Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola zaměstnaců doma

Od: quassimodoo* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,chci se zeptat,jestli někdo o tom bude něco vědět.Dělám u bezpečnostní agentury,a bylo nám řečeno že od novýho roku 2013,je to bývalý zaměstnanec který tady dělá ředitele přes bezpečnost,a teď od novýho roku má dělat ředitele na vnitřní dohled co se tyče kriminality vynášení bezpečnostních údajů atd.Bylo nám řečený od manažera že se budou zkoumat dluhy kdo jaký má hypotéky půjčky, osobní udaje atd. a že nás muže klidně navštívit doma jak žijeme a vidět papíry od pujčky nebo hypoteky nebo nějakých dluhu,co jsem slyšel tak už u jednoho člověka doma byl a zkoumal mu papíry od hypoteky a jestli je schopnej to splacet a za jak dlouho to bude mít splacený.Tak se chci zeptat jestli na tohle má zaměstnavatel právo?Osobně mi to připadne jako Gestapo,a až přijde ke mě domů ke dveřím tak ho pošlu odkud tam přišel.Tak jestli se tady někdo najde kdo by mi mohl poradit co se proti tomuhle dá dělat a jestli má na to zaměstnavatel právo.Moc děkuji za vaše všechny odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V jistém smyslu by se počínání Vašeho zaměstnavatele dalo chápat.

Nicméně pokud s tím nesouhlasíte, pak na nic podobného právo nemá, natož aby vstupoval k Vám do bytu..a kontroloval Vaše účty.

au1
hodnocení

0x

co to je za kravinu? nevystřelil si z vás někdo jenom? :D

hodnocení

0x

Dobrý den. Věřím, že takovéto pravomoce mikdy zaměstnavatel mít nebude. Proti tomu se dá dělat to, že odvoláte na zákoník práce. Zaměstnavatel ho nesmí porušovat, ani si ho upravovat k obrazu svému. A do soukromí nikomu nic není. Asi tak...

mowla*

Pokud jde o tzv. bezpečnostní prověrky (nutné pro práci s utajovanými skutečnostmi) se takováto prověření (a i daleko ´vlezlejší´) běžně dělají. Ale - vždy jen se souhlasem zaměstnance.

Tomuto tazateli lze doporučit dvě možnosti - buďto se s prověrkami smířit a získat tím (pravděpodobně) vyšší ´kvalifikaci´, nebo odmítnout a mít kvalifikaci nižší (případně si hledat práci jinde)...

quassimodoo*
hodnocení

Ne ne nedělám si srandu,je to tak,byl u jednoho manažera v jeho domě a začal se ho vyptávat na to kolik si vzal hypotéky za jak dlouho jí bude mít splacenou s kým doma žije jestli je to jeho trvale bydliště jestli nemá nějaké dluhy,a hlavně si prověřovali jeho rodinu kde potom po manažerovi chtěli udaje o manželce a dětech aby nedocházelo třeba k vyzrazení utajovaných informací z firmy atd.Přece žadný zákon neoprávňuje zaměstnavatele k těmto citlivým a osobním udajům se dostat.Jenže nikde v pracovní smlouvě není že zaměstnanec mě bude prověřovat doma a bude mi kontrolovat co platím a co né.No jenže žádnou vyšší pozici mi to nedá když se mě vyptavat na takový věci...

iz*
hodnocení

0x

Na toto zaměstnavatel právo nemá. Obraťte se na Úřad pro kontrolu osobních údajů a na inspektorát práce, (inspektorátu můžete podnět ke kontrole zaměstnavatele zaslat i anonymně poštou).

doplněno 17.10.12 16:20:

Nemáte zač.

Ale já bych na nic nečekala, protože většinou trvá několik měsíců, než úřad něco podnikne. (Kontroly má plánovány, takže může trvat dost dlouho, než bude moci k Vašemu zaměstnavateli vyslat. Do té doby byste si museli pomoci sami - např. přivolat policii v okamžiku, kdy se zástupce zaměstnavatele bude domáhat vstupu do něčí domácnosti.)

Zaměstnavatel je správcem osobních údajů, ovšem smí spravovat pouze ty údaje, které se vztahují k pracovně právnímu vztahu, a/nebo které mu ukládá zákon.

Jedinou kontrolou, kterou smí zaměstnavatel provést v místě bydliště zaměstnance, je kontrola dodržování léčebného režimu v prvních 21 dnech nemoci. Ovšem ani v tom případě není zaměstnanec povinen umožnit zaměstnavateli vstup do bytu (rodinného domku).

quassimodoo*
hodnocení

Moc vám děkuji,za vaši odpověď počkám co se bude dít po novém roce a podle toho budu jednat,ale taky se mi tohle zdálo že to přesahuje všechny meze které jsou v ozporu se zákonem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]