Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , prosím , kdo mě poradí , jak se to dělá s S. kartou , a v čem to je dobré a co je špatné , děkuji.
a) sKarta bude mít tři funkce: identifikační, autentizační a platební.
b) Sloužit bude zejména k identifikaci na úřadě. U osob se zdravotním postižením bude plnit funkci průkazky TP, ZTP a ZTP/P se všemi jejími výhodami.
c) Autentizační funkce umožní z domova realizovat činnosti spojené s veřejnou správou. Příjemce bude mít prostřednictvím internetu přehled o čerpaných sociálních dávkách.
d) Platební funkce umožní příjemci sKartou platit v obchodech nebo vybírat hotovost z bankomatů České spořitelny i všech dalších bank. Prostředky bude možné si bezplatně převést na svůj vlastní účet.
Zdarma je pouze jeden výběr z bankomatu. Každý další je placený. Nelze vybrat všechny peníze. Vždy tam nějaké zbydou. Na venkově nejsou bankomaty. Cashback(výplata peněz na pokladně při placení nákupu) pouze při nákupu větším jak 500kč. Obchodů, kde se dá platit je minimum - uživatelé Skaret nejsou zrovna skupina občanů, která chodí nakupovat do Velkých obchodů vybavených platebními terminály. Vozíčkáři na bankomat(na jeho klávesnici) nevidí, pokud se k němu vůbec dostanou- ne všechny jsou bezbariérové.
Těch nevýhod je mnoho a dají se dohledat na internetu. O výhodách psát nebudu, jednak se o nich stále hovoří v médiích, a druhak nevýhody převažují. Tedy beru-li to z hlediska uživatele Skarty.
Uživatelem Skarty je i každý člověk pobírající rodičovský příspěvek. Proč by nechodil do velkých obchodů s platebními terminály? Mimochodem, platbu kartou dnes umožňuje hodně obchodníků. Ale jinak souhlasím, celé je to blbost a jedinou výhodou je, že prý stát ušetří na složenkách, kterými jinak sociální dávky posílal. No víc by ušetřil, kdyby ji vydal jen lidem, kteří účet nemají a ne paušálně všem. I lidem, kteří mají měsíc a půl do konce rodičáku i těm, kteří mají osobní účet u stejné banky.
Mělo by se s ní platit tam kde se platí Mastrem(je to vždy označeno na dveřích prodeny)Dobré je že peníze jsou dostupné vždy, že nemusíte mít všechny doma(dobrá ochrana seniorů).Zápory jsou že né každy to umí s bankomatem,bankomat je pro vozíčkaře vysoko ,ne v každý obci se dá platit kartou nebo vybíral z bankomatů
Myslím si osobně, že S karta je ušitá horkou jehlou a bez přemýšlení, podobně jako změny v registru vozidel. Určitě to nepůjde hladce, ale ti nahoře chtějí prostě ukázat nějakou činnost, že tam nesedí nadarmo tak něco vypotí a teprve pak se zjišťuje, jestli to k něčemu bude. Což už je pozdě.
Příklad: kartu dostane i naše téměř 88 letá silně dementní babička s Alzheimerem. Nedovedu si ji představit, jak ji budeme tahat k bankomatu do města /10 km/, jak to bude obsluhovat, pamatovat si PIN a další věci okolo. Třicetiletý člověk to pochopí, ona už ne. A tak přibyde práce těm okolo, kteří se o ni starají - tedy nám. Jaga.
Myslím si, že to nepřinese nic dobrého, jen problémy a zpoždění výplat. Musíme ale ukázat, jak jsme světoví, i naše nejstarší občanka ze vsi, které bude 97 let, dostane svou kartičku.
Co s ní bude dělat, to už nikoho na úřadě nezajímá.
Vše se dočtete na www.skontakt.cz. Je to platební karta, se kterou můžete platit v obchodech a vybírat z bankomatu. Výběr je zdarma jeden měsíčně, ostatní jsou zpoplatněné a není možné jít do mínusu. Po obdržení se musí karta zaktivovat v bankomatu České spořitelny. Bohužel jí také mám, chodí mi na ní rodičovský příspěvek. Ale už při vyzvednutí karty jsem si nechala vše přeposílat na svůj osobní účet, protože mi přijde zbytečné mít účty dva a z SKarty nemůžu platit nic přes internet, nestrhávají se z ní trvalé příkazy. Pro mě naprostá zbytečnost.
V čem je špatná? Snad asi ve všem, pro mě osobně je to naprostý nesmysl. A co mi vadí úplně nejvíc, soukromá banka - česká spořitelna zadržuje převody na soukromé účty - podle mě prostě dávají moje peníze na nějaký dobře úročený overnightový účet a hezky si rejžují úroky. Právě jsem dohovořila s pracovnicí úřadu práce, která mi potvrdila, že spořka peníze zadržuje i 4 dny! Takže momentálně jsem hodně naštvaná, protože marně čekám na rodičovský příspěvek a ten stále nikde. Nemít manžela a finanční rezervu, tak se jdeme asi pást.. Můžete mi někdo poradit, jestli se s tím něco dá dělat? Může si tohle banka vůbec dovolit? A proč jsme k tomu nucena? Nebyl by to podnět pro ombudsmana, či nějakou jinou instituci? Myslíte, že se s tím dá vůbec něco dělat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.