Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

NÁSTUP po MD

Od: macap odpovědí: 4 změna:

Dobry den, jsem od roku 1998 zamestnana u male soukr.firmy. Od roku 2007 jsem na MD, nyni s druhym ditetem. S prvnim jsem mela 2-letou variantu rodicovskeho prispevku, pak jsem byla na "neschopence" - rizikove tehotenstvi. Dne 17.01.2010 se mi narodila dcera, nasledne jsem pobirala materskou a pak rodicovsky prispevek s variantou do 3let veku ditete. Pokud se domnivam spravne, do 3 let veku ditete mi musi zamestnavatel "drzet" misto, ale vzhledem k tomu, ze nevim, co se chysta (letos v lednu firma prospoustela), rada bych byla pripravena. Kdy musim nastoupit do zamestnani, nasledujici den, kdy budou dceri tri roky, tedy 18.01.2013? "Na OSSZ jsem dostala tyto info - rodičovský příspěvek bude ukončen k datu narození Vaší dcery, ale když splníte podmínky nároku, že dcera nebude do tří let navštěvovat školku, nebo pouze pět dnů v měsíci, máte nárok na celou výši rodičovského příspěvku. Potvrzení o návštěvě školky by jste musela dokládat." Do skolky prijata nebyla, takze narok na rodicovsky prispevek mam do konce ledna 2013, ale nerada bych ze zakona prosvihla "povinnost" nastoupit do zamestnani. Kdy tedy musim ze zakona nastoupit? Musi mi zamestnavatel nabidnout stejne misto, za stejnou mzdu, ve stejnem miste bydliste? Pripravuji se i na variantu vypovedi. Muze me propustit z nadbytecnosti? Je "nejaka ochrana po MD". Pri mem odchodu na MD byly za me prijaty 2 pracovnice na dobu neurcitou, muze mi dat zamestnavatel vyhoved z nadbytecnosti, i kdyz jsem u firmy byla "drive"? Na co si mam dat u vypovedi pozor? Dekuji za odpoved MP

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Zaměstnavatele jste měla požádat o čerpání neplaceného volna z titulu čerpání rodičovské dovolené po dobu 2 - 3 let od narození dítěte. Pokud tedy máte 3-letou variantu, do práce musíte nastoupit 18.1.2013. Zaměstnavatel Vám může dát výpověď pro nadbytečnost, nemá-li pro Vás místo. Nevadí, že jste byla v pracovním poměru dříve, než současné pracovnice. U výpovědi z nadbytečnosti máte nárok na odstupné dle ZP. Může Vám nabídnout i jinou práci, na jiném pracovním místě, ale tu nemusíte přijmout.

doplněno 18.10.12 14:38:

§62-64, 67 ZP

business.center.cz/...

doplněno 18.10.12 14:59:

Dítě se narodilo 17.1., nástup je tedy 18.1.2013.

atreus*

Píšete: "Zaměstnavatele jste měla požádat o čerpání neplaceného volna z titulu čerpání rodičovské dovolené po dobu 2 - 3 let od narození dítěte".

To není správná odpověď. Jaképak neplacené volno?

Po skončení mateřské dovolené jste požádala / měla požádat o rodičovskou dovolenou v délce, jakou chcete. Pokud jste nepožádala, má se za to, že baše rodičovská dovolůená trvá do 3 let věku dítěte.

iz*
hodnocení

0x

MD trvala u každého dítěte prvních 28 týdnů, po jejím skončení jste čerpala RD. Rozlišení MD a RD je důležité pro stanovení, nač nyní máte nárok.

Zaměstnavatel Vám "držel místo (původní pozici)"jenom po dobu první MD. Vracíte-li se do zaměstnání po skončení RD, je zaměstnavatel povinen Vás zaměstnat a nabídnout Vám práci odpovídající pracovní smlouvě v místě sjednaném v pracovní smlouvě jako místo výkonu práce (Vaše bydliště v tom nehraje žádnou roli).

Záleží tedy na tom, jak úzce máte v pracovní smlouvě vymezen druh práce a místo výkonu práce.

U mzdy záleží na tom, jestli ji máte sjednánu přímo v pracovní smlouvě (v tom případě ji zaměstnavatel nemůže jednostranně měnit), nebo jestli ji máte stanovenu mzdovým výměrem (v tomto případě může zaměstnavatel mzdu měnit i bez Vašeho souhlasu, a to i směrem dolů, musí přitom dodržet pouze minimální zaručenou mzdu).

Do zaměstnání jste povinna nastoupit den po 3. narozeninách, tedy 19. ledna 2013.

Máte-li pro dítě zajištěno hlídání (píšete, že dceru nepřijali do MŠ), můžete nastoupit, a pokud by pro Vás zaměstnavatel neměl vhodnou práci, mohl by Vám dát výpověď (pravděpodobně podle § 52 písm. c - pro nadbytečnost s nárokem na odstupné).

Pokud ale hlídání zajištěno nemáte, jde o překážku na Vaší straně, a výpověď byste měla dát Vy (bez odstupného).

doplněno 18.10.12 15:06:

Oba dva - Vy i zaměstnavatel můžete druhé straně navrhnout rozvázání pracovního poměru dohodou, ale druhá strana není povinna na návrh první strany přistoupit. Pak by bylo nutné situaci řešit výpovědí.

V případě dohody bych doporučila v písemné dohodě uvést jako důvod skončení pracovního poměru buď nadbytečnost (v případě, že by podnět vyšel od zaměstnavatele, byste měla nárok na odstupné) nebo osobní péči o dítě do 4 let věku (pokud byste dohodu navrhovala Vy).

Uzavřete-li dohodu bez vážného důvodu, krátí se po celou podpůrčí dobu podpora na 45 %.

___ Nedoporučuji pracovní poměr ukončit bez nástupu do zaměstnání, protože by se Vám v takovém případě podpora počítala z průměrné mzdy za 1. až 3. čtvrtletí 2012. Přestože průměrná mzda zatím nebyla zvěřejněna, lze očekávat, že by se v takovém případě podpora pohybovala od cca 3.500 do cca 2.500 Kč měsíčně.

Myslím, že se maminkám vyplatí alespoň na týden sehnat i placené hlídání a do zaměstnání nastoupit.

doplněno 18.10.12 15:18:

___ Odkazy:

Skončení pracovní poměru:

Dohoda (ZP, § 49)

Výpověď ze strany/... (§ 50)

Výpověď ze strany/... (§ 52)

Odstupné (§ 67)

___ Vážné důvody skončení pracovního poměru (zákon o zaměstnanosti, § 5, písm. c)

___ Práva a povinnost/... [informace o výši podpory v případě splnění podmínky pro přiznání podpory započtením náhradní doby (RD) najdete v poslední třetině stránky]

macap
hodnocení

Dekuji za odpovedi. MP

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]