Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na mateřskou

Od: genni odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, chci se zeptat zda budu mít nárok na mateřskou dovolenou a z čeho se vypočítá DVZ. Nyní jsem na RD, která mi končí 31.12.2012. Tudíž do práce nastupuji 1.1.2013, Nyní jsem ale opět těhotná, a na mateřskou mi vychází že bych měla nastoupit jen tak na 5 dní, možná víc možná míň. Mám tedy nárok na mateřskou a bude se počítat jen z těchto 5dnů nebo z posledního odpracovaného roku před nástupem na první mateřskou? Nechci přijít o peníze a chci mít přibližně stejné peníze. Takže chci vědět jak na tom jsem.děkuji za odpověď

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Výše peněžité pomoci v mateřství se se stanoví ze stejného vyměřovacího základu, jako při první mateřské, bude-li pro Vás tento denní vyměřovací základ výhodnější.

Viz.:Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má za stanovených podmínek pojištěnka (pojištěnec), pokud v den, od něhož je tato dávka přiznávána, trvá nemocensky pojištěné zaměstnání (popř. účast na nemocenském pojištění osoby samostatně výdělečně činné) nebo ochranná lhůta a jestliže v posledních dvou letech před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství trvala jejich účast na nemocenském pojištění alespoň kalendářních 270 dnů.

Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává dnem, který nemocensky pojištěná žena určí v období od počátku 8. do počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu. Podpůrčí doba činí 28 týdnů (pokud porodila zároveň dvě nebo více dětí, činí podpůrčí doba 37 týdnů).

iz*
hodnocení

0x

Trvá-li zaměstnaání, z něhož jste odešla na první MD a RD, bude se PPM počítat z toho vyměřovacího základu, který pro vás bude výhodnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]