Nejste přihlášen/a.
Prosím, kdo by znal odpověď na následující dotaz. Zaměstnavatel (pers. agentura) nutí pracovníky podepisovat smlouvy na poloviční úvazek, tj. na 4 hodiny denně. Pokud je práce, zaměstnanci však odpracují celý měsíc, jako by měli úvazek na 8 hodin, tj. kolem 160 hodin. V případě, že práce není, jsou lidé doma zadarmo, pokud již mají odpracovány hodiny, které odpovídají polovičnímu úvazku. Zajímá mě, jak se počítá průměr na nemoc či dovolenou. Mám za to, že se vychází ze skutečně vydělaných peněz, tj. těch, které si vydělali za všechny odpracované hodiny, tj. kolem 160 hodin, takže sice jim platí za dovolenou či nemoc jen 4 hodiny, ale průměr bude dvojnásobný oproti polovičnímu úvazku. Je moje úvaha správná, nebo jak by měli postupovat? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den.
Průměrný hodinový výdělek pro pracovněprávní účely (pro výpočet náhrad mzdy a platu) se zjišťuje z hrubé mzdy zúčtované ve výplatě v rozhodném období a z doby opracované v rozhodném období, za kterou zaměstnanci přísluší mzda nebo plat. Rozhodné období je předcházející kalendářní čtvrtletí.
Do výpočtu se nezahrnuje náhrada mzdy za dovolenou ani počet hodin čerpané dovolené _ bezprostředně nesouvisí s vykonávanou prací, tudíž není mzdou.
Čili Váš zaměstnavatel by měl při výpočtu vycházet ze skutečně odpracovaných a zúčtovaných hodin a skutečně dosažené a zúčtované mzdy. Průměr se tak rozhodně nezdvojnásobí.
doplněno 30.10.12 12:33:Ano, v tom případě by se průměr zvýšil. Proto jsem psala, že zaměstnavatel musí při výpočtu vycházet ze skutečně odpracovaných a zúčtovaných hodin. Jinak si ale také myslím, že jde o práci na černo.
Podle mne se odměna za práci i průměr zvýší. Zaměstnavatel zřejmě bude vykazovat polovinu odpracované doby, ale za práci zaplatí dvojnásobek sjednané odměny (pokud ovšem nepůjde o "klasickou práci na černo" s částí odměny "vyplácené na ruku").
Jedná se o normální pracovní smlouvu na dobu určitou (6 měsíců... není to práce načerno ani na DPČ) se zkušební dobou 3 měsíce, úvazek na 4 hodiny, ale pokud je práce, lidé pracují normálně 8 hodin, ale dovolené budou platit asi jen 4 hodiny, stejně jako kdyby nebyla práce. S tím průměrem stále nevím, jestli budou vydělanou částku dělit skutečně odpracovanými hodinami, pak by průměr byl stejný, jako kdyby dělili poloviční částku polovičním počtem hodin. Děkuji všem za odpovědi!
Uzavírá s Vámi agentura skutečně pracovní smlouvy?
___ Uvedený úvazek napovídá spíše dohodě o pracovní činnosti (DPČ). V takovém případě není nárok na dovolenou (ledaže byste si jej výslovně sjednali). Nárok na nemocenské vznikne zaměstnanci na DPČ pouze v případě, že je v DPČ sjednána odměna za 1 hodinu práce a/nebo přesná pracovní doba.
___ Každopádně však Váš zaměstnavatel porušuje zákoník práce, takže bych doporučila obrátit se s podnětem (můžete i anonymně) na inspekci práce.
doplněno 30.10.12 12:16:Pracovní dobu a rozvrřh pracovních směn určuje zaměstnavatel. Nařídí-li zaměstnanci více pracovních hodin, než odpovídá sjednaného úvazku, je to v pořádku stejně, jako když zaměstnavatel nechá zaměstnance doma.
Nemá-li zaměstnavatel pro zaměstnance práci ve výši sjednaného úvazku, mají zaměstnanci v případě pracovní smlouvy nárok na náhradu mzdy, v případě DPČ jsou "doma zdarma".
___ Pro adekvátní posouzení by bylo potřeba více informací.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.