstnána) nebo jste byla rodičem pečujícím celodenně o dítě a pobírajícím rodičovský příspěvek (neměla jste v té době žádného zaměstnavatele)?

luciekres*
hodnocení

nee nebyla jsemv té době zaměstnaná...měla jsem jen brigádypři rodičáku.

iz*

A jakou formou byly ty brigády? Nemocensky pojhištěna byste nebyla jenom při DPP. Krátkodobá pracovní smlouva, smlouva s kratším úvazkem i DPČ účast na nemocenském pojištění zakládají.

doplněno 01.11.12 16:23:

Četla jste zprávu?

doplněno 01.11.12 17:25:

Z dohody o provedení práce (DPP) byste byla nemocensky pojištěna, pokud byste na od 1. 1. 2012 měla odměnu od 10.000 Kč měsíčně, pokud byla odměna nižší, nebo DPP byla v době do 31. 12. 2011, nebyla jste nemocensky pojištěna.

Práce na základě dohody o pracovní činnosti (DPČ) zakládá účast na nemocenském pojištění už od 2.500 Kč měsíčně. Dny pojištěníz různých zaměstnání se sčítají. Zkuste si tedy propočíst, jestli by Vám předchozí dohody (DPČ) a současné zaměstnání nedaly dohromady 270 kalendářních dnů (toto zaměstnání počítejte do 31. 12. včetně).

___ Zkuste si zajít na úřad práce nebo na inspektorát práce a poradit se tam, jak byste mohla dále postupovat. Myslím, že byste dodatek napadnout mohla (každému soudně uvažujícímu člověku bude jasné, že jste jej dobrovolně nepodepsala).

___ Na kdy máte stanoven předběžný termín porodu?

luciekres*
hodnocení

jedna brigáda jako dohoda o provedenípráce na pár dní a druhá dohoda o pracovní činnosti..je to tosamé nebo něco jinýho?tu o pracovní činnosti mám skoro na dva měsíce...četla jsem zprávu ale šef se tím nedá zvyklat to vím bohužel takže tole ani na něj zkišet nebudu :-/

doplněno 01.11.12 16:52:

akorát ta smlouva dopč je od agentury která zporstředkovává brigády tak teda nevím zda tovadí nebone.

luciekres*
hodnocení

termín porodu 18.5...do té doby bych měla bejt ale v té ochranné lhůtě že?koukala jsem na tu dopč a za ten měsíc jsem sivydělala jednou 1800kč a pak 2500kč...takže nad 4000měsíčně...a s ttou dopč mi těch 270dní teda vychází...nějakých 284mi vyšlo.

iz*

Termín porodu 18. 5., tzn., že nástup na PPM by měl být v době od 23. 3. do 6. 4. Zaměstnání od 2. 5. do 31. 12. bude trvat přes 180 kalendářních dnů, takže ochranná lhůta bude činit 180 kalendářních dnů. Tzn., že byste na PPM "dosáhla". ___ Vezměte obě DPČ, potvrzení o vyplacených odměnách z DPČ a pracovní smlouvu i dodatek a navštivte OSSZ. Tam by Vám měli říci, jsetli se Vám DPČ do doby nemocenského pojištění započte, nebo ne. (Obávám se však, že se minimálně ta s nižší odměnou nezapočte).

Pokud by se Vám DPČ nezapočetly, mohla byste si po konzultaci s lékařem v dobvě od 1. do 31. ledna nebo od 1. února aspoň do 5. března najít další DPČ s odměnou nad 2.500 za měsíc. (Přeptejte se na to při své návštěvě OSSZ.)

___ Kromě toho můžete zkusit napadnout platnost dodatku. (Zaměstnavatel neměl právo Vás nutit podepsat dodatek, s nímž jste nesouhlasila.)

luciekres*
hodnocení

mooc děkuju za odpovědi!hodně jste mi pomohla!konečně se nestresuju...avěřím že mi to vyjde :) na ossz si určitě vdohledné době zajdu at mi toteda ještě upřesní...akorát teda nemám výplatnice z toho dopč,mám to jen navýpisez účtu..nemělabyvh si ještě než pak pujdu vyřizovat mateřskou k nim zajít at mi daj zápočtový list?ten totiž nemám.

iz*

Ano, zajděte si pro zápočtový list a současně si vyžádejte potvrzení o dosažených odměnách a o srážkách z nich.

Ideální by byly duplikáty výplatních pásek, z nich by bylo zřejmé, zda jste v té době byla nemocensky pojištěna (jestli za Vás agentura odváděla sociální pojištění).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]