Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, začátkem října jsem nastoupila po škole na úřad práce. Teď se mi naskytla brigáda na dohodu o pracovní činnosti. Na ÚP mi řekli, že brigádu můžu mít jen do 4000kč hrubého.Jinak mě vyškrtnou z evidence a budu si zdravotní pojištění platit sama. Na té brigádě mi zase řekli, že pokud si vydělám víc jak 2500kč,tak mě z toho odvedou zdravotní pojištění.
Já přesně nevím kolik si měsíčně vydělám,bude to záležet na mě,kolik směn si napíšu. Tak jak to teď bude?
je to tak jak píšete. pokud si vyděláte více něž 4000,-Kč ÚP vás vyřadí z evidence. ještě z hrubého výdělku zaplatíte 15% daň.
Je to stále stejné, počítá se měsíc. Buď by ti to "zaměstnavatel" leda kdyby to napsal jako do dalšího měsíce, což je otázka...
Když si vydělám 4000kč,tak mě vyřadí z evidence UP. Další měsíc budu mít třeba jen 3000kč,tak se zas na něj musím přihlásit? O to mi jde.
Jen doplním. Domluvte se se zaměstnavatelem, aby Vám měsíčně platil max. 4.000. Částku nad 4.000 Vám může přesunout do dalších měsíců. Je to určitá možnost. Pokud budete vyřazena z ÚP, budete pracovat na DPČ, zdravotní pojištění budete povinna odvádět nejméně z minimální mzdy, i když bude výdělek nižší. Minimální mzda činí 8.000. Při DPČ si nemůžete naplánovat počet směn, kolik chcete. Týdně můžete oddělat průměrně maximálně polovinu týdenního pracovního fondu.
doplněno 23.10.12 18:01:U dohody o pracovní činnosti se pojistné odvádí z jakéhokoliv výdělku. Třeba i z pětistovky. Jedná-li se o krátkodobou brigádu s neurčitým výdělkem, snažte se v evidenci ÚP setrvat. Domluvte se, aby výdělek nepřesáhl měsíčně 4.000.
Jak jsem již řekla, budete-li z ÚP vyžazena, zdravotní pojištění musíte odvádět nejméně z minimální mzdy.
doplněno 23.10.12 22:40:Ano máte pravdu. Jedná se o krákodobé zaměstnání, odvody až nad 2.499 měsíčně. Děkuji .
doplněno 23.10.12 22:40:Ano máte pravdu. Jedná se o krákodobé zaměstnání, odvody až nad 2.499 měsíčně. Děkuji .
Některý měsíc půjdu 4x20h což je maximum mi řekli,ale některý měsíc nemusím jít vůbec. A na brigádě mi řekli že od 2500kč mě zdravotní budou z toho platit. Ale co když si za další měsíc nevydělám ani 2500kč?To se zas půjdu nahlásit na UP? Nebo pokud zustanu na UP, a budu mít výdělek třeba 3000kč,tak by za mě UP ještě zdravotní zaplatil,ale v práci taky,když to je zase nad 2500kc. Zítra se poptám na úřadu,co mám v jaké situaci dělat...
Nemáte pravdu. U DPČ od roku 2012 platí zdravotní, sociální a nemocenské pojištění zaměstnanec i zaměstnavatel až z odměny od 2500 Kč za měsíc. Pokud odměna činí maximálně 2499 Kč za měsíc, zaměstnanec ani zaměstnavatel pojištění neplatí.
Přesně to mi řekli. A na UP budu v evidenci do 4000kč výdělku. Tak jak to bude když jeden měsíc budu mít 2499kč,jeden měsíc 3500kč a jeden měsíc 5000kč?
Budete-li během registrace na ÚP pracovat na základě DPČ, musíte každý měsíc dokládat potvrzení o výši odměny.
Přesáhne-li některý měsíc odměna 4.000 Kč, vyřadí Vás ÚP zpětně z evidence. Podle mne byste měla nejlepší se dohodnout se zaměstnavatelem na počtu pracovních směn. Pak by k překročení odměny nemělo dojít.
___ I při práci na DPČ můžete u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani z příjmu. Pak Vám zaměstnavatel uplatní slevu na poplatníka, takže sleva pokryje daň (z odměny nad 2.500 Kč měsíčně Vám zaměstnavatel strhne zdravotní a sociální pojištění, ale žádnou daň).
Dosáhnete-li za rok 2012 zdanitelného příjmu 48.000 Kč, budete si moci po skončení roku uplatnit v daňovém přiznání slevu na poplatníka za celý rok 2012 - tedy i za měsíce, v nichž jste žádného příjmu nedosáhla).
doplněno 23.10.12 22:08:Ano. Ale za ten "vyřazený" měsíc budete muset doplatit zdravotní pojištění. Část pojistného Vám zaměstnavatel strhne z odměny, část odvede on, Vy budete muset doplatit rozdíl do výše pojistného vyměřeného z minimální mzdy (1.080 Kč). Lze se dohodnout se zaměstnavatelem, aby Vám to strhl a odvedl on.
Když jeden měsíc budu mít 5000kč a vyřadí mě z evidence UP a další měsíc budu mít třeba jen 1000kč,tak se zase mám hlásit?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.