Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpracované hodiny skutečnost vs účetniství

Od: skyfire25* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Pracuji od 1. 9. 2012 na DPP. Kde je limit 300 hodin na jednoho zaměstnavatele ročně. jen za září jsem odpracoval 190 hodin a na říjen mám v plánu směn 186 hodin.

Abych se vešel do onoho limitu, tak mi účetní vydělila skutečně odpracované hodiny dvěma (tj. místo 190 je vedeno 95) a mzdu vynásobila dvěma (tj. místo 65 Kč/hodinu mám vedeno 130 kč/hodinu), a takto je to vedené i v části účetnictví. Je tato operace v účetnictví vůbec legální?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

3x

Není to legální...

Budete si stěžovat vy a nebo váš zaměstnavatel, jehož účetní skutečnost upravila?

;)

Kde není žalobce...

:)

skyfire25*
hodnocení

Stěžovat si budu já jelikož i tak je v místě pracoviště porušován ZP i jinými zpúsoby( Např. 16ti hodinové pracovní směny i na DPP)

mowla*

OK - prokážete-li porušení ZP, zaměstnavatel dostane pokutu (nebo "bububu")...

Vy přijdete o práci... :-D

Tím naprosto nehodlám kohokoli nabádat k porušování ZP (ani jiných zákonů) - jen bych asi na vašem místě volil jednodušší variantu - vůbec bych takovou práci nevzal...

;)

skyfire25*
hodnocení

Já jsem tam nastoupil s tím, že ZP bude dodržován. Pokud by jsme předpokládali porušování a obcházení ZP u všech pak by nebylo kam nastoupit.

ron*
hodnocení

0x

Účetní to dělá ve Váš prospěch, určitě ví, jak to správně účetně ošetřit. Pokud máte v pořádku výkaz docházky a vyplácenou odměnu na hodinu sjednanou v sepsané Dohodě o provedení práce, je vše vpořádku.

doplněno 10.10.12 17:20:

Ptal jste se, je-li tato úprava v pořádku v účetnictví. Pokud je správně ošetřena, pak je. To ovšem neznamená, že tento postup je správný, a že ho schvaluji. Je to samozřejmě obcházení zákoníku práce. Dnes bohužel běžná praxe.

doplněno 10.10.12 17:46:

Ano, já souhlasím. Zaměstnavatel by měl DPP s tazatelem ukončit a zaměstnat ho na DPČ.

mowla*

"vše vpořádku" není...

Je pravdou, že pracovník takto nepřijde o smluvené peníze, ale:

- jednak stát takto přichází o platby pojistění sociálního i zdravotního (stát = daňoví poplatníci)...

- jednak pracovník takto příchází o šanci zaměstnaneckého pracovního poměru...

doplněno 10.10.12 17:29:

Ron: Neptal jsem se já (ale to je vcelku jedno ;) )... Otázka byla na legálnost takto upravovaného účetnictví - legální to není, otázkou je prokazatelnost... Že jde o běžnou praxi je, bohužel, pravda...

jenicekpoplatnik

1. stát v tomto případě nepřichází ani o korunu na sociálním a zdravotním pojištění,

2. pracovník nepřichází o žádnou šanci zaměstnaneckého poměru, protože na tomto pracovním místě chce zaměstnavatel očividně pracovníka na DPP

Doporučuji tazateli odpracovat přesně 300 hod. a vztah se zaměstnavatelem ukončit. Zákon, je zákon.

hodnocení

0x

Hmmm, legální?.?.?.?.?.?.?.?.?

Je to taková typicky česká vychcánkovina, jak obejít běžný právní normy. Ani ryba ani rak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]