Nejste přihlášen/a.
Zdravím.mám dotaz.Měl jsem prac. uráz a to přetržení svalu byl mi ohodnocen na 30 bodů, ale ted zhruba po měsící mi byla stanovena operace.zřejmě to budou doživotní následky. Nevíte zda dostanu jestě nějaké ohodnocení a jiné odškodnění za tu operaci nebo tak? jelikož 3600 Kč mi přijde směšné. Děkuji
To bude záležet na lékařích. Vyhodnotí-li oni Vaši operaci i případnou neschopenku jako následek pracovního úrazu, budete mít nárok na totéž jako při první neschopenky.
Trvalé následky se posuzují až po stabilizaci zdravotního stavu, zpravidla po roce.
Zaměstnavatel, u něhož k pracovnímu úrazu došlo, za následky odpovídá i do budoucna (právě pro případ, že by některé následky projevily až s odstupem času), a to i v případě, že byste už pracoval pro jiného zaměstnavatele.
Veškeré nároky budete uplatňovat prostřednictvím zaměstnavatele, u kterého se Vám úraz stal.
Ano i další neschopenka a operace by měla být uznána jako následel pracovního urazu, resp. mi neschopenku prodloužili...Takže zda to dobře chápu, takže bych měl dostat to fin. odškodnění, které mi ohodnotili vícekrat, když píšete, že by to mělo být jako při předchozí neschopence,? Mě s etotot nikdy nestalo, tak v tom nejsem vůbec zběhlý, takže děkuji za odpovědi...
Ano, dostanete náhradu za ztrátu na výdělku během pracovní neschopnosti + odškodění za bolestné, příp za ztížené společenské uplatnění, náhradu nákladů za vystavení lékařských posudků. Všechny doklady odevzdejte na mzdové účtárně svého zaměstnavatele.
Odškodnění neobdržíte vícekrát, ale pokud dojde k přehodnocení, doplatí Vám rozdíl mezi novým a původním hodnocením. Kdyby nyní ohodnotil lékař Váš stav např. 95 body, obdržel byste odškodnění za 65 bodů (30 jste už obdržel dříve).
Vedle odškodnění a náhrady ztráty na výdělku máte dále nárok na úhradu veškerých účelně vynaložených nákladů v souvislosti s léčbou. Je potřeba vyžadovat u lékařů, v nemocnici a v lékárnách potvrzení o platbách a dobře je uchovat. Nárok budete mít i na úhradu jízdních nákladů za cesty k lékařům, na rehabilitace, ...
Veškeré nároky budou plněním pojišťovny z povinného pojištění zaměstnavatele. Pojišťovna plní až po skončení léčby - ne hned po skončení neschopenky, ale až po skončení rehabilitací, lázní apod. Po dodání veškerých podkladů má lhůtu 60 dnů, ale někdy to trvá 90 dnů i déle.
___ Na toto se neptáte, ale pro úplnost doplním, že se doba pracovní neschopnosti pro pracovní úraz z hlediska nároku na dovolenou posuzuje jako odpracovaná doba. Tzn., že se Váš nárok na dovolenou nebude krátit ani v případě, že by Vaše neschopenka trvala 100 nebo více dnů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.