Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vše obnáší když si někoho napíši pod sebe

Od: macek* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den můj kolega z kanclu má známého bude na něj dostávat měsíčně peníze když ho zaměstná po dobu jednoho roku ,protože on to kontrektně nemůže sám na sebe udělat poprosíl tím pádem mě abych ho zaměstnala já.chci se vás timto zeptat než do toho pudu co to obnáší zadarmo mu to dělat samozdřejmě nechci aby on měl z toho něco můžete mě trochu poradit děkuji vám

doplněno 20.10.12 14:45:

Vy mě možná nerozumíte? mám v kanceláři kolegu který má známého jelikož nemůže získat potvrzení o bezdlužnosti ,protože tam asi něco má tak mě poprosíl zda bych jeho známého který je na úp a byl by zaměstnám pod ním (vyřizoval na něj dotace které mu po dobu 1 roku byly schváleny) zapsala protože mám ŽL já .Moc se mě do toho nechce ale .Když jsem se ho ptala co mě za to dá řekl že nic přitom vím,že na něj bude pobírat 19000 Kč měsíčně dotace z toho mu bude platit kancelář ve které jsme my a on ten co ho mám zaměstnat u nás bude dělat administrativu,popřípadě nám pomůže i s jinýma věci .moc se mě to jak říkam nelíbí

doplněno 21.10.12 10:43:

Já firmu nemám jsem osoba OSVČ na ŽL DĚLÁM OSOBNÍ BANKROT,PŮJČKY,ADMINISTRATIVU,nic víc. Jenže můj kolega nemá v pořádku bezdlužnost vyřídil přes známé ty dotace a na sebe ho napsat nemůže tak mě poprosíl abych to udělala já nic víc v tom není vše už má prý vyřízené on ale mě se do toho nechce v žádným případě

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Máte-li živnostenské oprávnění, můžete jako OSVČ i někoho zaměstnat.

Budete se muset zaregistrovat k odvodu daní za zaměstnance. Stanete se plátcem daně ze závislé činnosti - v závislosti na výdělku a/nebo na tom, jestli u Vás zaměstnanec podepíše prohlášení k dani, půjde o daň zálohovou nebo srážkovou. Požádá-li Vás zaměstnanec v případě zálohové daně o roční zúčtování daně z příjmu, budete mu je muset udělat.

Zaměstnance musíte nahlásit na zdravotní pojišťovně a na Správě sociálního zabezpečení - budete za něj muset odvádět pojistné - a to jak z jeho výdělku, tak procento, které odvádí zaměstnavatel.

Také budete muset jako zaměstnavatel uzavřít úrazové pojištění za zaměstnance (jako zaměstnavatel budete odpovídat za pracovní úraz či za nemoc z povolání a/nebo za jejich následky, a to i do budoucna - po skončení zaměstnání; tyto nároky zaměstnance se zpravidla uspokojují z úrazového pojištění zaměstnavatelů).

V době nemoci budete zaměstnanci vyplácet náhradu mzdy za nemoc za pracovní směny naplánované do 21. dne nemoci (s výjimkou prvních 3 směn), ...

___ Je toho více, co musí zaměstnavatel splnit. Doporučuji proto k pročtení následující dvě stránky:

Zaměstnáváme prvn/... (Výplata.cz)

Chci se stát zamě/... (Podnikatel.cz)

___ Odhaduji, že má kolega na mysli podporu zaměstnav/... od úřadu práce.

Poznámka: Nic mi do toho není, ale chce-li Váš kolega "dostávat peníze na zaměstnance", měl by se o vše postarat sám. (Takto by vlastně veškerou odpovědnost za zaměstnance přehodil na Vás.)

doplněno 20.10.12 19:42: Po Vaší reakci z dnešního odpoledne (20.10.12 ve 14:45) si nejsem jista, jestli jste četla mou odpověď a odkazované články. Jestli po přečtení článků něčemu nerozumíte (je toho opravdu hodně), ptejte se prosím konkrétně. Ovšem nedoporučuji napomáhat kolegovi v podvodu. Kromě vrácení neoprávněně pobíraných dotací by Vám hrozila vysoká pokuta, a/nebo byste mohla být i trestně stíhána. Buď nové pracovní místo pro uchazeče evidovaného dlouhodobě na úřadu práce vytvořte sama a zaměstnejte zaměstnance (vhodnou osobu vytipuje ÚP) se vším všudy, nebo to nechte být.

hodnocení

0x

Ty mas firmu nebo jak pod sebe?
Budes mu davat vejplatu za neco co bys udelala sama a nic za to?

doplněno 21.10.12 09:14:

Podle toho vseho bych do toho nesel.

ladaadal*
hodnocení

0x

To mi přijde kapku přitažené za vlasy. Zaměstnat pod sebe? Máš živnost? Budeš za něj odvádět sociál, zdravotní, daně, budeš mu vyplácet výplatu a tak? A když přijde o práci, dáš mu odstupné, nebo mu seženeš jinou podobnou?

Nechce náhodou jen kvůli tvému výučnímu listu ručitele na živnost? Tam taky pozor, pokud by neměl zakázky a šel na pracák, je tam nějaká lhůta, do kdy mu musíš práci zajistit ty.

sebod*

macek. Zmatený dotaz *zed*. Kolega za něj bude dostávat peníze a Vy ho zaměstnáte? Od koho budou ty peníze? Ten dotyčný bude pro Vás vytvářet nějaký zisk? Uvědomte si, že budete za zaměstnance odvádět sociální, zdravotní a FÚ. A odvádí se ze superhrubé mzdy! ostatní připomínky viz ladaadal...

buss
hodnocení

0x

Takovou dlouhouuu větu nepochapuji.

ladaadal*
hodnocení

0x

No, když se ti do toho nechce, tak do toho nelez, celý to je nějaký divný. Kolega dostal dotace na něco, co nemůže udělat? To mi zavání podvodem. Každý svého štěstí strůjcem. Já osobně za nikoho nic nepřebírám, zodpovídám sám za sebe a nikdy bych neriskoval kůži za nikoho jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]