Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat PPM před skončení rodičáku?

Od: cranberry odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, jsem na rodičovském příspěvku s druhým synem, kterému budou tři roky v únoru. V prosinci čekáme další dítě a od 1.11.2012 nastupuju na PPM. Ráda bych věděla jak se v tomto případě počítá mateřská? Bude stejná jako u syna nebo se do toho ještě připočítává, že mi zaměstnavatel vyplácel dovolenou v roce 2010? Děkuji moc za odpověď. Denní základ jsem měla tuším 303Kč a v tom roce mi od zaměstnavatele přišla proplacená dovolené ve výši cca 8200.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Na mateřskou nastupujete 1.11.2012, rozhodné období pro výpočet peněžité pomoci v mateřství (PPM) tedy je 1.11.2011 do 31.10.2012. Pokud jste v tomto období neměla příjem, posouvá se rozhodné období na některý předchozí celý kalendářní rok, ve kterém potřebný příjem byl. Takto vypočítaný denní vyměřovací základ pro PPM se porovná s denním vyměřovacím základem, který jste měla při první PPM. Oba vym. základy se porovnají a z toho pro Vás výhodnějšího Vám bude peněžitá pomoc v mateřství počítána. Jen doplňuji: veškeré podklady pro PPM Vám vystaví zaměstnavatel.

iz*
hodnocení

0x

Dovolená se do výpočtu PPM nepromítne. Žádost o PPM byste měla obdržet od lékaře, který v ní vyznačí předpokládaný termín porodu. Žádost po potvrzení od zaměstnavatele předáte OSSZ.

Připomínám, že došlo ke změně v legislativě - dovolenou je nutné čerpat (v době trvání pracovního poměru ji zaměstnavatel nesmí proplatit). Doručíte-li zaměstnavateli před skončením MD (doba, po niž pobíráte PPM, prvních 28 týdnů) písemnou žádost o čerpání dovolené za rok 2013, bude zaměstnavatel povinen žádosti vyhovět a poskytnout Vám celou dovolenou.

Kdybyste z MD přešla rovnou na RD, určil by Vám zaměstnavatel čerpání dovolené až po skončení RD, ovšem v tom případě by se už dovolená krátila o dobu překážek (RD) v roce 2013.

Současně se žádostí o dovolenou můžete zaměstnavateli doručit žádost o RD, Protože však nelze čerpat souběžně dva typy volna, stanovte začátek RD až po vyčerpání dovolené za r. 2013. Rodičovský příspěvek (RP, sociální dávka) ale můžete pobírat souběžně s čerpáním dovolené.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]