Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověd a odstupné platy

Od: janail odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,chtěla bych se zeptat dnes jsme dostali výpověd(firma končí)a prý odstupné platy dostaneme v lednu,ale ve výpovědi to napsané není...Ve výpovědi je pouze napsané,že odstupné platy dostaneme,ale kdy tam není...Nevím zda to mám podepsat,abych ty platy vyděla v lednu a ne bůhví kdy(výplaty dostáváme také na etapy,ještě je nemáme doplacené celé od července...)...Nebo si mám stát,aby do výpovědi napsal,kdy nám odstupné platy dá?A když nám řeli,že je dostaneme v lednu,mám v lednu nárok na podporu nebo ne?Děkuji za názory a rady

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Není důležité, jestli je ve výpovědi odstupné zmíněno. Na odstupné vzniká nárok automaticky v případě, že Vám zaměstnavatel dal výpověď podle § 52 písm. a), b) nebo c).

Výpověď podepisuje ten, kdo ji dává (v tomto případě zaměstnavatel), nikoliv její příjemce. Váš podpis tedy nevyjadřuje vůli, ani souhlas. Svým podpisem na kopii výpovědi pouze zaměstnavateli potvrdíte převzetí.

Výpověď jste obdržela v říjnu, výpovědní doba začne běžet 1. listopadu a pracovní poměr skončí 31. prosince. Odstupné se vyplácí až po skončení pracovního poměru spolu s poslední výplatou - ve Vašem případě tedy v lednu.

doplněno 24.10.12 20:21:

Vzhledem k tomu, že Vám zaměstnavatel dluží mzdu (nebo její část) ještě za červenec, můžete pracovní poměr okamžitě zrušit pro nevyplacení mzdy (podle § 56, odst. 1 písm.b).

V takovém případě byste měla nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku za výpovědní dobu (zpravidla 2 měsíce).

Protože je nevyplacení mzdy vážným důvodem k ukončení zaměstnání, měla byste v případě následné registrace na ÚP nárok na podporu v obvyklé výši (nekrátila by se Vám, přestože byste pracovní poměr ukončila Vy).

___ Dluží-li zaměstnavatel mzdu nebo její část více zaměstnancům, domluvte se alespoň se dvěma kolegy či kolegyněmi a obraťte se společně na úřad práce. ÚP Vám může pomoci s podáním insolvenčního návrhu na zaměstnavatele a může Vám vyplatit dlužnou mzdu (max. za 3 měsíce) plus náhradu mzdy za výpovědní dobu.

Zdůrazňuji, že musíte být minimálně tři, ÚP v tomto ohledu nejedná s jednotlivými zaměstnanci.

___ Nebylo by pro Vás toto řešení schůdnější? (Přijde mi škoda ztratit téměř čtvrt roku u zaměstnavatele, který řádně neplatí.)

___ Odkazy:

Ochrana zaměstnan/...

Hledání zaměstnav/...

Formuláře ke stažení

vatsinu

Nesouhlasím s tučným textem. Je pravdou, že jedním ze tří předpokladů pro podání návrhu na zahájení insolvenčního řízení je mnohost věřitelů, nicméně tuto mnohost plně naplňují věřitelé dva, nikoliv tři.

iz*

Já však píši o něčem jiném: Úřad práce může zaměstnancům vyplatit dlužnou mzdu i odstupné. Ovšem pouze v případě, že zaměstnavatel dluží minimálně třem zaměstnancům. (ÚP neřeší problémy jednotlivých zaměstnanců.)

hodnocení

0x

Naposledy sem dostal výpověď (s odstupným) v r.2009.Před měsícem sem dostal výpověď (měl sem to na dobu určitou,vždy to prodlužovali na 3 měs.,protože by mi to museli už počtvtrtý prodloužit),tím pádem by to podle zákona meseli dát na dobu neurčitou tak mě radši vyhodili.Ale zpět k vaší otázce.Co si pamatuju tak v tý výpovědi bylo psaný kolikatinásobek platu dostanu.Kdy tam myslím nebylo.Odstupný sem dostal současně s poslední výplatou.

coop*
hodnocení

0x

Na odstupné je zákonný nárok (za podmínek viz. ivzez). Ale jak už to bývá, slibem nezarmoutíš. Když zaměstnavatel bude mít peníze, tak odstupné zaplatí, když nebude mít peníze, tak nezaplatí. Podle toho se také bude posuzovat váš nárok na zahájení výplaty dávek v nezaměstnanosti.

iz*

Máte pravdu, nebude-li zaměstnavatel mít peníze, nezaplatí. Právě proto jsem tazatelce před chvilkou navrhla možnost okamžitého zrušení pracovního poměru.

Dluží-li zaměstnavatel mzdu více zaměstnancům, mohou se obrátit na úřad práce, který jim může vyplatit dlužnou mzdu (až za 3 měsíce, jež si mohou vybrat) i odstupné nebo v případě okamžitého zrušení PP náhradu mzdy za chybějící výpovědní dobu.

hodnocení

0x

Dobrý den. Ještě doplním, že pokud v lednu dostanete odstupné, nárok na podporu v lednu mít nebudete.

iz*

Dovolím si upřesnit: Výplatou odstupného nezaniká nárok na podporu. Pouze se posune začátek její výplaty, podpůrčí doba se nekrátí.

Uchazeč o zaměstnání, který v den podání žádosti o podporu nedovršil 50 let, má na podporu nárok po dobu 5 měsíců. Pokud by obdržel odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku, nebude první tři měsíce pobírat podporu, ale po jejich uplynutí bude mít nárok na podporu po celých 5 měsíců.

hodnocení

0x

Já končil 31.7 2012-z téhož důvodu jako Vy ,firma pomalu krachuje.Ve výpovědi jsem měl jen to,že :

Dáváme...dle § 52písm.C

Váš pr.poměr skončí 31.7,2012

V souvislost s výpovědí Vám bude proplaceno odstupné dle ZP

Na mzdovku jsem se měl dostavit po 16.8 (už byli hotové výplaty)pro potvrzení a odstupné jsem dostal v poslední výplatě,tj dle ZP 3 platy!Jo a podporu jsem nedostal právě díky těm 3 platům,měl jsem dosta až od listopadu,ale sehnal jsem si jiné místo míň než u staré firmy,ale lepší než podpora!

Pkd splníte podmínky pro odstupné a nedostanete,tak ho dostanete ve formě podpory.Tj pkd splňujete na 3 platy,tak se podpora prodlouží o 3 měsíce,ale bude ve výši 65%procent oproti odstupnému! (rada právníka z PÚ ).

Přeji hooodně štěstí bay vyšlo a dostal-la jste odstupné!

doplněno 25.10.12 20:53:

Ještě doplním zkušenost manželky.Před X roky dostali všicni zaměstnanci výpovědi-nekteří ,protože firmu koupil jiný podnikatel, přešli - nedostali nic,další drželi "hubu a krok" a ti taky dostali kulové (jo převážně ženy!) a pak zbyteček asi 3 či 4 ženy a ty si řekli o odstupné a světe div se,ty ho,to odstupné ,dostaly!

hodnocení

0x

Nárok na odstupné skutečně v tomto případě vzniká automaticky,ale je jen na Vašem bývalém zaměstnavateli, zda jej skutečně dostanete-Pokud nebude chtít,úřad práce ani inspektoriát práce Vám nepomůže( vlastní zkušenost).Navíc pokud máte nárok na odstupné,nepřiznají Vám na ÚP 3 měsíce nárok na podporu v nezaměstnanosti.Pana ex-ministra Drábka bych za tohle svinstvo co vymyslel, nechal postvit před soud.Dává to zcela neomezenou moc zaměstnavatelům,kteří si Vámi budou dělat co budou chtít.Poradím jedinné najděte si rychle novou práci a zkuste najít seriozního zaměstnavatele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]