Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám takový problém,bývalá kamarádka mi před 2 lety půjčila sama od sebe peníze,2000,- na školu v přírodě pro dceru,já jí nežádala,byla světkem dohadu s otcem mé dcery,který odmítl přispět,tak jsem přijala pomoc s tím,že jsem jí říkala,že nevím,kdy jí ten dluh budu moci splatit.Ale kompenzovala jsem jí to tím,že jsem jí vzala na ples od mého zaměstnavatele a nabídla střechu nad hlavou,když potřebovala do Prahy.Pokaždé jsem se jí omouvala.Tak mi vždy odpověděla,že to nestojí za řeč,že má peněz dost,že dostává 12000,- alimenty,že jí 2 tis.nezabijou,že až budu mít,tak jí to vrátím.Mě samotné někdo dluží již 3 roky stejnou částku,tak jsem věřila,že mi to vrátí a já tak budu moci splatit dluh svůj.Jenže se to nestalo,tak jsem jí říkala,že mi bude letos končit stavebko a že jí to budu moci tedy vrátit.Jenže ona si usmyslela,že jsem se na ní vykašlala,když jí bylo nejhůř,což není pravda a začala mi posílat sms a dožadovat se vrácení,když ví,že to dříve jak v listopadu mít nebudu.Jenže její sms zněly takto:"koukej mi navalit ty prachy ty zasraná zlodějko,další sms zněla:ať se ten tvůj zasraný rozmazlený parchant zblije jak šakal z obědů,které platíš z mých pěnez,nebo vyřiď své matce,co vychovala za svini zlodějskou a navršila to tím,že až půjdu svému fotrovi na hrob,ať si vzpomenu,že mohal za prachy,které jí dlužím koupit věnec své mamce.Dala jsem na radu známých,kteří říkali,že ikdybych jí nějak ublížila,tak tohle je již za hranicí lidskosti a jsou to urážky hodné na žalobu.Takže jediná má reakce na toto bylo,že to tak nenechám,že je ubohá,urážet děti a mrtvé.o ještě mi kamarádka poradila,ať jí napíš,že jsem jí to již vrátila,že jí tím naštvu,ale vím,že to zprávné nebylo,tak jsem jí napsala,že o své peníze nepřijde.On reaguje tím,že již mluvila se svou advokátkou a ta jí řekla,že ty sms byly pouze netaktní dožadování dluhu a že jí vydírám žalobou.Já to smozřejmě neudělám,v klidu jí to vrátím a již nebudu chtít o této osobě nic vědět.Jedou jedinkrát jsem si půjčila a tohohle jsem se dočkala.Může mi nědko prosím říci,zda by nějaký advokát toto vyhodnotil jako netaktní vymáhání?DĚKUJI ZA ODPOVĚD
Peníze jí vraťte co nejdříve, není to přece taková částka. Mohla jste to vrátit už dřív, jde o 2 tisíce. Chápu, že na to pokaždé nezbývá, ale kdyby to bylo třeba 10 tisíc, jde to těžko. Ale 2 tisíce jste zvládnout za 2 roky mohla. Byla by mě hanba to 2 roky dlužit a to také mám dost vysoko do žlabu. Ale dluhy - nikdy!
Vra´tte to té paní tak, abyste měla o zaplacení doklad, kterým byste mohla úhradu prokázat, kdyby něco. Člověk nikdy neví. Asi si myslela, že jí to vrátíte dřív /což by bylo bývalo od Vás slušné/ a pak jí prostě ruply nervy. Třeba se sama dostala do problémů. V žádném případě to ale neomlouvá její vulgaritu.
Jinak, když je tak vulgární, už bych s ní asi přerušila kontakty a nebavila se s ní. Ono se ne nadarmo říká, že když chceš poznat přítele, půjč mu peníze. A u Vás to bylo naopak - Vy jste si vydlužila.
Kvůli 2 tisícům půjde přátelství do kytek. Ale takový už je život. Jaga.
Dobrý den. Toto není netaktnost vůči Vám. Toto je hulvátství, sprostota a napadání. Nevím, zda se najde advokát, který by toto vyhodnotil jen jako "netaktnost" vůči Vám, ale podle mne je to již hodně za hranicí netaktnosti. Že dlužíte částku 2.000,- Kč jste si plně vědoma, nikdy jste to nepopírala a tak nemá nikdo právo s Vámi takto hrubě kdokoliv jednat. Vraťte dlužnou sumu a máte klid. Mohla si o to říct slušně, že ty peníze již postrádá a chce je vrátit.
doplněno 15.10.12 15:42:To je možné, sms si schovejte. A řekněte jí, že pokud její advokátka toto vyhodnotila jako netaktnost, Váš advokát to vyhodnotil, jako napadání, útoky na Vaší osobu a rodinné příslušníky a nechutné urážky..A třeba bude pokoj...
doplněno 15.10.12 16:19:TV - ve Vaší situaci, kdy se "kamarádka" opírá o právníka nelze s jistotou říci, zda ho má, či nemá. Ale doporučovala bych Vám zaplatit ihned 1.000,- Kč a příští měsíc též 1.000,- Kč. Napište jí, že dlužnou částku zaplatíte ve dvou splátkách, vzhledem k finanční situaci, která je jí dobře známá. Mohlo by se stát, že podá žalobu na zaplacení a pokud by spor vyhrála, bude Vás to stát i náklady řízení, které jsou dost vysoké a k vůli 2.000,- Kč je zbytečné riskovat další výdaje. Když ihned zaplatíte polovinu, věřím, že nic podnikat nebude a vyčká na ten zbytek, protože by se jí nevyplatilo kvůli tisícovce dávat věc k soudu (soudní poplatek atd.) Od ní asi nic dobrého čekat nemůžete, když s Vámi takto jedná, takže se snažte předejít nepříjemnostem. jen dobře míněná rada...
doplněno 15.10.12 16:48:Dělejte, jak myslíte. Na to, že nemá nic v ruce, bych se, být Vámi, nespoléhala. I ústní dohoda, je dohoda, to je pravda, ale ona jí popírá...Pokud jste jí napsala sms, že o své peníze nepřijde, tak již v ruce něco má...Tím jste přiznala, že Vám peníze půjčila...A teď píšete, že Vás slušně požádala (tedy Vás vyzvala) k jejich vrácení...Dejte si pozor na to, co děláte...Ještě jednou radím, zaplaťte alespoň polovinu dluhu hned...
doplněno 15.10.12 17:24:Není zač.
děkuji mockrát,já vím,že to musím vrátit,ale jak jsem již reagovala,existují dohody,já vím,že bude potom klid,ale kdo ví,podle mě dávala své advokátce číst jen něco
ona se již vyjádřila,teď velmi slušně požádala o vrácení,ale zapírá tu dohodu,kdy jsme se domluvili na tom stavebku,ale nemá v ruce vůbec nic,ani svědka o půjčení,takže mže jen spolehat ne na mé slovo a také svým způsobem přiznává ty sprosťárny,kterými mě častovala,protože mi napsal,že mi nehodlá platit další peníze za žalobu,takže si je toho plně vědoma
Znám to ze své zkušenosti - pokus se začnou řešit peníze- je konec kamadádství a i pohody v rodině. Těžko nyní něco radit- jen to co nejdřív vrátit - jinou radu nemám . Nikdy jsem si nepůjčovala a nebudu asi v budoucnu . Stačily mi nepříjenosti s věcmi v rodině , jeden druhému zaviděl . Raději jsem nic nechtěla a mám klid.
Peníze bych vrátila složenkou, abych měla důkaz o jejich poslání, a pak bych číslo té osoby i ji samotnou vymazala ze života.
doplněno 15.10.12 15:59:Držím pěsti. Dluhy jsou sice nepříjemná záležitost a dobré účty dělají dobré přátele, ale tato osoba je normální hovado, jinak to říci neumím. Aspoň se ukázala v pravém světle dříve, než Vám třeba mohla nějak uškodit.
Stejně jako Babajaga si myslím, že dvoutisícový dluh měl být splacen dříve. I kdyby se měsíčně odkládala jen jedna stovka...
Ke spoléhání se na stavební spoření - pozor! Nevím, jak moc jste si jistá, že peníze opravdu v listopadu budou. Loni jsem končila stavebko v srpnu. Najisto jsem počítala s tím, že z něj zaplatím zateplení domu. Ouha. Peníze bych byla dostala na ruku až někdy koncem října. Musela jsem stavební spořitelnu požádat, aby zaplatila fakturu za mě a pak se to nějak vyrovnalo a ukončilo. Podrobnosti už nevím, ale skutečný termín výplaty mě zaskočil.
no to ale ona nechtěla,prý až najdnou,já jsem na vše úplně sama,ještě teď splácím dluh za bývalého a to mi ještě dluží sám tu stejnou částku a to již 4 rokem,já si pak již ani nemůžu dovolit dceři koupit ani ubohou čokoládu,ale nemá právo mě urážet a dohoda je dohoda,ale jí k tomu nevede nedostatek,sama se vždy chlubila,že z bývalého vytáhla 12000 alimenty,a že to nepotřebuje,že až budu fakt mít,a na tom jsme se domluvili,začala jsem dokonce dělat 2 práce,abych nás uživila,takže musím doplatit ty dluhy,které by nás připravili o střechu nad hlavou,pro upřesnění,mé veškeré výdaje za byt,internet,který potřebujeme obě s dcerou,školu a ten prokletý dluh jsou měsíčně 16tis.,a můj příjem i s alimenty jsou 2000,- a to jsem přetala kouřit začátkem rok,abych měal co nejmenší výdaje,takže to u mne opravdu není to,že bych to dělala schválně,ale protože mi opravdu nezbývá,a ona to moc dobře ví,
co se týká stavebka,myslím,že se musí žádat předem o ukončení smlouvy,aby jste dostala peníze včas
doplněno 15.10.12 17:56:oprava příjem 20000,-
doplněno 15.10.12 18:10:a přísahám na život,že si již nikdy nepůjčím,a tohle bylo poprvé a naposledy co jsem přijala půjčku o kterou jse ani nežádala,děkuji za každý názor
Nechci být zas až tak protivná, ale přece jen se zeptám: jak daleko jste běžela, než vás ta paní se 2.000kč dohnala? :D Ať je to jak je to, máte cizí peníze. Dejte je majitelce! Není o čem mluvit!
Já bych se v tomto případě nespolehla na vrácení peněz složenkou nebo převodem z účtu. Sepsala bych uznání dluhu (vzor najdete v nternetu), v němž bych uvedla, kolik jsem si půjčila, a jak to hodlám splatit (rozpsat přesné částky a způsob).
První část bych poslala složenkou a druhou bych předala osobně proti potvrzení (na tom uznání dluhu), že celá dlužná částka byla vrácena, a že vůči věřitelce nemáte žádné další závazky.
Asi se jí přihodilo něco špatnýho, někdo tě u ní pomluvil nebo uz žádný alimety nedostává, či je utratila a sama má dluhy, rozchod, hormonální nerovnováha, hysterie.
Možná má depresi (ne nějakou depku) a má pocit, že jí všichni chtějí ublížit a vše si vykládá jako snahu jí ublížit a jediné, co může dělat je jim na domělé naschvály odpovídat (bránit se) hrubými nadávkami. Hledat v jejím počínání pak logiku je pak samo o sobě nelogické. Pokud je to nemoc, tak bohužel si s tím sama neporadí a za své chování nemůže a potřebovala by spíš odbornou lékařskou péči (psychiatra) než se jí to ještě víc rozjede. Čím dřív se pak začne léčit, tím bude léčba trvat kratší dobu a dřív bude zas pohodě a šance na uplnné vyléčení bude vyšší.
Pokud je to duševní nemoc, tak ta může potkat kohokoliv včetně tebe a o to víc je pak z toho člověk vyděšený.
deprese.psychoweb.cz/...">http://www.deprese.psychoweb.cz/deprese-uvod/kde-hledat-pomoc
Pokud se takto předtím nikdy nechovala, tak jí opravdu asi nebude dobře. Zkuste zjistit, co se jí stalo a jak na tom je od známých a rodiny a pak případně zavolejte na některou z těch linek.
Na hloupé rady kamarádky se vykašlete, nic tím neziskáte a pokud by byla opravdu nemocná, je to jako by jste ji na zlomenou nohu ještě naschvál šlápla.
Nevím jestli v právu neco jako netaktní vymáhání vůbec existuje, ale pokud je to nemoc, tak by za to stejně nebyla soudně i lidsky odpovědná.
Zjistěte si na jaký účet chce peníze poslat (radši přes advokáta) a na něj je pošlete a až jí dorazí, tak jí pošlete upozornění, aby si to mohla ověřit. Samozřejmě bez nejakého vyhrožování a výčitek i toho, že jí už nechcete vidět a pod.
Hodně štestí
a ať je radši potvora než to druhé
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.