Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezaopatřené dítě

Od: pave00255555 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Jsem dítě z rozvedené rodiny, žiji s matkou. Otec na mě posílá výživné (o částkách budeme mluvit v teoretické rovině) 2 500 Kč. Rád bych se zeptal, jestli, když se odstěhuji a budu-li nezaopatřené dítě-student, mám nárok na životní (3 410 Kč) nebo existenční (2 200 Kč) minim (v zákoně se ale píše, že existenční minimum nelze použít u nezaopatřeného, takže nejspíš na životní..) a také by mne zajímalo, jestli zmíněných 2 500 korun budu od otce dle zákona dostávat dál (to jsme na 3 410 2500) popř jak je to s výživným od matky? Má taky povinnost posílat výživné? Popř. kolik? (zmenší se otcovo, protože již bude dávat matka také, nebo otcovo zůstane a bude navíc matčino?) předem děkuji za odpověď. Pavel

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Dokud jste nezaopatřené dítě, budete si i po odstěhování posuzovat společně s matkou. Podle mne tedy nebudete mít nárok na státní sociální pomoc ani na pomoc v hmotné nouzi.

Výživné obdržíte takové, na jakém se s rodiči dohodnete. Nedohodnete-li se s nimi, budete muset rodiče o výživné žalovat.

myse*
hodnocení

1x

když byste se odstěhoval od mámy a žil např. s kamarády v bytě, máte nárok na sociální dávky.

Pokud jste řádným studentem denního studia máte nárok na výživné od obou rodičů - se kterými se musíte dohodnout. S otcem dohodnuti jste, s mámou zatím ne - pokud se nedohodnete, musíte podat žalobu na místně příslušný soud (podle trvalého bydliště) a soud rozhodne za vás.

toto vše ale pouze, pokud je vám více než 18 let

hodnocení

0x

Už vám bylo 18?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]