Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
od od 26.3.2012 jsem na rizikovém těhotenství v pracovní neschopnosti. Nástup na mateřskou bych mohla mít dle lékařky od 17.11.2012. Po celou dobu neschopnosti jsem pro firmu vykonávala
práci doma. Mzda mi zatím vyplacena nebyla. Chtěla jsem se zeptat,
kdy bude nejlepší doba pro vyplacení této mzdy, tak aby tento příjem neohrozil/nesnížil výpočet mateřské. Prosinec 2012 nebo až leden 2013?
Dobrý den.
Jakou formou Vám bude mzda vyplacena? Formou nějaké mimořádné odměny? Pobíráte nemocenské dávky, předpokládám tedy, že to bude opravdu forma nějaké mimořádné odměny. Vyplacená odměna nemůže ohrozit výpočet peněžité pomoci v mateřství. Nastoupíte-li na mateřskou v listopadu 2012, rozhodné období, ze kterého se bude mateřská počítat bude 1.11.2011 - 31.10.2012. Můžete si nechat tedy odměnu vyplatit už v říjnu, navýší se Vám vyměřovací základ pro výpočet mateřské.
Jen upozornění pro případnou práci v době pobírání PPM: Peněžitá pomoc v mateřství nenáleží za období, kdy je vykonávána činnost (zaměstnání) zakládající účast na nemocenském pojištění, ze které je tato dávka poskytována. Poskytování peněžité pomoci v mateřství však nebrání výkon práce v jiném zaměstnání či výkon jiné výdělečné činnosti.
V době nemoci nesmíte vykonávat zaměstnání, z něhož čerpáte nemocenské. Vykonáváte-li pro zaměstnavatele jiný druh práce, než máte v pracovní smlouvě, je možné na dobu MD uzavřít další pracovní smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti, případně dohodu o provedení práce.
Podle mne by bylo dobré toto po právní stránce ošetřit, abyste s tím při případné kontrole ani Vy ani zaměstnavatel neměli problémy. (Dobu nemoci však zpětně ošetřit nelze.)
Nemocenské, jež nyní pobíráte, činí 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu, PPM bude činit 70 % (oproti nemocenskému se o cca šestinu zvýší). Bude-li odměna vyšší, než Váš průměrný výdělek, nechte si ji vyplatit ještě v říjnu. Říjen se Vám pak započte jako odpracovaná doba a zvýší denní vyměřovací základ pro výpočet PPM.
Pro ověření si můžete z webu MPSV stáhnout kalkulačku PPM (Excel, 32 kB) a předběžně (orientačně) si její výši propočíst.
___ Poznámka: Za dobu čerpání MD Vám vznikne nárok na dovolenou. Doručíte-li zaměstnavateli písemnou žádost o poskytnutí (pozor: nežádat o proplacení!; datum začátku dovolené musí bezprostředně navazovat na MD) dovolené za rok 2013, bude zaměstnavatel povinen žádosti vyhovět a poskytnout Vám celou roční výměru dovolené. Pokud byste z MD nastoupila rovnou na RD, určil by Vám zaměstnavatel čerpání dovolené za r. 2013 až po skončení RD - dovolená by se pak krátila o dobu RD v r. 2013. Žádost o poskytnutí RD navažte až na skončení dovolené za r. 2013.
Pozor: Protože nelze souběžně čerpat dva typy volna, musí žádost o RD začínat dnem následujícím po skončení dovolené za r. 2013. O rodičovský příspěvek (RP, sociální dávka) však můžete požádat ode dne následujícího po skončení MD (RP lze pobírat souběžně s dovolenou nebo souběžně s prací).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.