Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušebka - zaměstnavatel neplatí

Od: meluzina* odpovědí: 9 změna:

Nastoupila jsem jako číšnice,ještě mám zkušebku, ale nemám doplacenou ani první výplatu - dostala sem jen část, že zbytek do týdne, do dvou... že nemá peníze (mám pásku a vípis z účtu kam peníze přišli). Peníze měli být vyplaceny do konce září. Chci v práci skončit, dělat zadara nebudu. Jenže mám ve smlouvě, že když skončím ve zkušebce, strhnou mi lékařskou prohlídku (500,-). Myslím, že to není fér - neskončila bych, kdybych dostala zaplaceno. Našla jsem, že PP jde skončit kvůli neplacení mzdy a zaměstnavatel ještě musí hradit 2 měsíce odstupné, protože je to jeho vina. Můžu toto požadovat i když jsem ve zkušebce a končím kvůli neplacení? Nebo mám počkat, až zkušebka uplyne (ještě 2 týdny) a pak odejít první den po zkušebce pro neplacení? Nechci dělat zle s tím odstupným, ale zase nechci doplácet zdravotní prohlídku

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

2x

Takže těch 14 dní, co Vám slíbil zaplatit již uplynulo? Promluvte si se zaměstnavatelem, přece nemůžete chodit do práce bez odměny, také máte jistě poplatky. Pokud odejdete ve zkušební době, záleží, jak budete výpověď formulovat. Pokud napíšete, že důvod je nevyplacení mzdy a druhý den nepřijdete, ale půjdete do evidence ÚP, kde důvod výpovědi předložíte, měl na Váš podnět ÚP začít konat. Zeptejte se klidně telefonicky právničky na ÚP a vše jí vyložte. Možná ještě poradí další. - pt

dericcaster*
hodnocení

2x

Když zaměstnavatel neplatí, tak lze PP ukončit tzv. Okamžitým zrušením PP. Má to ale podmínky. Z hlediska zákona je mzda splatná koncem následujícího kalendářního měsíce ať už máte ve smlouvě jakýkoliv výplatní termín. OD splatnosti mzdy musí uplynourt 15 dnů a pak lze PP zrušit. Odstupné se, podle nového zákona, určuje podle délky zaměstnání. V tomto případě je to méně jak rok, takže jen 1 měsíc. Jen bych se na Vašem místě informoval na ÚP, jak je to v případě zkušební doby, ale myslím, že je to stejné.

meluzina*
hodnocení

Děkuju za radu. Nastoupila sem na konci srpna, plat za srpen mi měl přijít 30/9. Přišla jen část. Předpokládám tedy, že už splatnost dle zákona uplynula?

dericcaster*

Ano je to tak. Splatnost srpnové mzdy již uplynula, včetně zákonné 15denní lhůty. Pracovní poměr by tedy měl jít ukončit okamžitým zrušením.

meluzina*
hodnocení

Ještě bych se chtěla zeptat - mám nárok na odstupné ve výši jednoho nebo dvou platů? Na netu jsem našla, že od r. 2012 je odstupné vy výši mzdy x počet měsíců výpovění lhůty sjednané ve smlouvě

dericcaster*

Ano máte pravdu, malinko jsem to pomotal. Od letošního roku platí, že: Při okamžitém zrušení PP Vám náleží Náhrada mzdy, ve výši odpovídající délce výpovědní lhůty. Pokud není v pr. smlouvě uvedeno jinak, tak jsou to 2 měsíce. Viz Zákoník práce

iz*
hodnocení

2x

Pro nevyplacení mzdy nebo její části lze pracovní poměr (PP) zrušit i během zkušební doby. Zrušení (pozor, to není výpověď) musí být písemné, musí v něm být uveden jednoznačný důvod, a musí být doručeno druhé straně.

Zrušíte-li PP pro nevyplacení mzdy (podle § 56, odst. 1 písm. b), nebudete mít nárok na odstupné, nýbrž na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku za dobu odpovídající výpovědní době (§ 56, odst. 2).

Kvůli mzdě (nebo její části) za srpen jste mohla PP zrušit nejdříve 16. října, nejpozději tak můžete učinit do dvou měsíců ode dne, kdy jste se o nevyplacení mzdy dozvěděla.

___ Okamžité zrušení-li PP pro nevyplacení mzdy však přichází v úvahu pouze pro mzdu sjednanou v pracovní smlouvě nebo stanovenou mzdovým výměrem. PP takto nelze zrušit pro nevyplacení části mzdy přislíbené "na ruku".

Jakou mzdu máte sjednánu ve smlouvě nebo stanovenu mzdovým výměrem? (Minimální zaručená mzda (kterou je zaměstnavatel povinen dodržovat) bez příplatků za práci přesčas a bez příplatků za soboty, neděle či svátky pro servírky činí 9.800 Kč měsíčně.)

___ Okamžité zrušení /... (zákoník práce, § 56)

hodnocení

0x

Težko říct - já bych za těchto okolností asi odešel už dávno. Nevím teda, kolik bere číšnice plat, ale pokud 500 je dejmetomu plat za jeden den, a vy mu budete dělat zadarmo ještě dva týdny, s tím, že sice máte právo na nějaké prachy, ale v reálu je taky můžete dostat bůhvíkdy nebo taky vůbec... taky záleží na tom, jestli jdete na podporu nebo máte šanci hned získat jiné místo.

meluzina*
hodnocení

Nové místo už mám, ale od 1/11. Na pracák jsem se mohla přihlásit ale nedostala bych podporu, tady mi platí aspoň něco i když ne všechno, ale mám na nájem a jídlo, na pracáku bych nedostala nic. Proto zůstávám. Ale přijít o těch 500,- mi přijde fakt sprostý :-/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]