Nejste přihlášen/a.
Mám takový dotaz a myslím že to spousta lidí bude vědět. Jak dlouho trvá potravě než projde trávicím ústrojím a vyjde z tlustého střeva ven? Čili když dnes večer sním rohlík, kdy se ho zbavím? Jasně že to nejde určit přesně a záleží na různých faktorech, ale zajímá mě i ten průměr. Jestli je to den, dva?
A podotázka. Pokud se třeba dnes navečeřím a nebudu týden jíst, jak se dostane ta potrava ze mě ven? Předpokládám že nová potrava ve střevech vytlačuje starou. Ale když nebudu jíst, tak ve mně přece nebude ta stará hnít ne?
Doba pasáže potravy trávicím traktem je závislá na řadě faktorech a je interindividuálně proměnlivá. Polovina žaludečního obsahu je posunuta do tenkého střeva přibližně za 2,5 až 3 hodiny. Celý žaludeční obsah je vyprázdněn za 4 až 5 hodin. Tenké střevo následně opustí 50% obsahu za 2,5 až 3 hodiny. Konečně průchod tlustým střevem trvá 30 až 40 hodin.
Můžete si to vystopovat u sebe, když sníte třeba borůvky, které nápadně obarví stolici.
Pokud však pracujete, sportujete, žaludek, střevo nebo žlučník jsou podrážděné, jde to rychleji.
Potrava se posouvá peristaltickými vlnami střeva, kdy se střevo zaškrcuje, povoluje, míchá se to tam vlnami podélnými atd. Netlačí to tedy potrava sněděná.
doplněno 30.10.12 19:30:Pokud by tě zajímala více peristaltika, zde třeba něco málo o ní.
doplněno 30.10.12 19:38: Pokud zahájíš hladovku, tak tělo přejede na režim turbo. Ten mu velí, aby maximálně využil jakéhokoliv zdroje potravy. V tomto režimu turbo pak jede, když zas hladovku přerušíš, takže jakýkoliv zdroj potravy využje na maximum, proto lidi tak rychle po dietě přibírají, když ji vysadí a ještě navíc natáhnou nějaké to kilčo. Štítné žláze to trvá déle, než pochopí, že je zas dostatek a častými dietami a malým pohybem si ten metabolismus můžeš rozhasit úplně a zhubnout pak bude opravdu těžké.
Dochází taky k masivnímu odvodnění. Takže pochopitelně se střevo vyprázdní, když do něj nic nedáváš a chodíš pak na stolici jen občas při vyloučení tělních přebytků. Je to logické, nic nejíš, není žádný odpad.
A ještě doplněk, co všechno způsobuje hladovka ve střevech:
Zpomalení pohybů střeva a zhoršené vyprazdňování střeva
Delší kontakt toxinů se střevní sliznicí
Kancerogeneze, prozánětlivé vlivy
Atrofie střevní sliznice
Zvýšený průnik bakterií a bakteriálních antigenů skrze střevní sliznici do krve
Pokles množství enzymů sliznice střeva
Zhoršené trávení následně přijaté stravy
Přerůstání bakterií do vyšších částí trávicího traktu
No já naštěstí ovládám řízenou hladovku. Nejsem žádný diletant. Navíc pohybu mám dostatek a tělo si na tu pravidelnost zvyklo. Dřív lidi taky nejedli prvidelně denně kvanta potravy jako dnes. Jednou dvakrát za měsíc to neuškodí. Navíc se stáhneí žaludek a pak člověk není tak rozeřranej.
Jednou dvakrát za měsíc týden nejíst? Nezlobte se, ale to je dost velký nesmysl. Nejíst den, dva v měsíci, beru, to je v rámci jakési kúry doporučeno, ale týden? Magořina.
Máte pravdu, lidé dřív nejedli kvanta potravy, jako dnes. Rozhodně ale nebyli týden o hladu.
Ani netušíte, jak si takovými nesmyslnými hladovkami ubližujete a jak si rozhazujete organismus. Když jíte střídmě, také nemáte roztažený žaludek.
Přesně tak, jak říká Martinaa Tělo neví, co se s ním děje a co s ním máte v úmyslu. Když to řeknu otevřeně: Jednou Vám to spočítá.
Jestli jednou, dvakrát za měsíc hladovíte celý týden, navíc pohybu dost, tak to vypadá, že jste anorektička a stejně vás tu nepřesvědčím, že si škodíte, tak je to zbytečné se o tom bavit. Vaše tělo, váš život, každý svého štěstí strůjce. Ale pak se nelitujte, až vám začnou padat vlasy, zuby, rozvolní se chrupavky a šlachy, nebudete mít dítě a naopak budete mit hrbatá záda, selhávající ledviny a žádné přátele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.