Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V ústavech jsou všichni dobrovolně?

Od: vnuk odpovědí: 29 změna:

Je pravda, že do ústavu se zvláštním režimem může blázen jít jen dobrovolně?

Děda žije v absolutně nedůstojných podmínkách, má k tomu diagnozu blázna, ale nechce dobrovolně byt opustit. Sousedé si stěžují. Sociálka jej z bytu nedostane, ani přes písemné stížnosti a stejně družstvo. To jsme už dlouho zkoušeli. Právník mi říkal, že děda by leda musel dostat amok a k tomu záchvatu bychom museli zavolat psychiatra a ten by jej nechal ihned odvézt. Není údajně jiné cesty, než že by děda šel nejdřív do blázince a tam by jej psychiatr musel přesvědčit, že ústav je pro něj nejlepší - tedy aby šel do ústavu dobrovolně. Žít s mým otcem je sebevražedné, to po mě prosím nechtějte. Má stupeň závislosti č.3, žije sám. Sem tam se o něj stará blízko bydlící bratr. To tedy mám dědu záměrně naštvat, že půjde do ústavu a jakmile se rozzuří volat psychiatra? Rozumějte, blázen JE, rozumná domluva není absolutně možná.Také je možné jej dát do blázince, pokud ubližuje sobě či okolí. Ale on okolí spíš jen obtěžuje. Lze za ubližování sobě považovat to, že jeho byt vypadá jako skladiště, že nedbá o své fyzické zdraví?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

7x

Až se tobě třásti bude ruka, koryto ti synek udělá...

*zed*

A co takhle nechat dědu na pokoji?

pt®
hodnocení

3x

Je to velice smutné, že jako vnuk píšete takto o dědovi, ale dám to stranou. Děda evidentně blázen není, nemá na to lékařský posude. děda je jen starý, bezmocný a nepochopený člověk. Je škoda, že žije sám. Pokud má někdo v rodině podmínky a prostor v bytě nebo v RD, bylo by dobré jej k sobě přestěhovat a doopatrovat ho. je zde i pár rádců, kteří se takto o svého člena rodiny starají. Je to spojeno s finanční podporou od státu. Už nevím jaké jsou nyní částkky, mimo to se tato doba započítá do důchodu. Já se starala o otce před 20 lety a to jsem měla jen 1500, pak 1800 korun. Jistě Vám někdo ještě poradí. Podle mně dědečkovi chybí láska, pocit, že ho někdo má rád, cítí, jak je všem na obtíž a jak je na něj okolí nevraživé. - pt

vnuk
hodnocení

Děda má od 15 let diagnozu těžkého schizofrenika, v blázinci byl před 40lety, s věkem se velmi zhoršil. Od té doby let ŽÁDNÉHO doktora nikdy neviděl- žádného. Psychiatr co jsme ho tam přivedli, nám říkal, že jej máme nechat okamžitě odvést do blázince, ale neměli jsme na to "nervy". Taky říkal, že za svou třicetiletou praxi v "blázinci" nikdy nic takového neviděl, myslel to, jak si děda vylepšuje byt. Zatím mi odpověděli jen lidi, co se zřejmě s bláznem v životě nesetkali a tedy mají své sic milé, ale s realitou neslučitelné představy. Všichni blázni nejsou hodní blázni. Sousedi by si nestěžovali, kdyby to byl hodný blázen. Chtěl bych vidět Vás, mít dědu jen za souseda...Věřte mi, masové vrahy také nezmění láska, hold, některým to bohužel nějak v hlavě fyzicky ruplo a nic na tom ničím nezměníte, viz např. Alzheimer. Pochopte prosím mít dědu u sebe znamená jej prvně z domu dostat tažným zařízením a v jiném bytě jej přivázat ke stolu. Už jsme mu nabízeli jiná mnohem lepší bydlení i s lepší péčí! Čekal jsem odpověď na mou radu - dostalo se mi umravňování.

pt®

"vnuk", odpovědi jste dostal, podle informací, které jste poskytl. Nejlépe bude, poradit se slékařem a se sociálkou. Nevím, jestli zde má někdo takovou osobní zkušenost. - pt

ladinpraha*
hodnocení

3x

"Žít s mým otcem je sebevražedné, ..."
Nutí tě někdo? Žij a nech žít. Nebo jde spíš o ten byt?
doplněno 16.10.12 11:27:

Stařenko, obávám se, že tazatel očekával trošku jinou radu.

pt®

"ladine", i to je možné. Já radím podle sebe a své zkušenosti. Je na "vnukovi", čí radu si vybere, ahoj. - pt

vnuk
hodnocení

Byt? Děda má 6 z něj nešťastných dětí. Kolik tisíc si myslíte, že šest lidí ze starého bytu 1+1, zcela zdemolovaného, může být, když je k tomu na vesnici? Byt se jednou prodá za úplný pakatel i se vším tím "nepořádkem" (slušné slovo) k totální rekonstrukci.

hodnocení

3x

K nařízení nedobrovolné ústavní léčby je nutno prokázat nebezpečnost sobě nebo okolí v důsledku duševní choroby. Postup je takový, že na doporučení psychiatra je převezený do ústavu, ústav musí do 24 hodin oznámit soudu, že děda je v ústavu nedobrovolně, a soud do 7 dnů rozhodne, jestli tam děda zůstane nebo ne.

Zákon č. 99/ 1963 Sb., občanský soudní řád, část třetí, hlava pátá, "Řízení o vyslovení přípustnosti převzetí nebo držení v ústavu zdravotnické péče." - ale nevím, jestli nebyla v poslední době nějaká novela, tak to ber s rezervou.

doplněno 16.10.12 11:24:

Ta "nebezpečnost sobě nebo okolí" musí být prokazatelná a reálná. Pokud děda není nebezpečný, jen tě jeho stav "obtěžuje", tak máš holt smůlu...

vnuk
hodnocení

Díky, konečně někdo, kdo v každém nevidí ziskuchtivého potomka. No, děda bude lidi asi obtěžovat dál, já na to dát jej do blázince nemám. Ať si jej dají sami. Děkuji za rozumnou radu. Ono těžko říct, co už je nebezpečnost sobě a okolí.

martinaa*
hodnocení

3x

Pokud má stupeň tři, měl by být nesvéprávný, což by opravňovalo jeho zastupitele k vyřešení převozu do ústavu či nemocice. Nebo jak to má se svéprávností?*nevi*

Něco podobného měla známá, otec alkoholik, blábolil, že všechny kolem zabije, k tomu nějaké psychické poruchy, tak ho právě svéprávnosti zbavili a nějakou dobu byl právě v léčebně i ústavu.

doplněno 16.10.12 13:01:

Špatně jsem se vyjádřila. Není soběstačný, tudíž vzhledem k psychické nemoci by dědovi mohla být odebrána svéprávnost.

vnuk
hodnocení

Děda má cca čtvrt roku omezenou svéprávnost, opatrovník je z magistrátu, ale na situaci kašle. Právník mi říkal, že od veřejného opatrovníka je třeba čekat velikou laxnost. Ikdyž do bytu přivedl praktického doktora (ne psychiatra), který dědu zná, aby zhodnotil, zda dědu poslat do blázince. Bratr se zapřísáhl, že děda bude brát léky na schizofrenii. Oslovujeme sociálku, chceme se obrátit pak i na soud a na kraj. Jen nerozumím pořád tomu, jak dědu může kdokoliv DOBROVOLNĚ dostat do blázince, když přes práh bytu jej nikdo nedostane..

Paní Martinoo, jak toho otce dostali do léčebny, šel dobrovolně? Nebo se volal v jeho afektu psychiatr?

Děkuji za všechny reakce!

martinaa*

Otce dostali do léčebny po přivolání lékaře i policie, protože je otec ohrožoval. I beze zbraně byl nebezpečný... určitě tam nejel dobrovolně.

Svéprávný člověk opravdu může do ústavu nastoupit dobrovolně. Člověk zbavený svéprávnosti už o tom nerozhoduje, za něj rozhoduje (zřejmě?) poručník určený soudem.

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Proč, jak říkáte, žije děda v absolutně nedůstojných podmínkách. Proč mu tedy ty nedůstojné podmínky nezměníte v podmínky důstojné. Nechci Vám křivdit, ale ten termín "žije" Vám možná vadí nejvíce.

Řekla bych, že děda nemá žádnou duševní chorobu, ale je starý, opuštěný, nedokáže se sám o sebe postarat. Má štěstí, že ale není sám, má vnuka, který se o něj postarat může. Ale postará?

Jednou budete i Vy starý, snad nebudete žít v nedůstojných podmínkách. To Vám opravdu nepřeji.

vnuk
hodnocení

Na uklizení potřebujete kontejner. A pevné nervy. Už se nám podařilo dědu vylákat z bytu pryč a vystěhovat "nepořádek". Pěkná dřina! Nové záclony, povlečení, byla snaha mu i prát. Za to nás čekalo neuvěřitelné proklínání dědou, chodil po ulicích a řval, že jsme vrahové. Když doma byl, tak se nesmí na něj a na nic šáhnout. Přirozeně vypadá jako bezdomovec. Pochopte, šest dětí a všichni to vzdali. Mě nevadí, že žije, mě vadí, kde a jak žije a jak si na něj všichni stěžují.

hodnocení

2x

Pokud děda žije v absolutně nedůstojných podmínkách, jeho byt vypadá jako skladiště a nedbá o své fyzické zdraví, neznamená to, že si zaslouží žít v ústavu. Naopak, zaslouží si péči a pomoc rodiny. Pokud chcete takto řešit své bydlení, aby se Vám uvolnil byt po dědovi, to je opravdu smutné... Nastěhujte se k dědovi, doopatrujte ho a nechte ho v klidu dožít s veškerou Vaší péčí o něho tam, kde je zvyklý. Jak by jednou bylo Vám, kdyby Vás Vaši nejbližší takto ve stáří odložili? Děda jistě nebyl zbaven svých práv, zamyslete se sám nad sebou..Děda dělá dobře, že se brání, fandím mu!

vnuk
hodnocení

Vy byste byli ochotní s někým žít v bytě 1+1 zcela kopírujícím drogové doupě? Kdyby aspoň on byl normální, tak třeba jo.

Chcánky v rohu, všude věci z popelnice, odpadky, shnilé jídlo, špína, špína, špína, smrad, nic nefunguje. Záchod? Ta špinavá mísa bez prkénka, s nefunkční vodou? K špinavé posteli plné zhnilých hader vede úzká cestička. Zkuste jen na jednu z věcí sáhnout (tak smradlavé věci nenajdete ani v popelnici- musíte je nejdřiv naložit na týdny do vody a pak mokré a špinavé je dát na hromadu. Děda má v hadrech tohoto typu největší zálibu) a čeká vás PEKLO. Děda si nenechá na byt sáhnout, nenechá si nic vysvětlit. Je ve svém světě. Možná má děda už i něco víc než jen schizofrenii, to nikdo neví. Nevěřil bych, co za lidi nechají v bytech bydlet...Nedivím se, že si stěžují.

Vnuku, nezlob se, ale Tvůj přístup ke starému člověku se mi hnusí.

Máme něco podobného - manželovu téměř 88 letou matku. Bydlí v přízemí, my v patře. Pečujeme o ni. Často se válí v posteli pomatlaná hovínky, obsah záchodové židle nalije do vany /ucpe odpad stolicí/, podlaha pomočená... Denně stíráme, pereme, uklízíme.

Přesto si myslím, že ta žena má právo na důstojné dožití. I když je mi občas na zvracení z toho, co vidím. Pokud jí chci něco vyhodit, udělám to. Tito lidé si už mnoho nepamatují a když má v kuchyni starý pročuraný hadr, proč ho nedat do popelnice? Tak se nevymlouvej, kdybyste dědovi jeho hadry, jak píšeš, roztřídili, to roztrhané vyhodili a to lepší vyprali, nebude to PEKLO. Navíc, děda vám jistě není pořád v patách, třeba i po obědě spí a tak je možné v té době vytahat almaru, přebrat, to lepší dát do prádla a něco na vyhození. To vám bránit nebude, nevykládej. Vím o tom své, když chci uklidit, tak uklidím. Co chci vyhodit, to vyhodím. A babička o tom vůbec neví. Proč ji tím dráždit? To nemá cenu.

Prostě jste to vzali za špatný konec. Násilné stěhování a hrabání se ve skříních nepomůže. Chce to klid, chovat se k dotyčnému slušně, ale současně umět uklidit bez toho, aby on se naštval. Nemusí o tom vůbec vědět.

Kdo chce, ten to dokáže. Věř mi, pečuji o babičku s těžkou demencí už 3 roky. Dneska dostala krupičnou polívku a rajskou omáčku. Řekla mi: Dějuju vám PANE! *smich* Teď spí a pračka běží naplno. Člověk se nad to prostě musí tak trochu povznést. Kdo ví, jak dopadneme jednou my sami a kdoví, zda nám někdo pomůže. Takový už je lidský život.

Tak nehudruj a konej svou povinnost. Kup prkénko na WC, oprav vodu. To snad dokážeš, ne? Pochop, že on si tu vodu už neopraví a prkénko si také nekoupí. A i když jednou z bytu 1+1 asi mnoho mít nebudeš, neděláš to snad kvůli bytu, ale kvůli dědovi. Jistě Ti v životě dal hodně dobrého. Nemyslím teď peníze, ale třeba zážitky, vzpomínky... Jaga.

Co bych dala za svého dost samorostlého dědu. Umřel mi, když jsem chodila do osmičky. Je to už spousta let, ale dodnes na něj vzpomínám a jsou to hrozně prima vzpomínky. Tak nač si stěžovat? Jaga.

doplněno 16.10.12 13:21:

Až teď jsem si přečetla další příspěvek. Ano, pokud má děda závislost č. 3, je to 8 tisíc měsíčně. Kdo to tedy pobírá?

Jedná se celkem o 96 000 Kč za rok. A brácha se stará jen sem tam. Tak kam všechny ty peníze tedy jdou?

Měli by to starému pánovi odejmout, tolik peněz a jak píšete, stejně žije v naprosto nedůstojných podmínkách. Tam ty peníze nemají vůbec cenu a nemá význam, aby něco bral, když přes to všechno žije v takových nevyhovujících podmínkách. Dostane skoro 100tisíc za rok a nemá ani záchodové prkénko a neteče mu tam voda. Tím si nedáváte dobrou vizitku. Měl byste se obrátit na sociálku, aby sjednala pořádek. Jaga.*cert*

ron*

*palec*Cítím to stejně. A také vzpomínám na svého dědu.

martinaa*

Ona má každá mince dvě strany. Uklízet a starat se o někoho, kdo to sám nezvládne, je jedna věc, známá se starala o toce, co jí vyhrožovat smrtí (i jejím dětem, manželovi a své manželce), napadnul ji kuchyňským nožem a minimálně jednou za měsíc volal policii, že ho týrá.

Za rok skončila na psychiatrii ona a otec putoval do ústavu.

doplněno 16.10.12 13:54:

Pravda, člověk nepřeje nic špatného... ale takový "život" je šílený.Źnám pár lidí, co měli nebo mají v péči třeba prarodiče nebo rodiče s demencí apod., a je to strašně vysilující a nikdy nekončící práce. Osobní, a v jednom případě i profesní život je až na konci žebříčku.

Martinoo, s tím si člověk už prostě musí poradit sám a nečekat, co se bude dít. Netrápit toho starého člověka, ale zároveň mít přehled.

Když se nám stalo poprvé, že babička si zapálila gauč, sebrali jsme z jejího dosahu sirky.

Po dalších různých nápadech jsme uklidili ostré nože, nechali jsme jí jen příborové. A také nůžky jsme dali pryč.

To neznamená, že trhá třeba šišku chleba vcelku. Všechno jí nakrájíme, připravíme, ale ty nebezpečné předměty dáme stranou. Snažíme se jí vysvětlit co a jak. A taky paní doktorka, má dobrou.

Musí to prostě snášet člověk jak to jde.

Jen pro zajímavost - nevíme, co je kino, divadlo, koncert, večeře ve dvou, výlet. Rádi plaveme, ale ani návštěva aquaparku nepřipadá v úvahu. Minimálně jeden s ní musí být neustále doma a jaký je výlet, kino či večeře pro člověka samotného? Na prd! *zed* Tento víkend byl v Lužné u Rakovníka Poslední parní víkend. Kdo ví, o čem píšu, ví, jaká je to krása. Jak bych byla ráda jela. I s dědou. Má také rád mašinky. Sáhnout si na Papouška, Mikádo, Ušatou, Albatrose, projet se do Kolešovic se Všudybylkou, obdivovat Komarka - jediný exemplář na světě tohoto zvláštního vlaku.

A tak se pořád utěšujeme -až jednou...Nepřejeme babče nic špatného, nebyla na nás až tak nějak zlá, ale přece jen je díky ní člověk uvázaný doma jako pes u boudy. Je to tak! Jaga.

vnuk
hodnocení

Příspěvek na péči pobírá městský opatrovník. Napsaný je na mě. A skutečnou nějakou péči dělá ten brácha. Já nevidím ani korunu. Penízky jdou asi opatrovníkovi do kapsy nebo část dává tomu bratrovi, to nevím.

Paní babojago, já jsem to už psal, tak znovu. Zřejmě nevěříte, že může existovat člověk tak šílený, že se s vámi pere o plesnivý roztrhaný svetr. Řve u toho, že pak mám z toho psychické problémy já a je fakt, že se někdy i bojím, zda poprvé v životě nezaútočí i fyzicky. Zatím se to nestalo, já se už o menší úklid už roky nepokusil.Nepustí z bytu a sklepu ani víčko. Kdyby občas nedošlo k vyklízecímu kompletnímu náletu nás příbuzných, odpadky by se vršily po strop.Za týden už je z bytu zase smetiště. Je to zoufalý. Říkám vám, že nespí na matraci, on má na matraci shnilé, špinavé hadry (bezdomovci spí lépe!), tak půl metru. On čisté oblečení od nás zašpiní, ale už jej na vyprání nedá, nepustí je z ruky, má fobii ze ztráty oblečení či co. Naloží jej na týdny do kbelíků, pak je dá mokré nahromadu až shnijí. Celý smrdí, nosí poloshnilé oblečení. Na hlavě dredy. Na zemi rozdrbané lino plné bláta. Spíš beton. Všechno dokola špinavé. Jakmile tam vstoupím, za minutu smrdím jak bezdomovec. Říkám si, že si opravdu neumíte představit, jak ten byt vypadá, prkénkem na WC se nic nezmění. Byt by se musel nechat tak za stovky tisíc opravit, ale děda by si jej zase brzy upravil dle svého. Právě tím opatrovníkem jsme mysleli, že se to vyřeší, ale pochopili jsme, že se musíme obrátit výše nebo jinam- na sociálku a tak. Já sám jsem zvyklý na tvrdý podmínky, ale to v čem žije děda? Většina cigánů žije oproti němu v luxusu! Jak se starat, když děda absolutně nedovolí: Jeho byt jeho hrad. Každý vršek a odpadek je pro něj důležitý.Co se týče vzpomínek s dědou, tak to byly spíš nepříjemné, byl prostě vždycky nemocný člověk.

Dobrá, omlouvám se vám, protože tohle jsem fakticky nezažila. Co chci, to vyhodím, co chci, to vyperu. O babičku se staráme, jak dovedeme nejlíp. Když rozervala péřový polštář a všude to vypadalo jako v zasněžených Alpách, vyluxovala jsem to a polštář jsme vyhodili. Dostala, samozřejmě, jiný.

Co se týče těch vlasů - dědu bych ostříhala. A to nekompromisně. Když o něho mám pečovat, ať s ním nemám zbytečné problémy. Babičku pravidelně koupu a myji jí hlavu,. Když se mi to zdá už dlouhé, ostříhám ji. Nejsem kadeřnice, ale snažím se, aby to nevypadalo špatně.

Dejte mu jeden prášek na spaní a mezitím mu udělejte v bytě pořádek. Vím, že staří lidé se trápit nemohou, ale pokud je to natolik zlé, ať si děda zdřímne a mezitím mu udělejte doma pořádek. On si nebude pamatovat, co za staré hadry tam měl. Tak ať se podaří. Jaga.

Jinak nechápu, proč má děda městského opatrovníka a zároveň žije v takovém hnoji. Opatrovník shrábne peníze a nechá ho na smetišti? Proč si na něj nevezmete pečování Vy, nebo Váš bratr? Dostali byste slušné peníze /8000 měsíčně/ a současně byste se za to mohli o dědu opravdu slušně postarat. Nechápu, proč jste se toho zřekli a stará se někdo cizí? To si jen děláte do vlastního hnízda. Péče o dědu veškerá žádná a zároveň prachy pryč. Tohle se líbí mnoha opatrovníkům. Jaga..

vnuk
hodnocení

Právě proto, že o dědu není možná jakákoliv péče, tak jsme jej předali "městu". Děda by se nenechal ani učesat (jak učesat dredy), natož ostříhat. On nemá demenci, ale schizofrenii. Určitým způsobem mu to velice pálí, dokonce i ví, že má nepořádek, ale asi je líný si uklidit a každý odpadek navíc má hodnotu - a vyházet věci před jeho očima znamená asi naši smrt, tedy nůž v zádech, když to zkrátím. Řval by na celý barák, skončilo by to taháním se o první hadr. To jsme zkusili už víckrát, pořád je to stejné. Nikdy nevíte, kdy děda vezme do ruky nůž, protože tak daleko jsme si nikdy netroufli zajít. Samozřejmě znám případy demence, kdy se dá o stařinku, staříka starat, náš to ale není. Osobně si myslím, že ikdyž má jít prvně do ústavu, že jej stejně pak odvezou na psychinu, jelikož si neumím představit, co za hrůzy je v ústavě schopen učinit...Ale třeba bude mít více respektu vůči cizím autoritám, jak se mi zdá.

Myslím, že se opatrovníka přinutíme s tím něco dělat, sice jemu se nechce, ale už pochopil, že jeho nadřízení s jeho nečinností dělat něco budou. Kohokoliv jsme se dosud ptali, říkali, že z bytu musí pryč a pod dohled. I ti, co jej znají, ti nejvíc. Jenže jak jsem psal, děda byt opustí prý jen mrtvý.

hodnocení

2x

Starala jsem se o pár staříků, a rady typu ,,potřebuje péči a rodinu" jdou v některých případech stranou.Z Vnuka zcela určitě nemám pocit, že by chtěl nějak zbohatnout nebo něco podobného.Staříci v určitém stavu přestávají reagovat na to, co je pro ně dobré.Můžete se snažit horem dolem, a beztak to bude k ničemu.

Kolega měl úplně stejný problém, nakonec jejich babička napadla pečovatelku s nožem v ruce, byla povolána policie ČR a pak už to bylo rychlé - nemocnice, LDN a nakonec ústav.

A pokud mi napíšete, jak to bylo necitlivé, tak si přes Charitu najděte takové staříka, a zkuste s ,, péčí a rodinou " najít řešení.

sépi

ohneta*
hodnocení

1x
Vy snad nectete co tu vnuk pise. Snažil se o něj postarat, děda to však odmítá. Kolik z vás má podobnou zkušenost, že vnuka odsuzujete? Trochu empatie by neuskodilo

vnuk
hodnocení

Díky všem, kteří chápou věci, které se zdají být neuvěřitelné. Jsem rád, že se mi tu dostalo i podpory. Děkuji za ni :)!

I ostatním díky, zpočátku jsem neuvedl všechny potřebné informace a tak je jasné, že jste si díky mě vytvořily mylné předpoklady. Já si díky tomu však mohl uvědomit, jak vyjímečný případ je případ mého dědy...Takže díky Vám všem!

hodnocení

0x

Děda má stanoven stupeň závislosti na jiné osobě III. stupně, to znamená, že pobírá příspěvek na péči ve výši 8 000 Kč měsíčně. Z toho vyplývá, že je skutečně odkázán na pomoc jiné fyzické nebo právnické osoby (má značně sníženou soběstačnost) a příspěvek musí vynaložit na úhradu této pomoci. Píšete, že bratr se o dědu stará "sem tam". Za takovou příležitostnou pomoc by měl dostávat zhruba 1000 Kč a kde je zbylých 7 000 Kč? Za tuto částku by snad byl někdo ochoten kvalitnější a častější pomoc poskytovat. Může to být někdo z příbuzných, ze sousedů nebo pečovatelská služba. Děda má tolik dětí a nikdo mu není schopen nebo ochoten péči poskytnout?

sisinkauu
hodnocení

0x

Neznám odpověd, ale musím zakroutit hlavou. Ti lidé,co vás tady odsuzují nejspíš nikdy nezažili péči o takového člověka a jen soudí. Ono se pěkně soudí ve virtuálním světě, ale většina lidí nemá zameteno ani před vlastním prahem.

a pokud anno a situaci neznají,nemají co soudit.

Napadá mmě jedině zbavit ho svéprávnosti. To by nešlo?

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Milý vnuku,

péči o schizofrenika moc dobře znám. Moje skorotchýně pečovala jednu dobu o paní s těžkou schizofrenií. Za mlada se provdala do Saúdské Arábie, manžel se (potom, co onemocněla schizofrenií) s ní rozvedl a poslal ji zpět do ČR.

Můj přítel s mamkou pak vyřizovali papíry... Úřední překlad rozvodových papírů, zajišťovali veškeré doklady. Paní není zbavená svéprávnosti, tudíž pouzavírala smlouvy na UPC, atd... Všechno zrušit. Zaplatit dluh na družstvu... Vzhledem k tomu, že paní nežila v ČR, neplatila si sociální pojištění, nemá nárok ani na důchod.

Paní žije v domnění, že NENÍ rozvedená. Rodina sice žije trvale v Kanadě, ale nikdo se o paní nestará. Paní vidí členy své rodiny, slyší plakat děti z popelnic. Nejí jídla z restaurace (nebo z pečovatelského domu), protože tam přidávají nějaký jed! Není schopna se o sebe postarat, byt smrdí močí... :(

Nedávno se k této paní přistěhoval její bratr. Bere jí peníze pod záminkou, že se o ní stará. Je to alkoholik a všechno prochlastá. Nedávno paní odvezli do nemocnice (nemohli jsme se na ni dobouchat). Její bratr nás z bytu brutálně vyhazoval, nepřál si, abychom se s paní stýkali. Tak jsme se stýkat přestali. Teď z nemocnice paní poputuje konečně do ústavu. Ani nevíte, jak se mi ulevilo! Vím, že o ni bude postaráno, budou jí dávat léky, najíst... A my nebudeme žít s obavou o svůj život kvůli jejímu psychopatickému bratrovi.

Ale co mě opravdu zaráží, je laxnost její rodiny v Kanadě. Několikrát jsme jim psali e-mail, že je to s maminkou opravdu špatné. Nikdo neodpověděl, před třemi měsíci přijel její syn a vyřídil snad ten ústav. Nejhorší je, že paní stále není zbavená svéprávnosti, a musí ten ústav podepsat, což nevím, jak se jim podařilo.

Radu jste ode mě nedostal, snad jen vědomí, že nejste sám, kdo tuhle situaci řeší. Tak vám přeji pevné nervy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]