Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Právě jsem se doslechla o věci,o které jsem neměla zdání a nikdy jsem o tom nic neslyšela.Známá mi řekla,že se s ní tchýně o tom ještě radila,že existují nějaké dávky za to že se člověk stará o invalidu,lidově řečeno.Ona bydlí v bytě u tchána(jsou rozvedení)a prý si to zařídila přes známého a měsíčně by za to měla pobírat nějakých 6000kč,nic jiného totiž nepobírá,nepracuje a nic,není to dlouho co přišla najednou k 20 000kč a tvrdila mě a manželovi,že náký kšefty a její kamarádka mi ted řekla že to dostala nejspíě vyrovnání za tyhle dávky na tchána.Tchýně ráda lže totiž,takže by mě to nepřekvapilo.Nevíte prosím vás co je to konkrétně za dávky a jak toto funguje?Děkuji za odpovědi.
Je možná péče o osobu blízkou. Rozděleno do 4 stupňů. 1. stupeň - 800Kč měsíčně, 2. - 4.000 Kč, 3. - 8.000 Kč a 4. - 12.000 kč. Je to podle toho, jak velkou potřebuje nemocný péči a v čem - česání, oblékání, příprava jídla, krmení, příprava léků, praní, žehlení a všechno okolo. Tu nejvyšší částku pobírají osoby, které jsou už úplně nesoběstačné - tzv. "ležáci".
Tuto částku nikdy nepobírá přímo pečující osoba, ale osoba opečovávaná a ta ji rozděluje podle svých potřeb - kdo se o ni stará, nakupuje, rehabilitační pracovnice, dovoz obědů apod. Myslím, že tchyně trochu bájí.
Jinak se podobné osoby, které se o sebe samy už nedovedou postarat, velice často stanou terčem supů, kteří se o ně nestarají, proto, že by je milovali, ale právě kvůli těm příspěvkům. To už se ale musí řešit případ od případu, všude je to kapku jiné. Jaga.
Tyto dávky na péči získá člověk tak, že ten hodnocený si požádá svého OL o podání žádosti, dodá mu všechny své zdravotní dokumentace. Kromě toho přijede do rodiny komise ze sociálky, aby viděla, v čem starý člověk žije, co si sám dokáže udělat a co už ne. Většinou to bývají 2 ženy. A podle spojení této komise s podkladem od OL pak dojde k přiklepnutí některého z těchto 4 stupňů, nebo také žádný. Záleží, jak na tom ten starý člověk je a co si sám dokáže obstarat. Jaga.
Dobrý den.
Zřejmě máte na mysli příspěvek na péči o osobu blízkou. Příspěvek na péči je pravidelná opakující se dávka poskytovaná podle zákona o sociálních službách. Příspěvek na péči se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby a je určen na úhradu za pomoc, která je osobě se zdravotním postižením poskytována rodinným příslušníkem, osobou blízkou, jinou osobou nebo registrovaným poskytovatelem sociálních služeb. Tato dávka je nárokem osoby závislé. Dávku tedy pobírá závislá osoba, nikoliv osoba, která se o ni stará.
Podrobně viz:
doplněno 29.10.12 12:08:Je to možné, proč ne. Jen nevím, kam Vaše otázka směřuje. Pokud o tchána pečuje tchýně, pak ji příspěvky náleží a tchán se Vám přece nemusí svěřovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.