Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych poprosil o následující radu, před lety jsem se rozvedl a má tehdy šestiletá dcera byla svěřena do péče své matky opatrovnickým soudem. Dceru jsem pravidelně navštěvoval, platil výživné, kapesné bral ji na dovolenou zkrátka se staral stejně jako za chodu manželství. S dcerou mám pozivní vztah. V současné době je jí 17 let a v srpnu následujícího roku dovrší plnoletosti. Z důvodů neharmonických vazeb s její matkou a nynějším jejím manželem mě dcera požádala, zda by nemohla žít se mnou, tuto informaci jsem přivítal. Otázka zní : Jakým způsobem situací ošetřit po právní stránce.
Předpokládám nátlak ze strany matky na dceru/ manipulativního charakteru/
Jak převést daňovou úlevu na dítě na mou osobu.
Výživné v zasílám přes účet její matce.
Vyživovací povinnost se tím pádem změní musí jít soudní cestou
Děkuji všem za nápomoc.
V tom případě s tím musí buď souhlasit matka nebo podejte k soudu návrh na změnu výchovy a výživy nezletilé dcery, navrhněte, aby byla svěřena do vaší péče a matka platila výživné, nečekejte ale, že bude rozhodnuto rychle, zvláště pokud se matka bude bránit. osobně bych doporučovala dohodu, to můžete mít dceru u sebe hned. Pokud přemýšlím o tom, co se stane pokud u vás dcera bude i přes matčin nesouhlas a rozhodnutí soudu, co se vám může stát - tak můžete mít jen horší pozici právě při tom soudním řízení ( záleží na soudci), jinak zase těžko donutíte 17 letou dceru aby byla někde, kde nechce. Taky je varianta vyrazit i s dcerou na městský úřad, oddělení sociálně právní ochrany dítěte, tam se poradit.
Díky moc za podporu bývalá manželka žije s tímto mužem druhý rok a již před tímto vztahem se tam nějaký jiný partner vyskytl... Má dcera situaci velice špatně nese po psychické stránce. Současný partner je věkově mladší a nemá zkušenosti s dětmi vznikají, zde velmi často konfliktní stavy nejen s dcerou,ale i s matkou.
Díky za názor a námět k řešení.
Buď řešit soudní cestou (ale může se stát, že dcera bude dřív plnoletá, než dojde k soudu), nebo vyčkat, až bude dceři 18 let. Pak se přestěhuje k Vám, s matkou uzavře dohodu o výživném, v horším případě vyřeší soudní cestou (jejími osmnáctinami byste měl přestat vyplácet výživné matce a začít vyplácet přímo dceři). Pak si můžete požádat i o daňové úlevy, dcera Vám k tomu dá potvrzení o studiu.
Díky za odpověď, jen potřebuji doladit drobný detail dcera je rozhodnuta žít v mé domácnosti od ledna příštího roku. jak se zachovat v dané situaci?
Děkuji
Dobrý den,
tak jsem zdárně přestěhoval dceru situace je celkem ok. Rád bych se informoval, zatím jsem od bývalé manželky neobdržel ani korunu. samozřejmě mi jisté náklady kromě běžného výžívného vznikly/ např nákup nábytku dceři do pokoje aby si měla kam dát své věci/ Nějak se snažím vzpamatovat a řešit souvislosti mezitím matka požaduje, aby se její jediná dcera odhlásila z trvalého bydliště od ní/ údajně platí vodu za počet osob v domě tyto info předala dceři, což je evidentní nesmysl /vodné a stočné se účtuje dle spotřeby/ a taky jí leží v hlavě platba za popelnici.
Otázka zní je možno požádat vzhledem k liknavosti soudů a urgentním řešení záležitosti/ vzhledem k věku dcery o jakési předběžné opatření týkající se výše výživného od bývalé manželky na dceru?
Dále by mne zajímalo pokud úlevu na dani v současné době čerpá BM a nemá dceru ve své péči tak evidentně nemá nárok ji čerpat dá se nějak vzniklá situace řešit? Nějakým vyrovnáním?Tento případ-stav zcela jistě není bezprecedentní.
Matka spoléhá na soudní řízení, které jsem ještě nestačil podstoupit a ani nedoufám, že soudy stačí žádost do doby než-li dcera dosáhne plnoletosti spracovat. Napadá mě v této souvislosti možnost využití služeb mediátora...
Tisíceré díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.