Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjmení po svatbě

Od: fitrs* odpovědí: 13 změna:

Prosím vás chtěla bych se poradit..Tak jsme se s přítelem bavili o svatbě a on mi řekl že nechce aby jsme měli jeho příjmení..Oba to máme v rodině takový špatný a ani já nechci aby jsme měli moje příjmeni.Tak se chci zeptat jestli jde aby jsme si po svatbě vzali rodné příjmeni přítelovi matky..Nevím kde se mám na to zeptat..moc děkuju za odpověď

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dery*
hodnocení

3x

V souvislosti se sňatkem to asi nejde.

Asi nejjedonušší řešení je, aby se váš přítel přejmenoval ještě nyní (zaplatí 1.000,-) a vy pak toto jeho přijmení vyvdáte :)

hodnocení

2x

Dobrý den. Toto řeší zákon o matrikách. Zeptejte se tedy na matrice, tam by vám měli dát odpověď.

hodnocení

2x

V souvislosti se sňatkem mohou nastat tři situace: nevěsta přijme ženichovo příjmení, ženich přijme příjmení nevěstino, oba si ponechají původní příjmení, pak však musí prohlásit, jaké příjmení budou používat jejich děti. O změnu příjmení lze požádat ze závažných důvodů, např. je-li směšné nebo hanlivé. Je-li žádosti vyhověno a mají-li manželé stejné příjmení, týká se změna příjmení obou. Tyto změny příjmení se však neprovádějí v souvislosti se sňatkem. Žádost je tedy nutno podat před svatbou nebo později, za trvání manželství.

meandra*
hodnocení

2x

Asi nejjednodušší by bylo, kdyby si váš přítel nechal nyní to příjmení změnit na matčino za svobodna a pak po svatbě už bez problémů přijmete jeho příjmení.

doplněno 12.10.12 13:40:

Tak derry byl první

myse*
hodnocení

0x

zeptejte se na příslušné matrice - i tam, co budete dojednávat svatbu, měli by to vědět.

Nicméně nevím, jak se postupuje v takovéhle věci, není to časté. Většinou si lidi berou příjmení toho jednoho...

Jinak o změnu jména potom můžete písemně požádat na matrice, oni do měsíce rozhodnou a je hotovo... Ale stojí to 1000kč

Souhlasím s ostatními, jen si vzpomínám, že před mnoha lety při mojí svatbě říkal oddávající, že snoubenci se dohodli na společném příjmení... Podle mého názoru nemusí být společné příjmení nutně jednoho z nich.

buss
hodnocení

0x

Kde? Na matrice.

hodnocení

0x

Většinou si manželé užívají manželovo příjmení. Zřídka i manželčino. Znala jsem pár, kde slečna měla pěkné české příjmení, ženich německé, špatně se to četlo a ještě hůř psalo. Proto si on vzal její.

Na matrice vám poradí, zda si můžete vzít příjmení i třeba svých rodičů.

Co se mi dnes nelíbí - některé ženy si nechávají své původní příjmení a k tomu ještě manželovo. Třeba Kulhavá - Vaňousová. Zatím to ještě tak moc blbě nevypadá, ale až uteče pár desetiletí a ta Vaňousová bude skutečně kulhat, pak to bude opravdu směšné. :DJaga.

Babuško, ještě absurdnější mi připadá u ženy přijaté příjmení v mužském rodě - Eliška Kaplický.

doplněno 12.10.12 16:26:

Přesně: teď jsem v časopisu přečetla poděkování čtenáře za rozhovor s Magdalenou Souček. No to už jsme hotentoti? Takže mužské příjmení se v případě užívání ženou stane nesklonným? Nebo mělo být správně s Magdalenou Součkem? Doba, vymknuta z kloubů, šílí.

Inžinýrko, to máte svatou pravdu. Pročítala jsem si ještě volební lístky, abych byla v obraze a našla jsem tam ve Straně zelených pro náš kraj paní kandidátku se jménem:

HELENA MARIE HENDRYCH *ee*

Připadala jsem si jako pitomec. Tak to asi pod jedním číslem kandidují hned 3 lidé: 2 ženské Helena a Marie a ještě chlap Hendrych. Ta osoba má asi problémy sama se sebou a není si jistá, zda je holka nebo kluk. Kdoví, co skrývá pod sukněmi.

Bohužel, podobného prznění jmen a příjmení přibývá, každý chce být světový a ono to spíš vypadá ošklivě. Jestli by nebylo lepší, kdyby se kandidátka jmenovala normálně Marie Hendrychová. Jednou je Češka, v Česku se příjmení skloňují, přechylují a podobné vylomeniny vypadají opravdu divně. Jaga.

doplněno 13.10.12 10:46:

Včera ve večerních zprávách na TV Nova figurovala reportérka se jménem TEREZA ROBINSON. *ee*

A já teď čekám, kdy se objeví ještě i ANDULA PÁTEK.

hodnocení

0x

Znal jsem pár, který po svatbě přijal společné příjmení po údolí, ve kterém se seznámili (nebylo to Vrátný, ale něco takovéhů nechci narušovat anonymitu). Ale jednak to bylo dávno, a jednak nevím, jak to tenkrát ošertřili právně.

hodnocení

0x

A jak se vám líbí příjmení Vystrčilová-Zadinová?

ladinpraha*
hodnocení

0x

Po svatbě (nebo i před ní) lze podat žádost o změnu s patřičným odůvodněním. Nemusí být vyhověno.

Viz

Předpis č. 301/2000 Sb. Hlava II, Díl 3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]