Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak žádat o příspěvek na živobytí bez příjmu?

Od: nicolettasalieri odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

žádáme s přítelem o příspěvek na živobytí a on nemá za poslední tři měsíce žádný příjem, ani z pracáku ani odnikud. A paní na sociálce stále trvá na tom, že musíme doložit jeho příjem. Máte nějakou radu, jak tento bludný kruh vyřešit?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

georgina*
hodnocení

3x

Záleží na tom, co za ty poslední tři měsíce opravdu dělal. Pokud byl evidovaný na pracovním úřadu a neměl nárok na podporu, pak nemusí nic dokládat, pouze doloží doklad od kdy je vedený na úřadu práce a oni sami by si měli jeho příjmy vyplácené úřadem práce zjistit, tzn. i ten nulový příjem. Pokud nebyl v evidenci na ÚP a ani nikde nepracoval, musí napsat čestné prohlášení, že za poslední 3 měsíce před podáním žádosti o příspěvek na živobytí nikde nepracoval a neměl žádný příjem z výdělečné činnosti. Toto by jim mělo dle mého stačit. Pokud ne, ať vám přesně řekne, jak to máte doložit. Od toho tam jsou, aby lidem poradili a řekli co a jak.

Nebo mu pracák vystaví potvrzení o evidenci kde se myslím automaticky píše zda měl uchazeč nárok na nějaké dávky.

iz*
hodnocení

0x

Co děláte Vy a co Váš přítel?

V hmotné nouzi není ten, kdo nemá zaměstnání, nepodniká a ani si zaměstnání aktivně nehledá (není v evidenci ÚP). Jste-li vedeni na ÚP, potvrdí ÚP pro sociálku výši příjmu.

___ Více informací:

Pomoc v hmotné nouzi

nicolettasalieri
hodnocení

Jsme oba vedeni na ÚP a nemáme nárok na žádný příspěvek. Já mám zažádán příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí. Akorát já jsem si žádala hned potom, co jsem odešla ze zaměstnání, takže tam ještě nějaký příjem byl. Přítel až teď, takže paní na sociálce mi pořád předhazuje, že z něčeho žít musel a že to prostě chce doložit.

iz*

Musíte doložit příjmy i výdaje za předchozí kalendářní čtvrtletí, tedy za měsíce červenec až září nebo (pokud jste o dávky požádala od dřívějšího data) za měsíce duben až červen t.r.

georgina*

Vy bydlíte společně v jedné domácnosti s přítelem nebo každý jinde? Jak vás posuzují - zda dohromady nebo každého zvlášť.

nicolettasalieri
hodnocení

Právě jsme se rozhodli bydlet společně. Takže spolu s tím, jak půjdu nahlásit na pracák a sociálku, že bydlíme dva, chtěla bych rovnou na něj zažádat o příspěvek na živobytí. Nebo možná jakmile ho nahlásím, že společně hospodaříme, tak nás budou posuzovat společně.

georgina*

Pokud bydlíte společně v jedné domácnosti, stačí, když si požádáte o dávku vy a do žádosti uvedete přítele jako společně posuzovanou osobu. Neměl by v tomto být problém. Doložíte všechny doklady, které po vás vyžadují, tzn. příjmy za posl. 3 měs. , nájemní smlouvu + doklady o výši nájmu, elekřiny atd...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]