Nejste přihlášen/a.
Chtěla jsem mému psychicky nemocnému bratrovi vyřídit příspěvek na péči tak, aby peníze šly na můj účet. Šlo by o 1. nebo 2. stupeň. Starám se o něj, tak bych z toho taky mohla něco mít. Když by ten příspěvek přišel jemu, on nepustí ani 10 haléřů a utratí jej za samé blbosti, jak to dělá se svým důchodem. Kdosi mi ale říkal cosi o nově zaváděných Skartách. Je způsob, jak ten příspěvek obdržet přímo nebo to díky novým Skartám už nejde?
Nesvéprávnost taky začnu vyřizovat.
1. stupeň je v současné době 800 Kč měsíčně, 2. stupeň 4.000 Kč měsíčně.
I když ještě zatím S karty nejsou, tento příspěvek na péči pobírá pouze ten člověk, o kterého je pečováno. Nikdo jiný. Ledaže by byl zbaven svéprávnosti. Až karty budou fungovat, bude to stejné.
Je to tak několik let. Dříve to mohl pobírat pečující. Docházelo však často k situacím, kdy pečovatel pobíral a na tu osobu kašlal. Proto došlo ke změně. Z tohoto příspěvku nemusí být hodnocena jen jedna blízká osoba, která pečuje, ale třeba i zdravotnice, která přijíždí dávat injekce, dělá převazy...Nebo třeba pán, který přiváží obědy pro nemocného.
Nechci tady mentorovat, ale vůbec se mi nelíbí vaše věta: cituji:
STARÁM SE O NĚJ, TAK BYCH Z TOHO TAKY MOHLA NĚCO MÍT. /Když mít nebudete, přestanete se starat?
Starám se o skoro 88 letou silně dementní babičku, svéhlavou, popletenou a silně nečistou. Jenže za to prostě nemůže, vím to, musím být rozumná a brát to, jak to je. Tuto větu, kterou jste uvedla, bych nikdy nevyslovila. Je mi z toho smutno. Každý z nás pomalu spěje ke svému konci. Může se stát, že Vy stejně jako ti ostatní, budete potřebovat pomoc svých blízkých. A ti, když z toho nebudou nic mít, nechají Vás bez pomoci? Popřemýšlejte o tom, život, vztahy, svazky, pomoc - to není jen o penězích. Ačkoliv hodně lidí si to myslí. Bohužel. Jaga.
Jen bych upřesnil, jak je to s příspěvkem na péči. Na žádosti o příspěvek je rubrika, kam se vyznačí způsob, jak má být dávka vyplácena, nejčastěji tedy bezhotovostně, převodem na účet. A čí je to účet, to ÚP nezajímá, o tom rozhoduje sám žadatel o příspěvek. A jeho povinností je vyplácet celý přiznaný příspěvek tomu (nebo těm), kdo péči poskytuje. Pokud by s ním nakládal jinak, může to být důvod k odebrání příspěvku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.