Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nenahlášení trestného činu vs postih

Od: lenk* odpovědí: 13 změna:

Zajímalo by mě jedna věc.Mám znamýho, který podniká v nelegální činnosti už nejméně 5 let.Konkrétně v pěstování a prodeji marihuany ve velkém.Chtěla bych se optat jestli můžu mít také nějaký postih pokud se s ním občas vídám a vím o všem?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Teď už to nikam hlásit nemusíte. Jestli nejste připojená přes nějakou free wifinu, tak se Vám přihlásí sami. Dobrou noc.

lenk*
hodnocení

Jak to myslíte?Kdo se mi přihlásí?

majsterjoe*

To je jednoduche. "ONI" uz vedi ze tvuj soused jede v marihuane. Podle tveho pripojeni zjisti odkud jsi, a dohledat pestitele souseda uz bude hracka.

A ted vezne. Pestovani je sice trestne, ale je stejne trestne jako loupez, kradez, vrazda? Nemyslim si, a proto bych zapomel ze neco takoveho se v mem okoli objevilo. Ono v dnesni dobe uziva marihuanu kde kdo. Od vratneho po doktora. Ma cenu kvuli zavisti, nebo dobreho pocitu udavat souseda? Takova dobe je pryc...nebo je to porad v nas?

mowla*
hodnocení

4x

Nebudu hodnotit trest(uhod)nost pěstovaní a distribuce ´trávy´, ale fascinuje mne obvyklé klišé - chlap se rozejde s babou (nebo ji nějak ´přiměje´, aby se rozešla ona s ním, to není až tak důležité) - a baba si hned vzpomene, že nejméně pět let ví o jeho protizákonné činnosti a jde se poradit, jak nejlépe navléknout bonz tak, aby nebylo prokazatelné, že jej ´práskla´ právě ona... Namísto aby zapoměla, že on vůbec existuje a dala mu pokoj...

*zed**smich*

Chápu, že tohle jsi číst nechtěla... *smich*

Takže to zkusím zhodnotit - pokud jeho počínání na PČR oznámíš, velmi pravděpodobně se všichni zainteresovaní o tvé roli v případu dozví... Pokud je ale nyní neoznámíš, hrozí ti - případně, spolupachatelství... Vyber si... *smich*

A na závěr ti dám dobrou radu - jednak si najdi dobrého právníka (pro ten případ obvinění ze spoluviny), může tě zachránit od basy... A vlastně ještě jednu - pokud se opravdu oprávněně obáváš, že bys "mohla skončit špatně", rychle se odstěhuj - jako vhodnou destinaci bych viděl tak Cookovy ostrovy...

*smich*

Totiž ten, kdo spoléhá na anonymitu netu je velmi naivní... Na netu běhají daemoni a filtrují komunikaci (no - nejen na netu) a hlásí vše, co ´zaslechnou´...

*haha*

dejavu*
hodnocení

1x

Podle mne ano. Pokud vím, dle zákona má každý povinnost trestný čin ohlásit, pokud tím neohrozím sebe nebo své blízké.

doplněno 22.10.12 20:16:

Ovšem je těžko prokazatelné pak zpětně, že jste to věděla. ;)

a kdo vám dokáže že jste o tom věděla... pokud to nikde nevykladate tak bych to neřešil.. za ty problémy by mi to nestálo... i ty v budoucnu.. mohlo by se vam pak nahodou něco stát... od takových lidí radši ruce pryč..

iz*
hodnocení

0x

I podle byste problémy mít mohla. Navíc se domnívám, že vzhledem k tomu, že o nelegální činnosti víte, nebude prokázání nijak zvlášť obtížné.

lenk*
hodnocení

Popravdě dost se bojím toho, že pokud to nahlásím na policii, tak se to on dozví a mohla bych skončit dost špatně taky.Chtěla bych vědět jestli policie musí zachovat mlčenlivost pokud si nepřeji zveřejnit mé jméno?

peha*

Určitě. Policie ani nemukne. Akorát, když příjde k výslechu, tak proti němu otočí desky s vaším udáním, na kterých bude velkým červeným písmem napsáno - Alena Nováčková, r.č. 745512/4321, ¨trestní oznámení - svědek *smich*

ron*
hodnocení

0x

Trápí-li Vás špatné svědomí, oznamte to. Policie určitě musí zachovat mlčenlivost. Není morální trestnou činnost tajit, ale Vy sama musíte zvážit rizika svého chování. V každém případě nechápu, proč se s takovým člověkěm občas vídáte.

lenk*
hodnocení

Právě, že jsem s ním ukončila kontakt, ale i tak mám strach, že ikdyž to nahlásím na policii dozví se i o mě. Nevěřím dnešním zákonům.

ladinpraha*

Pokud jsi s ním neměla obchodní kontakty, tak prostě zapomeň, že existuje. Ono na něj dojde i bez tebe.

rudolf*
hodnocení

0x

Kdo se hodnověrným způsobem dozví, že jiný připravuje nebo páchá trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ( § 283) a spáchání nebo dokončení takového trestného činu nepřekazí, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta; stanoví-li tento zákon na některý z těchto trestných činů trest mírnější, bude potrestán oním trestem mírnějším. Kdo spáchá čin uvedený v odstavci 1, není trestný, nemohl-li trestný čin překazit bez značných nesnází nebo aniž by sebe nebo osobu blízkou uvedl v nebezpečí smrti, ublížení na zdraví, jiné závažné újmy nebo trestního stíhání. Překazit trestný čin lze i jeho včasným oznámením státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu - § 367 tz

tato povinnost se vztahuje na skutek, který se připravuje nebo právě probíhá..

na již dokonaný čin vztahující se k nakládání s omamnými látkami se oznamovací povinnost nevztahuje (§368 tz)

osobní přístup každého k oznámení tohoto typu činu je značně subjektivní.. takže k tomu neradím, nicméně pokud jde o nějakého vašeho běžného známého, nikdo vás imho nebude v běžném procesním postupu příp. trestního řízení s onou osobou "popotahovat"...

ovšem jedna objektivní rada: poslední, čemu imho můžete důvěřovat, že policie čr něco utají...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]