Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Socialní pojištění

Od: simonaondra odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,je pravda,že se nemusí platit sociální pojištění,když si vydělám mím jak deset tisíc hrubýho?Nebo se zdravotní a socialní platí za jaké kololiv výplaty?Děkuji moc hezký

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Jaký máte pracovní poměr? Zdravotní a sociální pojištění se odvádí z každého příjmu. Výjimkou je pouze dohoda o provedení práce. Zde zdravotní a sociální pojištění neplatíte v případě, že Váš měsíční hrubý příjem není vyšší než 10.000 hrubého.

simonaondrac
hodnocení

pracovní poměr by byla brigáda,nyní jsem na UP a chodím ještě na poštu se hlásit,prý si k pracáku můžu vydělat jen 4000tis.hrubého a napoštu musím chodit porád i přes to,že mám brigádu?Myslela jsem jestli se nedá ta pošta přerušit?Takž e bych se z pracáku musela odhlásit a chodit brigádně do zaměstnání a sama si platit zdravotní a sociální prý bych nemusela,kdycych si vydělala do 10000 hrubýho...tak nevím co mám dělat...?

iz*

Nekolidující zaměstnání je zaměstnání se mzdou či odměnou do 4.000 Kč měsíčně, které Vám nebrání v plnění povinností uchazečů o zaměstnání. Tzn., nejen v návštěvách ÚP či pošty, ale ani ve výkonu veřehných prací.

Pokud nechcete odvádět zdravotní ani sociální pojištění, uzavřete dohodu o provedení práce (DPP). Podepíšeteli u zaměstnavatele i prohlášení k dani, pokryje Vám sleva na poplatníka i daň. Tzn., že by se Vám z odměny nestrhávalo vůbec nic.

___ Viz:

Práva a povinnost/...

iz*
hodnocení

0x

Informace ohledně hranice 10.000 Kč měsíčně se vztahuje pouze k práci na základě dohody o provedení práce (DPP). Při práci na základě dohody o pracovní činnosti (DPČ) se sociální pojištění odvádí už z odměny od 2.500 Kč, ze zaměstnání s pracovní smlouvou se odvádí vždy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]