Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou konzumovat zdravější stravu?

Od: ringo® odpovědí: 19 změna:

Tak jsem se rozhodl shodit nějaké to kilo a přejít na zdravější stravu. Málo uzenin, hodně zeleniny a ovoce. Jenže ono se to řekne, ale schánějte dnes po obchodech kde nabízejí v naprosté většině fujtajbly, maso a sladkosti.

S celodenním jídlem ani tak problém nemám. Buď udělám brokolici /mám výtečný recept že to chutná i mě masožroutovi/ a obložím ji paprikou a rajčaty, nebo něco lehkého taky s velkou oblohou zeleniny. Přes den ovoce, atd. Jenže ta snídaně mě štve. A to je můj dotaz. Kupuji celozrnný chléb /to je ten tmavý na tenké plátky krájený chuti nevalné a ještě se drobý. Ale co k němu? Rajče po ránu mi nejede. Suchý chléb není vůbec dobrý a uzenině a máslům se chci nějakou dobu vyhýbat. Sýry jsou kalorické a některé plné éček. Poradíte něco po ránu stravitelného a chutného? Díky. Popř. i jiná lehce vařitelná zdravá a nekalorická jídla?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Zkoušel jste sýr cottage? Je dietní, dobrý a koupíte ho i ochucený bylinkami, paprikou, apod. Nejlepší je ale ten čistý přírodní. Na chléb je dobrá třeba tvarohová pomazánka, nízkotučný tvaroh + bylinky. Pomazánky se zeleninou: celerová, mrkvová, ředkvičková.

S kupovaným celozrnným chlebem máte pravdu, moc dobrý není. Uvažujte o koupi domácí pekárny. Já peču celozrnné pečivo, je čerstvé, moc chutné.

Lehce vařitelná zdravá jídla... Jednoduchá a velmi rychlá je jakákoliv kaše - pohanková, ovesná, jáhlová. Nemusí být nasladko, dá se upravit i naslano, např. s cibulkou.Nebo dochutit jen ovocem, medem. Můžete ji jíst i studenou, třeba právě na snídani.

hodnocení

2x

Už jsem tady psala, že mám bratra mlynáře. Měl srandu z celozrného a tmavého pečiva. Pravil, že ve slupkách všech těch zrníček a obilí, které tak chválíme, je všechno svinstvo na světě. Kyselé deště, kovy a já už nevím, co všechno jmenoval. *plac*Za čas se dozvíme, co za svinstva jsou v sýrech, stejně jako v olivovém oleji, v zelenině. *jasne*Takže si myslím, že úplně se z téhle situace nedá dostat bez ztráty kytičky. Přestaňte to všecko takhle prožívat. Omezte uzeniny, zmenšete porce, nezobejte mezi jídly, žádná mlsná, při stresu se nepřecpávejte, koukejte na svět s úsměvem a nestresujte se tím, že jste snědl něco nebo ne. Stačí omezit sladké, mastné a zmenšit porce! Trocha pohybu neuškodí! *palec*Tkhle to máme úplně všichni. Většina z nás tohle předsevzetí má na týden, 14 dnů. Pak ztratí motivaci a vyjede ledničku do posledního sousta.:D*zed*

to babkazov - pošlete vašeho mlynáře na pole ať vidí, že zrno je chráněno při růstu i dozrávání slupkou - plevami. Pokud jsou tam škodlivé látky, tak i v bílé mouce (škrob, lepek) i v otrubách. Obvykle nejcennější látky bývají ve slupce.

hodnocení

2x

Poradím Vám, jak to dělám k snídani já. Ten tmavý chleba si dám do topinkovače opéct. Přijde mi, že je aspoň křupavý, když není moc chutný. Na něj máznu cotage, nebo lučinu, cervais, na to plátek tvrdého sýra, nebo šunky. Ale opravdu 90 proc. i více masa. Kupuji v Lidlu, a těch 100 g mám na týden, tak to zas tak drahé není. K tomu si dám 200 g zeleniny - ledový salát, rajče, okurku, papriku...dle chuti. Když mám chuť, dám si na ten plátek česnek s tenkou vrstvičkou másla. Tuk úplně nevylučujte, tělo ho potřebuje, jen ho hodně omezte. Když mám chuť na teplou snídani, dám si 2 vajíčka a plátek opečeného chleba a opět zeleninu. Do toho vajíčka zamíchám třeba pórek. Držím jídelníček od června, jím více než dřív, jen jinak a mám dole 14 kilo. Teď už nehubnu, ale stravuji se tak dál. Občas zhřeším zmrzlinou, vínem atd...ale jde o to jen si na to zvyknout. Tak přeji hodně úspěchů!

dejavu*
hodnocení

2x

Nejefektivnější dieta je dieta nízkosacharidová, to prokázala rozsáhlá studie dietologů, kteří srovnávali různé diety. Jestli chcete shodit nějaké kilo, tak vylučte rychlé cukry ze stravy a po dobu hubnutí omezte silně pečivo, přílohy a i s ovocem jen opatrně. Doporučená strava jsou hlavně bílkoviny.

Doporučené druhy zeleniny pro tuto dietu: brokolice, artyčok, květák, pórek, žampiony, okurka, rajčata, lilek, celer, čekanka, zelný salát, řepa, chřest, špenát, čínské zelí, naklíčená sója, řeřicha, tykev, fenykl, fazolové lusky. Množství sacharidů v zelenině zjistíte díky e kalkulačce sacharidů - najdete na netu, je třeba udržovat je na doporučené dávce. Lidé často podceňují sacharidy obsažené v zelenině, či se dokonce domnívají, že tam žádné nejsou, to je chyba. Je třeba kontrolovat jejich množství v počáteční fázi diety!

Pak se hodí též vařejné vejce, vejce na měkko, libové kuřecí maso, hovězí, telecí, netučné ryby (pstruh, úhoř, platýz, candát, žralok, treska, pražma či plody moře), králík, libová šunka.
Vhodné druhy nápojů při dietě: černý a zelený čaj, neperlivé a neochucované minerálky či vody, káva. Pozor na ovocné čaje, ty nejsou vhodné díky sacharidům obsaženým v ovoci.

Po zhubnutí už jezte racionální stravu s ovocem a hlídejte si kalorie tak, abyste netloustla, chce to ozkoušet dle vašeho metabolismu a pak případně přidat či ubrat počet kcal na den. Průměrná spotřeba je kolem 2000 kcal na den, ale záleží na člověku, jeho metabolismu a aktivitě, musíe to pak vychytat podle sebe.

pt®

*slunce*Dobrý den "Dejavu", jsem moc ráda, že Vás zase vidím. - pt

"ringo", dostala se mi kdysi do ruky knížečka "Kalorie se počítají".

Tam se píše, že člověk by měl mít příjem Kj /kilojaulů/ 80 na 1 kg váhy, pro udržení chodu organismu /vypadl mi přesný termín z hlavy/.

Asi tak, pokud vážíte např. 100 kg, tak váš příjem Kj by měl být 8000. Postupně začnete hubnout, pokaždé podle své váhy mít příjem Kj podle kilogramů.

Na internetu najdete jistě tabulku s potravinami a s hodnoutou v Kj. Také tam najdete příklady jídelníčků.

Ostatní Vám napsala již "Dejavu". Tak ať se Vám podaří shodit nějaké to kilo. - pt

doplněno 19.10.12 14:07:

Toto je ta knížečka: antikvariatslany.nabizi.c/...

Jedna kalorie = 4 kilojouly

Na těchto stránkách najdete kalorické tabulky potravin:

search.seznam.cz/...=

dejavu*

Moc díky, též vás moc ráda vidím.

hodnocení

2x

Dnes uz jsem to nekde psal. Ja k tomu pristupuji tak, by to bylo co nejjednodussi. Tri pravidla:

1/ nejdulezitejsi je pohym. Minimalne 20 min karia / den. Alespon prochazka, plavani, bezky...

2/ nahradit minimalne dve slozky ve strave zdravejsimi. Sladkou stavu za vodu, sladke za ovoce, polotovary za domaci stravu. Ovocny jogurt za bily

3/ hodne dulezite je pit dostatek vody. Hodne vody!

Jezte v mensich porci vicekrat za den. Nastartujete diky pohybu metabolizmus na spalovani. Muj problem je v tm, ze alkohol ten metabolizmus zase brzdi, takze to chce omezit i to :)

ifkali*
Zdravím,přesně ))už se těším jak budeme mít více času na procházky a taky více nacvičím na ketleru))
Je fajn, že se dny volna blíží,hlavně si je užít!

hodnocení

Nejsem žádný fanatik, ale v mém věku denně klobásy a uzeniny a vše ve chvatu a stresu pohlceno. No už bylo 5 kilo nad 100. Právě s tím Cottage si nejsem jist je-li zdravý. Je tam modifikovaný škrob, E 514 /na čištění bazénů *zed*/, aroma barviva aj.

hodnocení

0x

Jakákoliv dieta je nesmysl...;)

Pokud se vyloženě nepřežíráte,tak nedělejtme žádne pokusy s jídelníčkem.Jezte všechno co jste do teď jedl.Co se týká uzenin tak jste určitě jich nejedl denně celá kila...

Stačí si snižit dávky přijmu potravy,poku máte pocit,že jíte hodně.

Nejzásadnější a nejdůležitější je pohyb,více pohybu a uvídí te ja půjdou kila dolů...Prostě do svého života zakomponovat pravidelný pohyb.

Začněte cvičit,běhat prostě cokoliv co vas bude bavit...;)Trochu trpělivosti a vše se časem změní i vaše kila...

dericcaster*
hodnocení

0x

K té snídani co třeba pomazánkové máslo, či jogurt. Ale vůbec není nutné se vyhýbat veškeré uzenině. Místo toho chleba co popisujete, kupte u místního pekaře, kvalitní žitný chleba, mázněte lehce pomazánkovým máslem, či nějakým tvarohovým sýrem, položte kolečko krůtí, či kuřecí šunky. Stejně tak jako skladba jídla má na hubnutí velký vliv i pravidelnost. Snažit se jíst pravidelně, vícekrát za den. Oběd si nandejte na malý talíř, když budete mít pocit, že máte málo tak si přidejte. Zaměřte se spíše na potraviny s nižším glikemickým indexem.

buss
hodnocení

0x

Řeknu to tak, žeru co mi chutná, nepřejídat se, pohybovat se, držet si jistou váhu. Dietovat, být hladný... tělo své potřebuje, proč mu to nedat?

stirecek*
hodnocení

0x

Ten chleba mám taky. Ono nejde o to, jak psala babkazov, že je škodlivý z "ovzduší a kyselých dešťů", vždy se něco usadí i na ovoci a zelenině, ale jde o to, že neobsahuje pšeničnou mouku, což je bílý jed, který silně okyseluje žaludek, což je pro tělo škodlivé. Ty "celé zrna" přece jen mají mnohem blahodárnější vliv, než pečivo, jak ho známe ve formě chleba rohlíku atd, jelikož škodí mnohem víc díky éčkám, které obsahuje a taky cukru, obsaženém v něm. I cukr, mléko a výrobky z nich jsou bílé jedy, jednoduché cukry obsažené v pečivu mají vysoký glykemický index, takže se rychle zvedá hladina cukru v krvi, tělo se brání, vylučuje inzulin pro srovnání glykemie, hladina cukru se opět srovná a člověk má zase hlad, takže si dá další rohlík, chleba jenže tyhle ptraviny jsou dost kalorické a přebytečná energie se ukládá ve formě tuků, což na sebe váže i ty škodliviny, co do sebe dostáváme. Naopak ovoce, zelenina je zásaditá strava, pro člověka prospěšná, poněvadž neobsahují jednoduché sacharidy v podobě cukrů, ale složité komplexní složení sacharidů, které tělu prospívají, takže není třeba se ovoce bát, po ovoci ještě nikdo nepřibral, je málo kalorické, hlavně složení sacharidů je komplexní, nemá rychlý nástup glykemie (hladiny cukru v krvi) tudí6 se uvolňuje pomalu a delší dobu zásobuje tělo energií. Pokud chcete sundat nějaké to kilo, stačí dodržovat pár zásad a pohybovat se v rozmezí 1000-1200kcal denně, samozřejmě záleží na fyzické aktivitě, pak to může být i více, ale ono tělo si řekne samo. Při stravování pětkrát denně, zdravým způsobem budete mít problém do sebe dostat i těch 1000kcal, protože ve formě ovoce a zeleniny to prostě nejde. Sacharidy jsou pro tělo důležité, ale jak jsem psal, ty komplexní, proto není možné je nahrazovat jen bílkovinami. Ty tělo taky potřebuje, aby se ubránilo katabolickému stavu, pro udržení svalové hmoty stačí cca 0,8-1gram bílkovin na kilo váhy, váha tuku se do toho samozřejmě nepočítá

ifkali*
hodnocení

0x
Dobrý den,
otázka je sice staršího data,nicméně po vánočních přežíračkách-omluvám se a výraz , ale prostě stane se, někdo ujede počas volných dnů,návštěv-všude jídlo,pití a nakonec ta přežíračka je tady))
takže tady to téma bude hoooodně aktuální))čímž zdravím především zakladatele tohodle tématu.
Již ted je načase přemýšlet jak s klidným žaludkem obejít rodinné návštěvy a hlavně se držet se střídmě,co se týče jídla a pití.
Jestli máte radu,recept jak zdietnit,zeštíhlit brambor.salát, tak sem s ním.-já vím stači ho na talíř tak akorát...

ifkali*
hodnocení

0x
Pro Ringo-z těch sýru doporučuji tvarůžky-jsou nízkotučné.
Dneska jsem dělala salát čínského zelí,sice tam olej jde,ale zas toho salátu tolik nesníte,páč e fest česnekový a taky nějaký ten olej potřebujeme.
Recept zde
čínské zelí na nudličky a zálivka je z
4lžíce okeje-nebo 3 dle chuti
3lžíce octu
2lžíce obyčejné hořčice-nedávat žádnou kremž.nebo franc.ale obyč.
4-5stroužků česneku propasírovat-můžete dle chuti přitunit.
sůl a cukr dle chuti-
zálivka se dá na nakráj.zelí,nemá to plavat,jen lehce se promíchá a za hodku konzumuje.
Druhý den je to už mdlé,žádný nizkokalorický zázrak to sice není,ale je to dobré,nejsou v tom uzeniny a ...tak.Příloha třeba graham pečivo

out
hodnocení

0x

ringo - napiš jak si na tom dnes,téměř po dvou měsích od založení dizkuse?;)

hodnocení

Díky systému... zdravější strava, hladovka 3/4 dny atd. jsem schodil 18 kg. Nežeru to jako vystresovaná puberťačka. Občas se zahřešit může, takže o svátkách taky nebudu přemýšlet jak zlehčit smaženýho kapra, ale už jsem si zvykl na celozrnný chléb a neslazenou vodu.

ifkali*
Přeju hezký večer,
to je fantastický -18kg.
Takže systém a pevná vůle,no musím taky se sebou něco dělat,jak je zima,tak zase mám tři-čtyři kg navíc,páč mám méně pohybu,brzo tma,pohodlí,sezení)) a večer občas pivečko...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]