Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní neschopnost

Od: netty* odpovědí: 12 změna:

Dobrý Den...mám dotaz.Už přes měsíc jsem na neschopence ale v zaměstnání jsem pořád na 3 měsíční zkušební době.Jelikož mi doktorka doporučila abych ve své práci dala výpověĎ kvuli zdraví tak jsem ji podala a včera podepsala,jenomžejsem jsi bohužel až po podepsání všimla že mi tam napsal datum u končení výpovědi na 2.10.což bylo před 22 dny. Potřebuji vědět jestli mi sociálka i přes výpověd v neschopence bude platit za pracovní neschopnost nebo jestli mi to automaticky platit přestane.

Děkuji za odpověd

Netty

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zaměstnavatel s Vámi vyšplouchl. Vždycky je třeba nejprve číst a pak podepisovat. Takhle jste se připravila o peníze. Prostě jste skončila podle výpovědi 2. 10. a co je potom, to už je zaměstnavateli jedno.

Podobné praktiky zkoušejí různé předváděcí firmy /např. BECK/ na staré lidi. Ti nejdříve podepíší, nečtou a pak hořekují. Proto pokaždé nejdříve slovo od slova přečíst, klidně třeba i 3 x, dokud člověku nedocvakne, jak to doopravdy je. *bzum* Jaga.

iz*
hodnocení

2x

Ve zkušební době se pracovní poměr (PP) ruší, nedává se výpověď. Zrušení pracovního poměru musí být písemné a musí být doručeno druhé straně.

Datum uvedené v písemném zrušení PP nehraje žádnou roli, rozhoduje datum doručení druhé straně (zaměstnavateli). Jestli jste písemné zrušení PP odeslala doporučeně s dodejkou, budete mít k dispozici potvrzení o převzetí dopisu.

___ Zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy za nemoc za pracovní směny (za první 3 směny neobdržíte nic) naplánované do 21. dne nemoci nebo do konce PP (podle toho, co nastane dříve).

Od 22. dne nemoci vyplácí nemocenské OSSZ. Po skončení PP jde o nemoc v ochranné lhůtě, takže Vám OSSZ bude nemocenské vyplácet dále - až do konce nemoci nebo do konce podpůrčí doby (opět podle toho, co nastane dříve).

___ Otázkou je, co, komu a kde jste podepsala. Jestli jste zaměstnavateli potvrdila převzetí písemného zrušení PP v době nemoci, skončí (případně již skončil) PP 21. dnem nemoci (zaměstnavatel nesmí pracovní poměr zrušit v prvních 21 dnech nemoci.)

Jestli však zaměstnavatel jenom vyhotovil písemnou formu zrušení PP z Vaší strany, může být situace jiná. PP by skončil dnem podpisu písemného zrušení. Pochopitelně za předpokladu, že můžete prokázat, kdy jste podepsala (pokud datum podpisu prokázat nemůžete, skončil PP uvedeným dnem).

___ V takovém případě byste měla nárok na náhradu mzdy za nemoc jenom do uvedeného data a potom až od 22. dne nemoci by byl nárok na nemocenské.

netty*
hodnocení

Moc děkuji,no pracovní smlouvu mám psanou od 10.9. tam jsem byla asi 10 dní v kuse,potom mě vezla sanitka a následovala pracovní neschopnost..zaměstnavateli jsem přinesla papír o neschopence.Dále jsem s nim nic neřešila a po asi 14ti dnech jsem mu dala vědět že musim skončit kvůli zdravotním problémům a on mi odpověděl že zamnou přijede domu a dá mi výpověd rovnou podepsat.Ale na to jsem mu odpověděla že se za ním zastavim až mi skončí neschopenka.Včera jsem byla u doktorky a ta mi pro majitele dala papír na peníze pro pojištovnu a řekla mi že mu to musím odnést co nejdřív protože mi to zapoměla dát dřív.Tak jsem tam tedy jela a vše mu předala a on mi řekl že mu tu výpověd musím podepsat že to musí zítra předat svýmu účetnímu.Tak jsem mu to podepsala.Zde stojí Skončení pracovního poměru: Zaměstnavatel tímto ukončuje Váš pracovní poměr ze dne 10.9. kdy jste byla přijata na pracovní pozici.dle 66 Zákoníku práce (Zrušení pracovního poměru ve zkušební době)ke dni 2.10. V plzni dne 23.10. tedy den kdy jsem to podepsala. Já se v takových věcech právě bohužel vůbec nevyznám a právě potřebuju vědět jestli mi to teda od toho 2.10 zaplatí sociálka nebo ne.A na pracák taky nemůžu když jsem v pracovní neschopnosti,je to tak?Děkuji za odpověd

To bude administrativní chyba, protože pokud dal datum podepsání 23.10., tak nemůže dát datum skončení 2.10. - nelze ukončit pracovní poměr zpětně, nejspíš mu v datu ukončení vypadala trojka. Na vašem místě bych na to zaměstnavatele upozornila, aby se to opravilo, protože i on by z toho mohl mít problémy, pokud by mu přišla kontrola například kontrola z inspektorátu práce nebo pokud byste se vy chtěla soudit o neplatnost ukončení pracovního poměru.

Každopádně pokud máte neschopenku, tak se na pracovní úřad hlásit nemůžete, to až po skončení nemoci. Protože jste nemocná už déle, jak tři týdny, tak už vám bude vyplácet nemocenskou úřad, tam nic hlásit nemusíte, podklady předává zaměstnavatel.

Akorát by bylo dobré si ověřit, jestli vás zaměstnavatel nahlásil na zdravotní pojišťovně jako osobu, která je nemocná v ochranné době a tudíž je plátcem pojistného za ní stát. Někteří to hlásí, jiní ne a lépe to podchytit hned, než po letech dumat nad tím, proč nebylo v té době placené pojištění.

netty*
hodnocení

Právě že měl ještě dvě kopie a na obou také datum 2.10.ale také nechápu proč mi to nenapsal do 23.10.když jemu o nic nejde.on mi platí 21.dní a tím to pro něj končí.Upřímě pokud by měl z toho problémy on tak je mi to jedno jelikož mě i obral o peníze co jsem tam měla vydělané,takže mu to patří,soudit se nebudu.Tím ověřovánim myslíte to jestli za mě někdo ted platí zdravotní a sociální?..A nemohu to zjistit nějak jinak než od něj?..Už mu vůbec nevěřim,a on je i schopný mi lhát.

iz*

Stále zaměňujete zrušení PP ve zkušební době s výpovědí, přestože jde o dva různé způsoby ukončení pracovního poměru.

Zaměstnavatel zrušil PP ve zkušební době a písemné zrušení podepsal. Vy jste svým podpisem pouze potvrdila převzetí.

Váš pracovní poměr tedy skončil až včera, kdy Vám zaměstnavatel písemné zrušení předal.

Tzn., že zaměstnavatel vyplatí náhradu mzdy za pracovní smeny do 21. dne nemoci, od 22. dne nemoci vyplácí nemocenské OSSZ. Podklady budete nadále předávat bývalému zaměstnavateli.

Kdy přesně začala nemoc?

doplněno 24.10.12 19:31:

V době nemoci Vás úřad práce nezaregistruje, protože nemůžete třeba hned další den nastoupit do nového zaměstnání. Registrace je možná až po ukončení neschopenky.

Dokud pobíráte nemocenské dávky, hradí za Vás zdravotní pojištění stát.

Zavolejte si na svou zdravotní pojišťovnu, zjistěte si, k jakému datu Vás zaměstnavatel odhlásil. Také se s pojišťovnou dohodněte, jak máte doložit, že pobíráte nemocenské. (Buď bude stačit neschopenka nebo si budete muset vyžádat potvrzení od OSSZ.)

netty*
hodnocení

Já ale bohužel nevím jestli sociální dávky pobíram,zatím mi žádné peníze nikdo nedal.Majitel chtěl po mě akorád číslo účtu kam mi pošle peníze za těch 21 dní. V práci jsem byla naposledy 10.9.,11.9 jsem byla na pracáku odnést smlouvu,12.9.mě vezla sanitka a neschopenku mám psanou od toho 12.9. ta mi bude končit asi za týden už.

iz*

Není pravda, že to pro zaměstnavatele končí. Podklady pro výplatu nemocenských dávek musíte předávat bývalému zaměstnavateli, on je potvrdí a předá OSSZ. Od OSSZ Vám začnou chodit nemocenské dávky. OSSZ má na vyřízení lhůtu 30 dnů, ale v době vyšší nemocnosti to může trvat i déle.

Nemocenské je dávka nemocenského pojištění, nejde o sociální dávku.

netty*
hodnocení

Super,tak děkuju moc za rady,hrozně jste mi pomohl.Děkuji

pt®
hodnocení

0x

Myslím, že máte smůlu, poněvadž Vám skončila ochranná lhůta. - pt

artik*
hodnocení

0x

sociálka nic neplatí , nemocenskou přece platí zaměstnavatel . Tak jste podepsala něco , co jste nečetla? Nechápu .

netty*
hodnocení

Zaměstnavatel platí v neschopnisti první tři týdny, to vím

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]