Nejste přihlášen/a.
Skončila jsem zaměstnání k 25/10/12, paní na pracáku mi řekla že se nemusím hlásit hned, zdravotní mám zaplacené a pokud nenastoupím na začátku listopadu jinam, mám přijít. Nastupuji 5/11/12 na dohodu, ale vydělám si za měsíc něco přes 10tisíc. Mám chodit na pracák kvůli zdravotnímu nebo ne? Díky.
To nemusíte, ale za listopad si zdr. poj. již budete platit sama, jelikož nastupujete, předpokládám, na Dohodu o provedení práce. - pt
Dobrý den.
Na úřadu práce se evidovat nemusíte, není to povinnost. Za říjen máte zdravotní pojištění zaplaceno. Pokud v měsíci listopadu budete mít na dohodu o provedení práce příjem přes 10.000 hrubého, je to pracovní poměr, z kterého se zdravotní a sociální pojištění odvádí, takže ani v listopadu se nebudete na ÚP evidovat. Jen připomínám, že na dohodu o provedení práce můžete odpracovat maximálně 300 hodin za rok.
doplněno 31.10.12 16:19:Jen doplňuji, že dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr (DPČ , DPP) musí být uzavřeny písemně a musí být v dohodě uvedena doba, na kterou se sjednává. Zaměstnanec pracující na dohodu o provedení práce je nemocensky pojištěn pouze v měsíci, ve kterém mu byl zúčtován započitatelný příjem vyšší 10.000. V případě příjmu nižšího se pojistné neodvádí a musíte si tedy uhradit pojistné sama.
Děkuji za informace. Mám sjednáno 100,- za hodinu a práce přesáhne 100h, zaměstnavatel tedy vše zaplatí a nemusím se starat. To je ok.
Ještě mám jeden dotaz. První práce na DPČ mě plně nevytíží, mám možnost ještě jednoho přivýdělku také na DPČ. Prohlášení poplatníka mám podepsané u prvního zaměstnavatele. U druhého jej logicky nepodepíšu. Co to udělá se mzdou? Šlo by o práci v rozsahu 70h a mzda 80,-/h hrubého.
Vy jste (v dobrém
). Nějaká ta stovka tisíc lidí houpající se v sociální síti "nemůže" (byť se strašně snaží
) najít práci dlouhé roky a vy pět dnů po ukončení pracovního poměru máte dvě nová zaměstnání. Smekám. Za vámi uvedených podmínek na pracák nechoďte - není důvod. Pojištění za 10/2012 zaplatil minulý zaměstnavatel, pojištění za listopad (ze základu = 8*100*20= 16 000 Kč) zaplatí nový zaměstnavatel. Hodně štěstí.
Jsou to práce přes agentury, takže žádná výhra. Kamarád s tím nemá dobré zkušenosti, ale já mám na tuto ag. dobré reference, tak uvidím. Samozřejmě hledám dál klasické zaměstnání (dělnická pozice není můj cíl) ale než sedět na zadku... Zajímavé je, že tato pozice se v inzerátech objevuje často a přitom jde o nenáročnou práci pro ženy a na pracáku stojí davy žen... Ale jak jsem nedávno vyslechla v MHD - práci paní chce, ale od 5.30 dělat nebude. Holt každý má priority jinde
U jednoho zaměstnavatele budete mít podepsané daňové prohlášení, uplatníte si tedy základní slevu na poplatníka, platit budete zálohovou daň. V případě příjmu u druhého zaměstnavatele si daňové prohlášení podepsat nemůžete v případě, že na obě dohody pracujete současně. Budete-li mít u druhého zaměstnavatele hrubý měsíční příjem nižší než 5000 Kč, daň, kterou zaplatíte bude srážková, tedy konečná. V případě měsíčního hrubého výdělku nad 5000 odvedete daň zálohovou. Obě tyto daně - srážková i zálohová činí 15%. Rozdíl mezi nimi je ten, že daň zálohovou můžete dostat zpět v rámci ročního zpčtování daňových záloh.V příštím roce(do 31.3.2013) si tedy můžete na Finančním úřadu podat daňové přiznání. Všichni zaměstnavatelé, u kterých jste v roce 2012 pracoval, Vám vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech za zdanitelné období 2012. Podstatná část uhrazené daňové zálohy se Vám vrátí. Roční zúčtování si provedete na formuláři, který obdržíte na finančním úřadu. (Ráda Vám pak zde poradím)
Tu dohodu se snažte domluvit do 10.000,-Kč. Pokud to přesáhnete o pár korun, je to značně nevýhohodné.
Do 10.000,- neplatíte sociální a zdravotní pojištění. Nad 10.000,- je to takto:
- Hrubý příjem na DPP: 11 000 Kč
- Pojistné zaměstnanec: 715 Kč sociální pojištění (6,5%) + 495 Kč zdravotní pojištění (4,5%)
- Pojistné zaměstnavatel: 2750 Kč sociální pojištění (25%) + 990 Kč zdravotní pojištění (9%)
- Záloha na daň z příjmů ze závislé činnosti: 2 220 Kč (15 % ze superhrubého příjmu, tj. 11 000 Kč odměna + 3 640 Kč odvody zaměstnavatele, zaokrouhleno na stokoruny nahoru)
- Čistá mzda: 7 570 Kč Kč
Příjem do 10 000 Kč brutto: samozřejmě zdravotní platí a dokonce sama - 1 080 Kč měsíčně. Sociální neplatí, ale nemá nárok na nemocenskou, nemá nárok na starobní důchod (byť minimální), nemá nárok na případný invalidní důchod, nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti, nemá nárok na mateřskou, atd. a navíc nepřispívá na důchod svým předkům, což je prasečina. Vaše rady jsou mimořádně pochybné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.