Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
,chtěla bych vědět Váš názor či pomoc na danou věc...
Přibližně před měsícem a půl jsem nastoupila do nové práce z Up,kdy mi zaměstnavatel dal služební vůz a telefon vázaný všeobecnou hmotnou zodpovědností,kde není dále nijak specifikováno jak bude nakládat a nebo účtovat za telefonní hovory a také naftu(benzín)(jde tam pouze o hmotné věci) a také pracovní smlouvu, ve které je sjednaná mzda za odvedenou práci a dále pak procentuální výměr na dodatku ke stávající smlouvě k obratu,který by měl být z práce kterou jsme odvedly.
I po přitom jsem svoji smlouvu prozatím neměla hlásit na Up ,protože nám měl od prvního října navýšit plat a měly se staré pracovní smlouvy přepisovat s novými podmínkami,což se ale nestalo a on nás propustil ve zkušební době.Mě smlouvu ani neukončil ,ale jsem v tuto chvíly vedena na Up dále,s tím,že jsme se domluvily,že ale práci nám zaplatí i tak.
Dnes jsem přišla do práce pro výplatu za ten daný měsíc a bylo mi řečeno ,že se na mobilním pracovním čísle objevil ve výpisu účet za 4.500 kč s tím,že bylo voláno na erotické čísla 900..Když jsem se ptala ,jaký to má vliv na moji výplatu neodpověděl mi.
Jde mi o to ,jaký má nárok mi strhávat popřípadnou úhradu za mobil z platu,protože mi řekl ,že do vyřešení peníze nedostanu a taktéž i kamarádka.Jak mám dále postupovat v této věci ,abych peníze dostala,popřípadě jestly má smysl právně se domáhat i ušlého zisku,když bych uplatnila právo jako dosavadní zaměstnanec bez ukončení smlouvy atd...
Pracovní smlouvu máte, takže je jasné, že jste na černo nepracovala. K zaměstnavateli jste nastupovala z ÚP, takže jste věděla, že je Vaší povinbností oznámit ÚP vznik pracovního poměru do 8 kalendářních dnů (všichni uchazeči jsou při registraci o svých právech i povinnostech informováni). Neměla jste s tím při současné registraci problémy?
Měla jste po celou dobu telefon pod kontrolou? Jestli jste jej např. musela nechávat na pracovišti, bude z výpisu hovorů snodné prokázat, že se hovor uskutečnil v době, kdy byl mobil na pracovišti.
Vyzvěte (nežádat!) zaměstnavatele písemně k okamžitému vyplacení dlužné mzdy. K údajné škodě zaměstnavateli sdělte, že jste na žádné erotické linky nevolala, a že chcete vidět podrobné výpisy hovorů za celou dobu Vašeho zaměstnání. Můžete mu sdělit, že se v případě nutnosti obrátíte na inspekci práce, a že budete svůj nárok včetně úroku z prodlení a vzniklých nákladů vymáhat soudní cestou. Vše zaměstnavateli zašlete doporučeným dopisem s dodejkou.
Dobrý den.
Úplně Vám nerozumím. Jste v pracovním poměru, ale tuto skutečnost jste nenahlásila na ÚP. Proč? I když Vám zaměstnavatel měl navýšit mzdu v říjnu, není důvod nenahlásit na ÚP nástup do zaměstnání. Je to Vaše povinnost.
Zaměstnavatel Vám mzdu nemůže zadržovat. Mzda je splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vznikl zaměstnanci nárok na mzdu nebo na některou její složku, pokud nebylo v pracovní smlouvě, v jiné smlouvě nebo v kolektivní smlouvě sjednáno kratší než měsíční období splatnosti mzdy. Kratší než měsíční období splatnosti nelze sjednat pro splatnost platu.
Ze mzdy nebo platu Vám může srazit jen zákonem vymezené srážky. Srážky ze mzdy lze provést jen na základě dohody o srážkách ze mzdy. Jinak může zaměstnavatel srazit ze mzdy jen zálohu na daň z příjmů fyzických osob, pojistné na sociální zabezpečení a pojistné na veřejné zdravotní pojištění, zálohu na mzdu, částky postižené výkonem rozhodnutí nařízeným soudem nebo orgánem zmocněným k tomu zmocněným k tomu zákonem, náborové a jiné příspěvky, náhradu za dovolenou na zotavenou, na níž zaměstnanec ztratil nárok, popř. nárok nevznikl a náhrady mzdy podle § 127a, na niž nevznikl nárok.
Pokud jste zaměstnavateli způsobil škodu, je na něm, aby Vám dal způsobenou škodu k náhradě.Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Škodu ale musí prokázat, většinou probíhá škodní komise. Takto vzniklou škodu Vám potom může na základě dohody s Vámi strhávat ze mzdy nebo platu, popř. vymáhat právní cestou.
doplněno 15.10.12 13:01:Převzal-li na základě dohody o hmotné odpovědnosti zaměstnanec odpovědnost za svěřené hotovosti, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které je povinen vyúčtovat, odpovídá za vzniklý schodek. Zaměstnanec se zprostí odpovědnosti zcela, popřípadě zčásti, jestliže prokáže, že škoda vznikla zcela nebo zčásti bez jeho zavinění
Zadržovat mzdu nemůže, ale proč by neměl chtít zaplatit to, co jsi protelefonoval soukromě? Všude kde jsem dělal to bylo běžné. Sice nikdo nekontroloval, co je a co není služební, ale když se přiznalo něco soukromě, tak to strhli z výplaty. Měli jsme na to podepsané smlouvy. Dost dobře nechápu, že někdo z ÚP nastoupí na pozici, kde vyfasuje auto a telefon, a je tak hulvátskej, že si volá na nějaký erotický linky, to se pak nediv, že tě nenechali dokončit ani zkušební dobu. 4500? To je částka, kterou dělají nižší manažeři mezinárodních firem.
ne částka 4,500 kč s níchž vyrukoval teť ,že je na provolaném čísle v telefonu,který jsme dostaly při nástupu a já jako ženská jsem rozhodně nevolala na erotické linky,nemám to zapotřebí...jde mi o to,že najednou,když má vyplatit mzdu za vykonanou práci,tak vyrukuje s tímto tvrzením,že jsme volaly někam na čísla erotických linek...
mimo jiné jsme se nikdy před tím nedomlouvaly na tom,že bychom měly platit a nebo by měly být strhávány poplatky za telefonní hovory..auto i mobily jsme předaly ve stavu úplného pořádku,taktéž i zboží...
..o cennách manažerských postů nehodlám véct diskuzy a ani se nebudu obhajovat kolik jsem za uvedenou práci dostala(nebo spíše nedostala),protože místa byla z ničeho nic zrušena(zřejmě pro nerentabilnost) i přes to,že nám měly být byli vystaveny nové smlouvy s lepšími podmínkami
Pokud jste do práce nastoupila řekněme 1. září a ten drahý hovor se uskutečnil někdy po tomto datu, tak byste ho zaplatit měla. A je celkem jedno, že jako ženu Vás erotické linky nezajímají. Prostě jste telefon neuhlídala. Mohly volat Vaše děti, někdo jiný z rodiny, někdo úplně cizí v době, kdy jste telefon neměla pod kontrolou. Být na místě zaměstnavatele, také bych si přála, abyste hovor zaplatila ze svého.
Jiná věc by byla, pokud se telefonovalo před Vaším nástupem. Nahlédněte do výpisu hovorů. Ne všechny výpisy se kryjí s kalendářním měsícem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.