Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Operace žlučníku

Od: ivik* odpovědí: 8 změna:

Potřebovala bych vědět, zda při operaci žlučníku odeberou lékaři jen kamínky nebo rovnou vezmou pryč celý žlučník.. Díky za odpovědi..

doplněno 28.10.12 08:19:

Díky za info...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vše by Vám měl vysvětlit lékař, který bude operaci provádět, či lékař, který Vás na operaci posílá.

Jinak to asi záleží na závažnosti situace - máme známou, které odebrali celý žlučník, neboť bez žlučníku se žít dá, ale je možné, že v některých případech odeberou pouze ty kamínky.

hodnocení

0x

Záleží také na tom, zda Vám budou operovat žlučník "klasicky", nebo laparoskopicky... Klasickou metodou se odebírá žlučník celý, takhle jej alespoň "vzali" mému tatínkovi, laparoskopicky se "rozbíjejí" kamínky.

Jinak dnes dokážou odebrat žlučník i laparoskopicky (můj případ), operační techniky se stále rozvíjejí. (Někde jsem dokonce četl, že už ty operace začínají provádět konečníkem.)

hodnocení

0x

Jsou 2 možnosti: 1. laserem nebo nějakými přípravky vám kamínky rozpustí a vy je vyčůráte (to není operace, žlučník vám zůstane), 2. operace - laparo nebo klasicky, v obou případech se bere žlučník celý. Důvod - jestli jste někdy kuchala nějaké zvíře, tak víte, že když říznete do žlučníku, máte po mase. Stejné je to u člověka - kdyby ho rozřízli, tak je asi po vás.

doplněno 28.10.12 09:26:

Ještě doplním, že mi ho (před rokem) odebírali laparoskopicky a bylo to naprosto v pohodě. Dopoledne mě operovali a ve čtyři už jsem si šla sama na WC a za pět dnů domů (pustili by mě dřív, ale vychytala jsem to na víkend a oni o víkendu nemají propouštěcí dny). Se slepákem (šla jsem na vyndání týden před žlučníkem) to bylo podobné.

drejdl*

Jen upřesním - nikolv laserem, nýbrž ultrazvukem, jde u tzv. rázovou vlnu. Jinak laparoskopicky i klasicky se žlučník odebírá in toto,z důvodů výše uvedených. Ovšem klasické operace (otevřené) jsou nyní spíše výjimkou. Budete před operací poučena vyčerpávajícím zpsobem.

Jo, jasně, ultrazvuk, spletla jsem se ;)

ivik*
hodnocení

Díky za informace,mám z toho trochu obavu, ale snad to dobře dopadne, jdu až po Novém roce...

ivik, vůbec žádný strach nemějte. V klidu se to dá přežít. Strach je horší než samotná operace a rekonvalescence po ní. *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]