Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co udělat když nemám kam dát trvalý pobyt?

Od: katkaf odpovědí: 11 změna:

Ahoj, prosím pordate mi nekdo. pred mesicem jsme se prestehovali s pritelem do bytu ktery vlastni majitel a jen nam ho pronajima a nechce abyjsem tady meli ttrvaly pobyt protoze ten byt je jeho. a mamzatim trvaly pobyt u tchyne ale i ona uz chce abych jsi predelala trvaly pobyt jinam.Byla jsem na úřadě a řekli mi že mam smulu ze to jinak udelat nejde vůbec tomu nerozumim to jako se jeste nikomu nestallo?proc to nejde nejak vyresit?prosim pomozte mi...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dery*
hodnocení

0x

Pokud máte trvalý pobyt u tchýně, ona může požádat o zrušení vašeho pobytu. Jako důvodu uvede, že tam už delší nepobýváte apod. A vám dají trvalý pobyt na městském úřadě, pokud vy sama nemáte jinou možnost přihlášení.

Stejným způsobem jsme odhlašovali syna bývalých majitelů domu, který jsme koupili. On tam měl stále hlášený pobyt, i přesto, že dům už byl náš a bydleli jsme tam. Podali jsme žádost na městský úřad, oni dotyčného pána oslovili, ten s naší žádostí souhlasil a byl trvalého pobytu zbaven. Vzhledem k tomu, že bydlel na ubytovně a neměl se tedy kam nahlásit, má trvalý pobyt hlášen na městském úřadě.

katkaf
hodnocení

Fakt?takže když se se tchýní domluvím aby mi tam zašla a zažádala na obecním uřadu tam kde ona bydlí aby mi zrušili trvalý pobyt tam tak mě tady ve městě musí tedy dát na město? Nebo má zajít sem na městský úřad?já právě moc nevím o tom...děkuji za radu:)

hodnocení

0x

Ukázali jste úřadům, že máte nájemní smlovu na tento byt?

Mnohokrát zde bylo uvedeno, že stačí nájemní smlouva.

rudolf*
hodnocení

0x

pokud máte nájemní smlouvu, jste oprávněnou osobou, na jejíž návrh ohlašovna změní trvalý pobyt - dále jen TP (viz milancukrar)

pokud nechcete tento váš oprávněný návrh učinit z důvodu nesouhlasu pronajímatele, musí navrhnout zrušení současného TP vaše tchýně a vy připojte svůj souhlas (viz dery), TP vám bude vyznačen v místě ohlašovny, kde byl TP zrušen..

v takovém případě ovšem z důvodu účinnosti doručování úředních zásilek doporučuji na ohlašovně alespoň nahlásit vaši skutečnosu adresu jako adresu pro doručování (úřady a soudy se tím potom budou řídit)

(příp. si založit datovou schránku)

iz*
hodnocení

0x

Bydlíte v bytě jako nájemníci nebo jako podnájemníci? S nájemní smlouvou si v bytě můžete zřídit trvalý pobyt i bez souhlasu majitele.

katkaf
hodnocení

já nevím jak to nazvat bydlíme tady prostě že máme s mlouvu s majitelem bytu a jemu zasíláme nájem i veškerý poplatky..

lll*
hodnocení

0x

Mám stejnou zkušenost, ale v opačném gardu. Moje nájemnice na dohodu skončila, odstěhovala se, kam nevím. V každém případě jsem vyrozuměl, že bydlí bez nájemní smlouvy. No a teď chce po mě, abych jí zrušil trvalý pobyt já. Prý ji to úřad na její žádost nechce udělat. Může mi někdo říct, proč stát otravuje tímto způsobem lidem život? Co mě je po ní? Vím že to není odpověď, ale snad se najde někdo, kdo poradí nám oboum.

rudolf*

no, nevidím z pohledu vaší bývalé nájemkyně žádný extra důvod pro rušení trvalého pobytu na adrese vaší nemovitosti (pokud se nechce/nemůže přihlašovat nikam jinam)

naopak motivace vás - jako pronajímatele, aby u vás nebylo nahlášeno k trvalému pobytu nepřeberné množství lidí (např. všech bývalých nájemníků) již je mnohem zřejmější (už třeba kvůli příp. návštěvě exekutora)

moc nechápu, proč se tolik zlobíte.. jste vlastně v lepší situaci, většina lidí řeší problém opačný, tzn. že chce odhlásit lidi, ale např. kvůli jejich nesoučinnosti to nejde..

lll*

Důvod: Ona ho má. Bydlí v jiném městě, a musí si pro dávky a vše ostatní jezdit do našeho města. Na rozdíl ode mě, kterému to ale vůbec nevadí. Když přijde exekutor, tak zas odejde, jak přišel. Ukážu mu dohodu o skončení nájemní smlouvy a nesmí přes můj práh. Takže já důvod nemám. o to tu nejde.

To co mi vadí, že nám stát, mě i nájemníkovi ztrpčuje život nesmyslným opatřením. Ale ani to není to hlavní. A když teď píšu stát, myslím tím Úředníka. Mě a zřejmě i tazatele(-lku) by zajímalo, jestli je Úředník v právu, A kudy z toho nesmyslu ven.

rudolf*

:) já vám rozumím,

tak tedy konkrétně:

pokud myslíte státem úředníka, pak ten je v právu, neboť zrušit TP vaší bývalé nájemnice můžete na návrh pouze vy.. (§ 12/2 zákona o evidenci obyvatel)

on by samozřejmě TP byl "zrušen" na vaší adrese i pokud by byl změněn vaší bývalou nájemnicí dle § 10 ZEO (každý občan může mít pouze 1 TP)..

takže situace, kdy vaše bývalá nájemnice tvrdí, že si nemůže změnit TP znamená, že přestože někde bydlí, není oprávněnou osobou (nájemníkem, podnájemníkem apod.) ani není schopná zajistit souhlas takové osoby.. je to zkrátka situace, se kterou zákon nepočítá jako standartní, a je problémem takové osoby, aby si zajistila splnění podmínek pro změnu TP (přesto ale zákon neubírá možnost vám, abyste vy TP takové osobě zrušil)

tedy shrnuto: úředník je v právu resp. naopak, jemu nezbývá nic jiného, než se řídit zákonem

(pokud byste myslel "státem" zákon resp. zákonodárce, pak je to na širší politicko filozofickou diskuzi.. ...která patrně nikam nepovede)

lll*

Dík. Takže je to opět jeden ze zákonných paskvilů téhle doby. No co se dá dělat. Dík za fakta, politickejch diskuzí tu je dost. A nemá smysl to komentovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]