Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
dlouho jsem nemarodil a tak bych se chtěl zeptat na něco ohledně neschopenky v letošním roce 2012. Nevím jestli nenastaly zase nějaké "Hegerovi" změny
Od 7.října 2012 jsem doma na neschopence. Mám zánět šlach. Teď v pondělí jsem byl u doktora na kontrole a protože víme, že léčení bude delší, tak mi rovnou vystavil pro zaměstnavatele "Lístek na peníze". Teď nevím, jak se to správně jmenuje, protože jsem ho již odevzdal zaměstnavateli. Datum mi tam napsal 28.října 2012. Personální úřednice ve firmě mě sprdla, že doktor napsal špatné datum a že tam měl uvést poslední den v kalendářním měsíci, což mělo být 31.října. Ano, vím, že to tak bylo, ale četl jsem někde nějaké poučení, že ten lístek na peníze se vystavuje k 21.kalendářnímu dni trvání nemoci?
Je to možné? Pak by datum vycházel správně 7.října + 21 dní = 28.října. On Heger zase dělal prý nějaké změny. Např. za den max. 6 hod. výcházek a nejpozdější návrat v 19 hod. a tak jestli nezměnil i tohle.
Raději se ptám, jestli o tom někdo něco nevíte, než začnu oponovat buď personální, že doktor to má dobře a nebo doktorovi, že to napsal špatně.
Dobrý den.
Vaše personalistka neměla pravdu. Lístek na peníze (potvrzení o trvání pracovní neschopnosti) máte vystaveno správně k 21. kalendářnímu dni nemoci. K tomuto datu jste měl od lékaře obdržet i IV.díl (s červným pruhem)dokladu o pracovní neschopnosti.Tento IV. díl odevzdáváte rovněž zaměstnavateli, na druhou stranu se podepíšete a vypíšete číslo účtu či doručovací adresu pro zasílání nemocenských dávek. Nemocenskou od 22. kalendářního dne Vám bude platit Správa sociálního zabezpečení. Veškeré doklady ale odevzdáváte zaměstnavateli. Přechází-li nemoc z jednoho měsíce do druhého, odevzdáváte zaměstnavateli ještě lístek na peníze k poslednímu dni v měsíci (k 31.10.2012). Tento lístek odevzdáváte ke každému poslednímu dni v měsíci. Až neschopenka bude ukončena, odvzdáte V. díl - ukončení pracovní neschopnosti.
Prvních 21 kalendářních dní nemoci Vám platí zaměstnavatel náhradu mzdy. Náhrada se poskytuje pouze za plánované směny, přičemž první tři dny (směnyú jsou neplacené.
doplněno 18.10.12 14:26:oprava: (směny) - ušlé plánované směny
Zdravím. Oponujte personální úřednici ve firmě, lékař to napsal správně. Platná právní úprava (§ 61 písm. j) zákona o nemocenském pojištění) stanoví, že ošetřující lékař je pro účely výplaty nemocenského nebo poskytování náhrady mzdy, platu, odměny, sníženého platu nebo snížené odměny v době dočasné pracovní neschopnosti povinen potvrdit pojištěnci na předepsaném tiskopise trvání dočasné pracovní neschopnosti, a to ke dni vydání tohoto potvrzení nebo nejvýše 3 kalendářní dny dopředu. Trvá-li pracovní neschopnost déle než 21 kalendářních dnů, je povinen pro účely náhrady mzdy potvrdit její trvání vždy ke 21. kalendářnímu dni ode dne jejího vzniku. Ke kterému dni a v jakém intervalu má ošetřující lékař potvrzovat trvání pracovní neschopnosti (karantény) pro účely výplaty nemocenského, právní úprava blíže nespecifikuje. Je však třeba vycházet z toho, že nemocenské je de facto náhradou ušlého výdělku z důvodu pracovní neschopnosti (karantény), a proto by mělo být toto potvrzení ošetřujícím lékařem vystavováno zpravidla jedenkrát za měsíc, neboť i mzda je ve většině případů vyplácena měsíčně. Není však nezbytné, aby toto potvrzení bylo vystavováno vždy k poslednímu dni kalendářního měsíce.
Odkaz na § 61 písm.j) zde:
doplněno 18.10.12 15:30:
Další info zde: portal.gov.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.