Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,již pět let nežiji s manželem,rok má i jiné bydliště.Zhruba tři roky jsem již s novým přítelem rozvod jsem ale neřešila ,až nyní co jsem v jiném stavu.jsem v osmém měsíci a rozvod již máme za sebou,ale i přesto ze zákona se na dítě vztahuje lhůta cca 300 dní po rozvodu,kdy otcem by měl být již můj exmanžel.Navíte někdo jakým způsobem se to vše dá vyřešit aby v rodném listě byl napsaán můj nynějsí přítel? Abych po porodu nemusela podávat k soudu popření a přiznání k otcovství?A také potřebuji k porodu od otce že souhlas se jmény které jsem vybrala s přítelem,tak mě připadá nelogické abych o to žádala exmanžela!děkuji
Dobrý den. Haniko, musela byste se vdát ještě do porodu dítěte.
doplněno 29.10.12 15:00:Tak by byl v rod. listě zapsán automaticky Váš nový manžel a i jméno by dítě mělo po něm.
No to jsem již též zjistila ,ale vdávat se nechci,to jsou zákony!Když si chlap ,,udělá´´ dítě bokem a je dokonce ženatý tak je automaticky otcem(když souhlasí),ale naopak to nejde!
V tomto případě to tak udělat rozhodně nejde. Do rodného listu bude bývalý manžel zapsán jako otec dítěte automaticky, pokud se tazatelka do porodu znovu neprovdá.
doplněno 29.10.12 21:41:ivzez - shodné prohlášení rodičů ma matrice možné je, ale ne ve lhůtě 300 dní, která je dána po rozvodu zákonem. Tuto lhůtu nelze obejít a jestli-že se dítě narodí v této lhůtě, považuje se za otce dítěte rozvedený manžel. Po narození dítěte pak musí podat žalobu na popření otcovství a pak může otec dítěte otcovství přiznat na matrice spolu s matkou. jediný způsob je, jak jsem psala, nový sňatek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.