Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám dotaz ohledně dědictví družstevního bytu.
S mamkou bydlím v družstevním bytě, jsme tedy členy bytového družstva. Mám ještě bratra a sestru, které má mamka z prvního manželství. Členský podíl zaplatila mamka s mým otcem napůl, takže se rozhodlo, že byt jednou připadne mně. Členský průkaz byl psán na mamku. Otec již nežije.
Asi před třemi lety jsme rozhodly, že necháme členský průkaz přepsat na mě (na mě rovněž chodí nájem a další poplatky), mamka je na družstvu uvedená jako další osoba, která v bytě bydlí.
Bohužel se však s tím bratr nechce nějak smířit, tak by mě zajímalo, jak to je s dědictvím (po mamce). Spadá ten byt do dědictví, i když je členský průkaz psán na mě (a tedy byt nahlášen na moje jméno)?
Dělá mi to starosti i proto, že když otec zemřel, mamka to nenahlásila, protože byl byt psán na ni, a pak, když jsme ho šly přehlásit na mě, chtěli po mamce, aby to ještě prošlo dědictvím, protože tam otec pořád figuroval. A peníze, abych bratra jednou vyplatila nemám, byt rovněž nechci prodávat.
Děkuji za rady.
1) nemůžete být "s mamkou" obě členky bytového družstva, protože zákon připouští společné členství pouze u manželů
2) to, že jste neuvedly v dědickém řízení podíl v bytovém družstvu, je chyba..
z vašeho dotazu nevyplývá, jaká je současná situace z pohledu družstva.. (případně doplňte)
nicméně,
2a) pokud družstvo vede jako člena družstva vaši matku, tak vám nic nebrání si "družstevní byt" převést na sebe (ale viz níže)
2b) pokud vede stále společné členství vašich rodičů, pak budete muset znovu podat návrh na dovypořádání majetku v dědickém řízení (návrh k soudu, který již o dědictví rozhodl)
- pokud jste uvedla veškeré skutečnosti, pak je lhostejno, jak společné členství v družstvu rodičům vzniklo, neboť vždy vedle vaší matky jste dalším dědicem pouze vy..
tzn. zjednodušeně, pokud uzavřete dohodu o vypořádání dědictví s vaší matkou tak, že dědíte družstevní podíl vy, máte vystaráno..
(nicméně to neznamená, že v příp. budoucím dědickém řízení po úmrtí vaší matky nemůže váš bratr a sestra uplatňovat nárok na vypořádání majetku, který jste od své matky vy získala ještě za života navíc)
2c) pokud družstvo vede jako člena vás, tak máte vše shora řečené již vyřešené, ovšem vč. toho, že vaši sourozenci mohou bez ohledu na a/b/c/ v budoucím dědickém řízení chtít, zjednodušeně řečeno, započítat cenu družstevního bytu na váš dědický podíl..
dobře, teď je to jasné;
v tom případě ad 2c
(dědictví po otci je vyřešeno, členem družstva jste vy, ale v případném dědictví po matce záleží na vašich sourozencích, co budou navrhovat; argumentovat tím, že vy jste z potenciálního dědictví obdržela část již za života matky, mohou; nicméně o členství v družstvu vás již nikdo nepřipraví)
Napadly mě určité nesrovnalosti.Píšeš,že matka smrt otce nenahlásila,ale do dědického řízení si opatřuje skutečností notář,pověřený vypořádaním dědictví,je to soudní rozhodnutí,takže by ten,kdo s ním nesouhlasí,musí podat protest u soudu.Pro hodnotu družstevního bytu se uvádí hodnota družstevního podílu,která se o dost liší od tržní hodnoty.Pak členem družstva se může stát kdokoliv,pokud družstvo má pro něj bydlení,nebo čeká na uvolnění nějakého bytu.Neměl by tedy být problém,aby se člen družstva - nebydlící,stal uživatelem bytu.Samozřejmě ne vlastníkem.Vše by se samozřejmě jednoduše vyřídilo,kdyby matka požádala družstvo o převedení bytu do vlastnictví,pak by jednoduše po zapsání do KN byt darovala dceři.
JABRAKA
Dědictví po Vašem otci se Vašich sourozenců netýká. Sourozenců by se týkalo až dědictví po Vaší matce. Dokud Vaše matka žije, nelze hovořit o dědictví.
Za svého života může Vaše matka se svým majetkem nakládat podle svého uvážení. Převede-li na Vás "práva a povinnosti člena družstva", s nimiž je spojeno i právo bydlet ve zmíněném bytě, uzavřete smlouvu s družstvem Vy. Případný převod do vlastnictví byste s družstvem už řešila Vy. Nic ze zmíněného se Vašich sourozenců netýká.
no, nakládat s p+p spojenými s členstvím v družstvu samozřejmě matka (jako člen) a následně dcera-tazatelka (jako člen) mohou zcela dle svého uvážení,
ovšem otázka zněla, zda v případě jejího úmrtí, bude mít tato dispozice dopad do případného vypořádání dědictví s ohledem na další dva sourozence tazatelky, a to se (vašimi slovy) "sourozenců -sakra- týká" (takže označit vaši odpověď za dobrou v souvislosti s otázkou bych si já rozhodně nedovolil)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.