Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na péči vs S-karta

Od: nola odpovědí: 5 změna:

Chtěla jsem mému psychicky nemocnému bratrovi vyřídit příspěvek na péči tak, aby peníze šly na můj účet. Šlo by o 1. nebo 2. stupeň. Starám se o něj, tak bych z toho taky mohla něco mít. Když by ten příspěvek přišel jemu, on nepustí ani 10 haléřů a utratí jej za samé blbosti, jak to dělá se svým důchodem. Kdosi mi ale říkal cosi o nově zaváděných Skartách. Je způsob, jak ten příspěvek obdržet přímo nebo to díky novým Skartám už nejde?

Nesvéprávnost taky začnu vyřizovat.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1. stupeň je v současné době 800 Kč měsíčně, 2. stupeň 4.000 Kč měsíčně.

I když ještě zatím S karty nejsou, tento příspěvek na péči pobírá pouze ten člověk, o kterého je pečováno. Nikdo jiný. Ledaže by byl zbaven svéprávnosti. Až karty budou fungovat, bude to stejné.

Je to tak několik let. Dříve to mohl pobírat pečující. Docházelo však často k situacím, kdy pečovatel pobíral a na tu osobu kašlal. Proto došlo ke změně. Z tohoto příspěvku nemusí být hodnocena jen jedna blízká osoba, která pečuje, ale třeba i zdravotnice, která přijíždí dávat injekce, dělá převazy...Nebo třeba pán, který přiváží obědy pro nemocného.

Nechci tady mentorovat, ale vůbec se mi nelíbí vaše věta: cituji:

STARÁM SE O NĚJ, TAK BYCH Z TOHO TAKY MOHLA NĚCO MÍT. /Když mít nebudete, přestanete se starat? *zed*

Starám se o skoro 88 letou silně dementní babičku, svéhlavou, popletenou a silně nečistou. Jenže za to prostě nemůže, vím to, musím být rozumná a brát to, jak to je. Tuto větu, kterou jste uvedla, bych nikdy nevyslovila. Je mi z toho smutno. Každý z nás pomalu spěje ke svému konci. Může se stát, že Vy stejně jako ti ostatní, budete potřebovat pomoc svých blízkých. A ti, když z toho nebudou nic mít, nechají Vás bez pomoci? Popřemýšlejte o tom, život, vztahy, svazky, pomoc - to není jen o penězích. Ačkoliv hodně lidí si to myslí. Bohužel. Jaga.

Jen bych upřesnil, jak je to s příspěvkem na péči. Na žádosti o příspěvek je rubrika, kam se vyznačí způsob, jak má být dávka vyplácena, nejčastěji tedy bezhotovostně, převodem na účet. A čí je to účet, to ÚP nezajímá, o tom rozhoduje sám žadatel o příspěvek. A jeho povinností je vyplácet celý přiznaný příspěvek tomu (nebo těm), kdo péči poskytuje. Pokud by s ním nakládal jinak, může to být důvod k odebrání příspěvku.

iz*

Souhlasím, také se mi ta věta nelíbí. Kromě toho má o péči rozhodovat ten, kdo péči potřebuje, příspěvek mu má pomoci zvolenou službu uhradit.

iz*
hodnocení

0x

Dokud je bratr svéprávný, bude příjemcem on, tzn., že by číslo Vašeho účtu pro zasílání musel úřadu sdělit on. Nevím, jestli je ještě možné zasílání na účet, nebo jestli už je možná pouze výplata přes sKartu.

hodnocení

0x

u skarty ji buď použijete jako klasickou platební kartu pro výběr přímo z bankomatu nebo bratr musí chtít bezhotovostní převod peněz z skarty na jiný bežný účet, což jde. Těžko jej ale přesvědčíte, aby tobyl jiný účet než je jeho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]