Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výlučné užívání - můžu mít hosty?

Od: petrunkavankova odpovědí: 4 změna:

Ahoj, chci se zeptat. Darovala jsem dům, v němž mám tzv. "výlučné užívání" na 3 pokoje. Chci se zeptat, co to přesně znamená. Konkrétně mě zajímá, zda mohu v těhle pokojích mít návštěvy nebo i někoho ubytovat nebo pokoje mohu užívat jenom já jako "břemeno"?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rudolf*
hodnocení

1x

nelze než odpovědět otázkou..

"výlučné užívání" není žádný terminus technicus.. resp. z vaší otázky nevyplývá, zda jste uzavřela smlouvu o zřízení věcného břemene užívání nebo nějakou nepojmenovanou smlouvu o "užívání 3 pokojů"

na to se zde neptejte, to naopak musíte vědět vy, a napsat to zde jako nutný základ pro možnost zodpovězení vaší otázky...

v případě, že jste společně s darováním nemovitosti zřídila u této nemovitosti právo odpovídající věcnému břemenu užívání (dále jen VB), pak bude toto právo vloženo do katastru nemovitostí (oddíl C listu vlastnictví).. i v takovém případě je ale nejpodstatnější, jak jste toto právo vymezili ve smlouvě (ať jde o vymezení bytu/místností pro užívání, nebo možnost s nimi dále nakládat z vaší strany)

z neupravených práv ve smlouvě by vám na základě zřízení VB jistě svědčilo právo užívat byt/místnosti jako "byt" jehož jste vlastníkem nebo nájemcem, odvozené právo k užívání by bylo patrně přiznáno rovněž manželu příp. dětem.. bez výslovného smluvního ujednání by vám ovšem zřejmě nesvědčilo právo ubytování jiné osoby (kromě běžné návštěvy) nebo jeho další pronajmutí... (u VB užívání pouze určitých místností v rámci domu či bytu, který jinak užívá vlastník nemovitosti by se bez výslovného smluvního ujednání patrně muselo VB vykládat spíše restriktivně - dotaz je v tomto příliš neurčitý)

pokud jste ovšem uzavřela pouze nějakou nepojmenovanou smlouvu o "výlučném užívání" místností (tzn. nevzniklo právo VB ani např. právo nájmu), pak záleží čistě na obsahu této smlouvy, co bylo jako vaše právo výslovně sjednáno..

petrunkavankova
hodnocení

Uzavřela jsem u právníka darovací smlouvu - domek jsem teda darovala. Součástí darovací smlouvy bylo vzniknutí věcného břemene mého "výlučného" užívání tří pokojů. Smlouva dále nespecifikuje, nevymezuje dále možnosti mého užívání, nijak néní dále konkretizováno. Chci teda vědět, zda mám vůbec právo v těhle svých pokojích někoho hostit nebo ubytovat nebo prostory tří pokojů lze striktně chápat k využití pouze mojí osobou.

rudolf*

pak tedy viz první část mé odpovědi..

VB užívání zakládá v zásadě minimálně stejná práva jako byste měla ze smlouvy nájemní, proto "hostit" určitě můžete kohokoli dle vlastního uvážení.. nicméně je zřejmé, že pokud máte právo užívat 3 pokoje v rámci domku, kde např. jsou neoddělitelné společné prostory, které současně užívá vlastník nemovitosti, pak z čisté slušnosti, by bylo vhodné se na formě užívání dohodnout..

právo bydlet ve vymezené části nemovitosti s manželem a dětmi a hostit návštěvy vám nikdo nevezme.. s ubytováním, ve smyslu dlouhodobého ubytování, neřku-li podnájmu, bych již bez výslovného sjednání ve smlouvě viděl odpověď spíše negativní..

naopak bych ještě nad rámec dotazu uvedl, že pokud jste darovala svůj dům, tak máte s obdarovaným dobré vztahy.. pokud by vám vaše práva narušoval tak, že by se k vám či členům vaší rodiny choval tak, že by tím "hrubě porušoval dobré mravy", můžete žádat vrácení daru (myslím, že nedodržování podmínek darování - VB - by bylo způsobilým důvodem)

petrunkavankova
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]