Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímala by mě jedna otázka, byť se přímo mě netýká.
Je člověk úplně bez příjmů. Nepobírá starobní ani invalidní důchod, je bez práce a nemá ani podporu. Ani žádné sociální dávky. Prostě nic.
Pokud je takový člověk hospitalizován v nemocnici, musí platit povinný poplatek 100 Kč denně? A z čeho?
A musí platit registrační poplatek 30 Kč při návštěvě lékaře?
Díky za odpovědi. Jaga.
Ze zákona jsou od poplatků osvobozeni lidé, kteří jsou v tzv. hmotné nouzi. Potvrzení vydá socialní odbor obce. Toto potvrzení by nemělo být starší 30 dnů.
doplněno 23.10.12 08:49:Ještě dodám odkaz na MZCR k dané proplematice.
žena dělá v nemocnici a říká, že nepřízpůsoboví občane nemocnici berou jako hotel s 5 hvězdama doktor se bojí ´je nehospitalizovat a sestra bhají kolem nich jak metrly jeden týden jsou na chiře, druhý na neuroligii, třetí někde jinde, vymýšlí pořád nějaké kraviny a jak přijde na placení přinesou papír, že jsou pod hranici životniho minima a je to v sucho a to se opakuje furt dokola prostě kocourkov
Jen bych upřesnila, že osvobozeni od poplatků jsou lidé, kteří POBÍRAJÍ "hmotnou nouzi." (potvrzení vyhotoví úřad práce, odbor hmotné nouze).Pokud nepobírají nic, osvobozeni nejsou. Mimochodem, je velmi ponižující jít k lékaři, vytáhnout potvrzení, a vysvětlovat, proč nemusím platit poplatek. Většina lékařů má na to v počítači program, ale řada si s tím neví rady...
To limoska-a není spíše ponižující chodit po firmách a doslova a do písmene žebrat o práci,aby takový člověk mohl pracovat a mít mzdu?Když na poplatek nemám díky tomu že je v této společnosti vše na hlavu postavené není ponižující.Spíše je trapné,že takový člověk třeba 30 nebo 40 let přispíval do systému a když je vycucanej,tak ho vyhodí a nemá pak téměř na nic?
PS neberu ty extrémy kdy a těch je taky spousta (bezdíků) kteří nejsou ochotní pracovat.Jdo o lidi co chtějí pracovat ale díky věku už práci nedostanou!Ale ti si téměř vždy tu třicetikorunu uškudlí.
Dobrý den, takže pochopila jsem správně, že když nezaměstnaný člověk pobírá nějaké peníze, tak je od poplatku osvobozený a člověk, který nebere od státu vůbec nic ani korunu, tak nemocnici platit musí? Ptám se z důvodu - moje starší maminka se nyní dlouhodobě léčí v nemocnici s rakovinou, nemá oddělaná léta do důchodu, takže vůbec nic nepobírá, ani od úřadu práce, od nikud - žije v domácnosti s mým otcem, jako druh a družka, žijí z otcova důchodu - poplatek tedy za těch hodně dní v nemocnici bude muset máma stejně zaplatit?
Pkd nemá potvrzení,tak to bude muset platit třeba i půjčkou,žel je to tak i když celý život do systému sypala!
Ono nikoho nic nezajímá.Přiklad-muž přišel o práci-3 měsíce bez a manželka už 2,5roku bez práce s nulovou vyhlídkou na novou a podpora muže jen 5500kč a přitom na bydlení se musí platit se vším třeba 5000 a že máte na zbytek (lékaře a léky,jídlo a ošacení ) jen 250 na osobu /měsíc-nezájem je to váš problém a pdk práce není jste v pr...
Ten, co má podporu 5 500 Kč toho zrovna moc do systému nenasypal. Je více než pravděpodobné, že i v době, kdy pracoval, tak žil na úkor společnosti a od státu pobíral a čerpal více, než státu odevzdal.
Peha to si snad děláte zadel!?!?!?!?!
Sou totiž práce kde si lidi vydělávají i v dnešní době 10-12tisíc hrubýho.
Jenomže to sou asi profese se kterejma byste si ani do autobusu nevlezl/a.
No jo když vy asi ani autobusem nejezdíte.
Jenže vy ste to podal/a tak trochu povýšeně a arogantně.
Dobrý den. Když jsem měl praxe na urgentním příjmu interní kliniky FNKV, tak nám tam vozili bezdomovce jako na běžícím páse (byla totiž zima). No a tak jsem se ptal, co se s nimi dělá, když nemají na poplatky, jak za ambulatní ošetření, tak za pobyt v nemocnici. No a bylo mi odpovězeno, že neplatí nic a nijak se to z nich nevymáhá (viz poplatky na záchytce), ale stát jim potom dá o to menší důchody. Takže je to vyřešeno tímhle způsobem. Samozřejmě je to špatně podle mě, protože je to začarovaný kruh. Nebudou mít peníze ani ve stáří a tudíž nebudou ubývat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.