Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak dlouho se po smrti jednoho z manželů pobírá vdovský důchod a také by mě zajímala jeho přibližná výše.
Manžel je v důchodu 10 let a pobírá nyní důchod 9000 korun, já jsem v důchodu 5 let a pobírám 8200 korun.
Děkuji za odpověď a radu.
Vaše otázka mě pobavila, nic ve zlém, ale žijete dosud oba. Koho chcete pochovat - manžela, nebo sebe?:D
Vdovský důchod činí něco okolo 20 % z důchodu zesnulého. Nevím to přesně, ale když zemřel děda, babičce po něm přiznali vdovský důchod 1.800 korun a on měl důchod okolo 10 tisíc. Podle toho usuzuji.
Vdovský důchod budou tomu ovdovělému vyplácet až do jeho smrti. Ovšem, pokud by uzavřel nový sňatek, o vdovský důchod by se tím připravil. Proto znám dosti vdovců i vdov, kteří žijí jen tak na hromádce a o sňatku neuvažují. Proč taky? Život by měli stejný, jen by přišli o peníze. Je to pro ně tak lepší. Jaga.
Děkuji za příspěvek, máte pravdu, že žijeme zatím oba, ale já se v těchto věcech moc neorientuji a navíc mě i manžela trápí velké zdravotní neduhy, tak je třeba o tom také něco vědět. Když pak jeden z nás zemře, je to citelný výpadek příjmů toho zemřelého, proto jsem se ptala, abychom přibližně věděli, jak velký to výpadek bude.
Když už jsme u těch vdovských důchodů, platí tato situace i v případě - a to je dnes docela bych řekla moderní - že si nějaká mladá žena vezme nějakého staršího muže, který je teda už v důchodu, ale pak zemře, jí je řekněme třeba 39? To pak pobírá taky vdovský důchod až do své smrti, pokud neuzavře sňatek? To pak přijde stát setsakramentsky draho, pokud to takhle opravdu funguje...
Dobrý den.
Vdovský nebo vdovecký důchod činí 50% starobního důchodu ke dni smrti manžela, manželky. Nárok na vdovský vzniká 1 rok
po smrti manžela. Přesné podmínky pro přiznání tohoto důchodu viz v odkazu:
Určitě prostudovat přesné podmínky. Takhle to vypadá, že by pozůstalý důchodce v uvedeném případě mohl dostat přes 4 000 Kč ke svému důchodu. Ale to není vůbec pravda. Nepočítejte s takovou sumou.
doplněno 27.10.12 09:18:A pokud oba berou starobní důchod, tak se pozůstalému ten vypočítaný přidá ke starobnímu natrvalo.
Ron, dovolím si Vás opravit:
Nárok na vdovský/vdovecký důchod vzniká hned po smrti manžela/lky a náleží po dobu jednoho roku. Po uplynutí jednoho rok od smrti bude záležet na tom, kolik let je pozůstalému, případně na dalších okolnostech.
Vdovský/vdovecký důchod činí 50 % procentní výměry (nikoliv starobního důchodu), neboť základní výměra důchodu náleží pouze jednou. Tzn., že se ze starobního důchodu zemřelého odečte základní výměra (2.270 Kč) a ze zbylé procentní výměry bude náležet 50 %.
__ Viz:
Pozůstalostní důc/... (ČSSZ)
Pokud někdo ovdoví v mladším věku a nemá děti, tak pobírá vdovský důchod pouze jeden rok. Během této doby by se měla dotyčná osoba s touto nepříznivou situací vypořádat. Stát tedy neplatí mnoho let, jak myslíte.
Jen doplním jak to bude asi ve Vašem případě.
Úmrtí 2012 - 8 200 - navýšení o 1 483 na celkem 10 483
Úmrtí 2012 -9 000 - navýšení o 1683 na celkem 9 883
doplněno 28.10.12 11:53:reakce na zdenapolna ve 14.26
doplněno 28.10.12 12:05:Všichni co zde odpovídáme, tak nemáme dostatečné informace ke konkrétnímu případu. Takže odpovědi jsou trochu zmatečné.
U svých odpovědí předpokládám, že zdenapolná je i se svým manželem ve starobním důchodu.
Ivzez má též pravdu k výpočtu v jiné nastalé situaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.