Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dostal jsem se se ženou do tíživé finanční situace. Nabrali jsme si hodně pohledávek a nestíhali jsme platit. v létě jsme na sebe podali návrh na insolvenci. Už byla schválena a čeká nás přezkumné jednání. Mezitím dvě společnosti podali TO. U jednoho výslechu ohledně jedné už jsem byl. Policista říkal, že sedět nepůjdu. Ale ted přišlo druhé TO od jiné společnosti, kde dlužím 1000Kč. Mám strach, jak se to bude řešit, když už je to moje druhé TO? V dopise je napsáno výzva k podání vysvětlení podle paragrafu 158 odst. 7 trestního řádu. Poradíte někdo.
na policii se dozvíte, kvůli čemu si vás pozvali.. velmi pravděpodobně půjde o trestní oznámení pro trestný čin úvěrového podvodu (příp. podvodu, pokud smlouva nebyla úvěrová)..
(pokud jste si půjčili 1.000,- Kč a nevrátili ani korunu, tak bez dalších známých skutečností může čistě teoreticky skutečně napovědět, že jste neměli v úmyslu tyto peníze vrátit.. ale...)
skutkovou podstatu trestného činu (úvěrového) podvodu (příp. poškozování věřitele) by teoreticky splňovalo imho možná 95% všech dlužníků, kteří navrhují oddlužení.. vy máte smůlu, že jste narazili na poskytovatele půjček, který TO podává..
nicméně 1) počet TO nemá nic společného s výsledkem šetření..
2) přece jen jde o nepatrnou částku, a pokud nešlo o úvěr (ale např. půjčku) tak dokonce částku menší než nepatrnou, proto by nebyl splněna podmínka trestnosti
netřeba se znepokojovat dopředu.. nechápu odpovědi, které na základě vaší otázky již hlásí "dostanete podmínku".. to je nesmysl..
nejdříve by vám musela sdělit obvinění policie (ta zatím pouze šetří, a proto si vás pozvala k podání vysvětlení), poté by se musel rozhodnout státní zástupce, že vás obžaluje, a pak teprve soud, že vás odsoudí... k tomu je hodně daleko..
uvidíte, co se dozvíte od pčr..
já vám doporučuji se tvářit u pčr tak, že vaší těžkou finanční situaci jste se rozhodli řešit prostřednictvím ins. řízení.. a nemohli jste tak ani uhradit byť malou částku podateli TO, protože by jste se tak mohli dopustit trestného činu zvýhodňování věřitele.. naopak jste zhodnotili svou situaci jako stav úpadku, a jediné zákonné řešení takové situace jste spatřovali v zahájení ins. řízení..
pokud by vše skutečně dospělo až k vašemu odsouzení (jistě ne nepodmíněným odnětím sovobody) pak by opravdu mohlo hrozit, že vám bude oddlužení zrušeno, ale to už by záleželo na konkrétním posouzení insolvenčního soudu.. podle toho mála co píšete, případ policie spíše odloží..
Moc Vám děkuji za podporu. Škoda, že na Vás nemám email. Potřebovala bych poradit. Vy se v tom orientujete? Děkuji
u provident financial jsem nikdy nezaregistroval aktivní přístup proti dlužníkovi v ins. řízení..
obecně: bát se trestního oznámení (poškozování věřitele nebo úvěrový/ podvod apod.) z důvodu zahájení ins. řízení je zbytečné..
to, zda jste spáchala trestný čin s tím nesouvisí.. jinými slovy: pokud jste např. uzavřela úvěrovou smlouvu s uvedením nepravdivých informací nebo jste věděla, že úvěr nebudete splácet, tak bez ohledu na snahu řešit svůj úpadek v ins. řízení...
věřitelů, kteří se při běžném chování dlužníka v dluhové pasti obrací na trestní řízení je minimum (spíše jde neznámější malé kvalifikované věřitele, kteří mají své podnikání postaveno právě na nesplácení dlužníka)
myslím, že snaha řešit svou situaci dle zákona, tzn. v ins. řízení je jediná správná, neboť pokud již jste v dluhové pasti, tak imho jediný další postup mimo oddlužení je páchání trestné činnosti nebo doživotní přežívání v exekučním řízení...
Dobrý den, určitě do toho jděte. Já jsem podavatel první otázky. Máme za s sebou i soud. Vše bylo vyřízeno během 3 měsíců a opravdu teď spíme v klidu. Je to paráda.
Dobrý den. Předpokládám, že v textu máte chybu. Že nejde o 1.000,- Kč. Taková dlužná částka se dá přece splatit bez toho aby věřitel byl nuce podávat TO. Zatím není nutné žádné závěry z předvolání dělat. Přidávám odkaz na Vámi zmíněný §.
doplněno 26.10.12 09:36:Opr. - nucen.
doplněno 26.10.12 13:50:Ještě dodávám - nevím čeho se TO týká, ale pokud by vás někdo nařkl např. z úvěrového podvodu a potvrdilo se, že jste ho skutečně dopustili, pak můžete mít následně, mimo jiného, i s insolvencí problém...
Nepochopila jsem, za jakého důvodu na Vás podali TO. Jen proto, že něco neplatíte, na Vás určitě TO nepodali.
skye. Vštšina firem které půjčují tyto malé částky má ve své smlouvě s klientem napsáno velice malým písmem, že klient nemá žádné exekuce a že nesplňuje podmínky pro podání návrhu na insolvenci. A co si budeme povídat, klient si toto ani nepřečte. No a jestliže toto dlužník podepíše a pak neplatí, tak z toho věřitel usuzuje, že šlo o podvod.
Aha,tak to fakt nevím. Jen jsme na internetu vyplnili jméno, příjmení, adresa, číslo OP a účet, pak zaškrtli, že souhlasíme s podmínkama atd. Neuvědomuji si, že bychom něco špatně napsali. Přišla Výzva pro podání vysvětlení §158 ods 7 trestního řádu. OP s sebou., tak že bližší info nevíme. Jen už se bojím Insolvencí jsme si mysleli, že jsme vysvobození od vyhrožování exekutorů a oZ, ale opak se stal pravdou. No snad už to brzy skončí a budeme jen v pohodě platit.
Záleží na tom,zda jste již už byli v platební neschopnosti,protože je celkem logické že pokud nemáte na jiné splátky nebudete mít ani na tuhle.a pokud někde měli uvedeno v smlouvě že nemáte jiné pohledávky,a vy jste je zamlčeli ,je to podvod.
Dostanete podmínku...
Každopádně vše nahlaste ins.správci a u soudu uvidíte...je možné že TO je neopodstatněné...
Myslite,ze dostane podminku i manzel, kdyz uz je to druhe TO? Spravci jsem naskenovala ten dopis. Dekuji
Už jí máme povolenou. Je divné,že si vzpomněli až po roce. Brali jsme si to v listopadu a o insolvenci žádali v létě. Už jí máme povolenou přes měsíc.
Lustrovala jsem tu smlouvu, jedine co me napadlo je,ze uz neplati ty telefony co jsme meli. A ve smlouve je veta, ze pokud zmenime cislo, musime to nahlasit. Nic jineho me nenapadlo. Jsem na nervy. Už je toho nějak moc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.