Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč lidi dávají přednost neosobnímu kontaktu

Od: weaskwhy odpovědí: 13 změna:

Má otázka je jednoduchá. Proč upadá osobní kontakt a všichni se seznamují na internetu? Proč místo aby ti od 14-20 let šli ven s kamarády si radši s nimi píší? Proč kluk napíše holcek fotce, jak moc jí to sluší, dá jí tam "like" a hned spolu chodí? Proč si nikdo s nikym nic nedokáže říct něco do očí, ale radši se bude hádat psací formou? Proč kluk, kterému se líbí nějaká dívka, místo aby za ní šel jí "šťouchne" a napíše jí, jestli by někam nezašla? Na všechno si dokážu odpovědět, ale jedno proč mi tam stále chybí nezodpovězené, Proč všechna ta proč?!..Je to vážně jenom můj názor, že doby kdy kluci házeli holkam do oken kameny je pryč?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím. Je to pohodlnost. Dříve fb nebyl a lidé si museli vše říkat z očí do očí. Nepsali si, prostě spolu mluvili. V dnešní době, kdy je možná komunikace po síti, si také mladí lidé často neumí poradit se vztahem a navázáním komunikace z očí do očí. Stačí se podívat jen zde, kolik je zde dotazů na téma _ jak ho/jí oslovit a co dělat když se s ním/s ní setkám, o čem si povídat, abych ho/jí zaujala atd. Dříve si lidé museli poradit a myslím si, že se o hodně připravují. Stráví hodiny psaním a vlastně se vůbec nepoznají nijak. Nenahradí to určitě tu hodinku procházky, držení se za ruce, povídání atd...Osobní kontakt nejde nahradit ničím, i kdyby si lidé psali sebe více pěkné věci...Prostě dřív nebylo pc a lidé se domlouvali osobně. Dnes toto je a je to určitý druh zábavy, pohodlnosti a myslím si, že v mnoha případech i neupřímnosti...Ale každý si může vybrat tu svojí cestu, je to zase jen o lidech a v lidech. Podle mne je škoda, že mladí lidé ten hezký čas namlouvání se, tráví u pc každý sám a ne spolu... Je to ovšem jen můj názor.

hodnocení

2x

Je to hrozně smutné. Je to především díky pohodlnosti a také fascinací informačními technologiemi. Za pár let už nebudou kluci vědět, co je to prak, co je to "začutat si" atd. Nedávno si mi kamarádka stěžovala, že ať dělá co chce, nemůže dostat svého 12letého syna od počítače. Platí mu skauta, kytaru, tenis, a syn stejně nejvíc touží zasednout k počítači, a pokud ho od něj vyžene, tak je "na mobilu" nebo čumí na telku... Jít se ven "proběhnout" s kamarády, jít na hřiště, to ho nebere. Myslím, že vlastně dnešní mladí žijí v omylu - myslí si, v jaké žijí super době, co vše mají (internet, mobil atd., atd), ale přicházejí o něco, co vlastně vůbec neznají - o zážitky, o setkávání s přáteli, o sdílení... Protože to sdílení na facebooku není totéž, jako osobní sdílení, když s někým něco prožíváte, když mu vidíte na očích, na mimice tváře, zda se mu to líbí či ne, kdy s ním můžete osobně probrat, zda třeba ten film byl prima, či ne, zda ten Nicolas Cage byl dnes dobrej, či za nic nestál, zda ta voda v řece je dnes už zatra studená, či sedět u ohýnku s milovanou holkou je ta nejlepší věc na světě...

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Holt, už je taková doba. Lidé přes internet nakupují, seznamují se, rozcházejí se, pracují, hledají a dávají rady. Na internetu najdou zábavu, poučení, smysl života, odpověď na každou otázku, útěchu. Jsou on line, nejsou sami.*klik* Neříkám, že je to správně, ale používáme internet všichni, jinak bychom tu teď nebyli. Za mého dětství jsme pořád chodili ven, ulice byla plná dětí. Dnes už to nevidíte. Děcka se spolu také baví, kamarádí, ale virtuálně. Jsou ochuzeni o ty pravé zážitky. Se seznamováním máte pravdu. Dívejte se holce do očí přes nějakou sociální síť, vemte ji za ruku...:(Nebude to trvat věčně. Jednou se těch počítačů mládež nabaží a zase se bude scházet, jako dřív. A počítač bude používat pouze k práci, shánění informací, rychlé (pracovní) komunikaci, ke studiu.

Ale úplně přesvědčena o tom nejsem.*nevi*

sargo*
hodnocení

2x

Tuto zkušenost nesdílím a nevidím to ani u svých mladších přátel.

Pokud máte tento dojem a zkušenost, měl byste se zamyslet nad svým životním stylem *smich*

askmenow*
hodnocení

2x

Myslím, že váš pohled je přehnaný. Ano, doba se mění, internetová komunikace má v životě mladé generace významné místo, ale není to přeci tak, že si pořád jen píšou, nikam nechodí a po pár "like" už spolu chodí.

I dnes vzniká a udržuje se velké množství vztahů zcela normální a zdravou cestou. Svět prostě není černobílý.

Seznamování po internetu, které jste zmínila, je trochu něco jiného, než komunikace po facebooku, kterou s tím pak okamžitě mícháte. Seznamky přece pomáhají seznámit lidi, kteří by se jinak nesetkali. Je to lákavá forma seznamování, pro obě strany může být výhodná - není tak komplikované někoho tam oslovit, navíc lze předpokládat (když pomine podvodníky a vtipálky) že obě strany se na takovýchto webech vyskytující poptávají partnera. Což např. na ulici, když jde hezký muž proti vám prostě nevíte. Oproti tomu facebook, který zmiňujete později slouží ke komunikaci s lidmi, které již známe.

klera*

Přesně tak. Pěkně jste to vystihla.

meandra*
hodnocení

1x

1/ Je pohodlné seznamovat se po internetu

2/ Je tam podstatně větší výběr, než má leckdo ve svém okolí

3/ A jako hlavní důvod třeba funguje určitá anonymita a pro ty nesmělejší je případné odmítnutí stravitelnější než z očí do očí

olaf71*
hodnocení

0x

je to o lenosti. dnes, když dítě dostane tzv. zaracha, tak je mu to jedno. já jsem brečel a sliboval, abych mohl ven. nakonec holky bylo to poslední, co mě zajímalo. fotbal, hokej, tenis, voda, lesy, kamarádi, to bylo moje.

stačí zaslechnout rozhovor dvou či více mladistvích a to je materiál.

nakonec si ani neumím představit, že balím holku s nicotným úsměvem, neschopností říci něco kloudného a rozkrokem u kalhot ve výšce kolen *smich*

hodnocení

0x

Co je to, prosím, že kluk dá holce LIKE? Mně to nikdy žádný kluk nedal. A vdala jsem se taky, i když jsem neměla LIKE. Já se z tý pitomý angličtiny zblázním.

Dneska zase psali v nabídce, že nabízejí uchazečům KNOW-HOW. Taky nevím, o co jde. Grrrrrrrrrrrrrrrrr!

Teda to HOW bych věděla, to člověk dostane skoro všude, ale to KNOW? *ee*

Jo, to je tak, když se člověk učil ruštinu, němčinu a latinu. Je fakt, že anglina dnes vítězí na všech frontách, ale určitě to jde také stejně dobře napsat česky. Já se picnu! Fakt tady občas koukám jako trubka. Ale stydět se nemohu, taková holt byla doba. :(Jaga.

pt®

"babuško",*slunce*tak jsme na tom stejně, také nevím, co je to, dostat od kluka "Like", třeba jsem to od dědečka dostala, ani o tom nevím.:D

Ale to Know - How je opravdu výraz, s kterým se pracuje na střední škole, ponejvíce vyučující předměty, jako Marketing a Management, zrovna, jako výraz Cash - Flow nebo Franchising a jiné, běžně používané.

"babuško", vidíš, kdyby nebyl internet,*klik* tak si ani nepopovídáme*vtip*. Ale ti mladí jsou o hodně ochuzeni. Měj se hezky. - pt

iz*

Tak já jsem o cca 2 a půl měsíce starší než Vy, takže jsem dětství i mládí prožívala podobně jako Vy - jenom místo venkova ve městě.

FB jsem si zřídila před několika lety, když jsem po 35 hledala "ztracené" spolužáky. Většina mých spolužáků sice sociální sítě nepoužívá, ale jejich děti ano. Takže mi FB v hledání dost pomohl.

Sociální sítě a internet vnímám jako další formu komunikace a (virtuálního) setkávání s lidmi. Protřednictvím internetu jsem poznala řadu zajímavých lidí, s nimiž byla radost se po čase setkat i osobně. S jinými jsem kvůli vzdálenosti v kontaktu jenom prostřednictvím internetu a přesto si máme co "říct".

FB i další sociální sítě, e-mail, internetové poradny či fóra jsou podle mne další formou komunikace s využitím moderních technologií. I díky nim dnes vím (nejen) o počítačích to, co vím...

Ani u mladých nemusí jít jenom o pohodlnost.

V době našeho mládí bylo pro ostýchavé či nesmělé lidi seznamování obtížnější. Proběhne-li však předběžná komunikace prostřednictvím internetu, může být následné osobní setkání snazší. Člověk může mít pocit, že toho druhého už trochu zná, zmírní se tréma, ...

Takže já bych FB ani sociální sítě nezatracovala, myslím, že mají co nabídnout.

doplněno 23.10.12 20:59:

Oprava: ... když jsem po 35 letech ...

klera*
hodnocení

0x

Nemyslím si, že je to tak, jak píšete. Já mám taky facebook, na kterém jsem skoro denně, patřím do skupiny lidí, o které píšete a přes internet se s lidmi seznamuji naprosto minimálně. Třeba si povídám na chatu s lidmi, které znám, ale nemůžu je zrovna vidět. Přece jenom třeba člověka, který bydlí od 30 km dál nemůžu vidět moc často, nebo kolem deseti večer už lidi moc ven chodit nechtějí. Takhle se můžu bavit s kámošema, kdy chci a takovéhle věci mě neomezujou...Samozřejmě netrávim na facebooku nebo internetu celý den. Myslím si, že dneska ti "starší" lidé (ti kdo nemají třeba s facebookem zkušenost), mají o nás mladších zkreslené představy. Já jsem stejně jako většina ostatních lidí přibližně v mém věku přes den ve škole, kde mám kontaktu s lidma víc než dost...Pak to záleží na času kdy přijdu domů. Na střední jsem měla hodně koníčků, takže jsem se domů dostala někdy kolem pěti šesti...pak večeře, úkoly, učení, příp. uklízení no a pak už na nic než na facebook, příp. knížku většinou nebyl čas ani síla (fakt je, že knížku si dneska mladší generace otevře málokdy) O víkendu to byly a stále jsou docela časté akce s kámošema (opět kontakt s lidma)...Jestli vám jde o seznamování přes facebook, je to asi docela časté, ale v čem je probůh problém? Když mám tu možnost se seznámit, tak to udělám...Takže shrnutí- většina těch vašich vět začínajících na Proč? neni pravdivá...takhle to prostě nefunguje.

pepsina*
hodnocení

0x

Jak už tu bylo řečeno, je to pohodlné. Podle mně je to celkem jednoduché. Lidé se daleko víc bojí mluvit s někým osobně. Ať už vyznat lásku či se s někým hádat. Jednou jsem zažil, jak mi jeden kluk psal, že až mě někdy potká, rozbije mi hubu. Přes internet mají vždy všichni ''plnou hubu keců'', ale skutek utek. A proč to všechno tak je? Odpověděl bych větou: vítejte ve 21. století, bude to už jen horší. *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]