Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jít na nemocenskou nebo né

Od: zannette odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat od 1. 1. 2013, jsem vedena na ůřadu práce z organizačních důvodů jsem dostala výpověď z 3 měsíčním odstupným, zajímalo by mě kdyby jsem šla na nemocenskou jestli mi jí někdo bude platit. Děkuji za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

Pro nezaměstnané nemocenská neexistuje. Neschopnost by musela začít do 7 prac. dnů od ukončení smlouvy, což už jste prošvihla.

doplněno 30.01.13 19:01:

Omluva - 7 kalendářních dnů.

iz*
hodnocení

2x

Ochranná lhůta pro účel nároku na nemocenské činí 7 kalendářních dnů po skončení zaměstnání.

V době registrace na ÚP za Vás stát hradí pouze zdravotní pojištění, jako uchazeč o zaměstnání nejste nemocensky pojištěna.

Uchazeči o zaměstnání nemají v případě nemoci neměla nárok na nemocenské, dále pobírají podporu v nezaměstnanosti.

doplněno 30.01.13 19:00:

Pro úplnost: Lékař by Vám pro ÚP vystavil omluvenku.

doplněno 30.01.13 21:56:

Reakce na Inzinyrka: Řada zaměstnanců dnes odkládá řešení zdravotních problémů z obavy ze ztráty zaměstnání, nejsou řídké ani plánované lékařské zákroky, ...

___ Reakce na Janna: O vystavení, trvání i ukončení neschopenky rozhoduje lékař na základě zdravotního stavu pacienta.

Vznikne-li nemoc v době trvání pracovního poměru, vznikne nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (za pracovní směny naplánované do 21. dne nemoci) a od 22. dne nemoci na nemocenské.

Pokud by nemoc vznikla až po doručení výpovědi, zastavil by se na konci výpovědní běh výpovědní doby a pracovní poměr by skončil až odpracováním zbytku výpovědní doby po skončení nemoci.

Pokud byste onemocněla, nesměl by Vám zaměstnavatel až do konce nemoci dát výpověď pro nadbytečnost, výpověď z ostatních důvodů může dát i v době nemoci.

Pokud by nemoc začala až v ochranné lhůtě, neměla byste nárok na náhradu mzdy, nárok by byl až na nemocenské od 22. dne nemoci.

V obou případech (nemoc za trvání pracovního poměru i nemoc v OL) činí podpůrčí doba 380 kalendářních dnů. Odečítají se nemoci z předchozích 380 kalendářních dnů a doba, prvních 21 dnů nemoci. V určitých případech lze OSSZ požádat o prodloužení podpůrčí doby, zdravotní stav pak posuzuje posudkový lékař.

janna*

dobry den je videt ze se v tomhle vyznate poradte...mam zamestnani ale momentalne tam mam problem s nadrizenou(hrozi mi vypoved) a tak chci jit marodit ,nemocna pokud to pujde mohu byt jak dlouho chci pul roku treba ze?nechci cekat na vypoved tak vzhledem k nedostatku pracovnich mist je lepsi jit marodit co myslite?*zed*

Nechápu moc otázku. Nechci být nějak mravokárná nebo co, ale co hodláte říct doktorovi? Jakou Vám má stanovit diagnózu? Jakou máte vůbec představu o tom, s čím byste třeba půl roku mohla marodit? *ee*

janna*

nereste to diiiiiiky odpoved uz jsem dostala a vase mi nepomohla,

janna*

diky za rady urcite pomohly

doplněno 31.01.13 16:15:

diky ivzez

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Nemocenské dávky Vám platit nikdo nebude, nejste zaměstnaná, nejste tedy účastníkem nemocenského pojištění, lékař Vám ani nevystaví doklad o pracovní neschopnosti.

V případě ukončení pracovního poměru máte nárok na výplatu nemocenských dávek od 22.kalendářního dne nemoci pouze v případě, že onemocníte v ochranné lhůtě, která činí 7 kalendářních dní. Což jste nesplnila.

doplněno 30.01.13 19:05:

Ano, žádná nemocenská Vám nenáleží.

zannette
hodnocení

Tak ,že je pro mě lepší prostě nejít na tu nemocenskou,když jsem na úřadu práce tak se můžu léčit doma,ano?

zannette
hodnocení

tak.že ten kdo je veden na úřadě práce ze zaměstnání dostal 3měsiční odstupné,tudiž z pracáku ještě nemá nárok na podporu,má smůlu a 3měsíce nedostane nic?Chápu to dobře?

Ano dostala jste tříměsíční odstupné=první podporu až po uplynutí 3 měsíců,resp až od 1.dne v pátém měsíci o to kolik měsíců odstupného,o to se posunuje výplata podpory,Nevím dle čeho a kolikátého vyplácí .Příklad-já skončil 31.7 a první bych dostal až od 1.12 (nedostal jsem ani to neboť jsem od 16.10 dostal práci)

Jinak s tím marozením-můžete marodit ale neschopenku od lékaře nedostanete,ale pkd se v době marození nemůžete dostavit na plánovanou schůzku na ÚP tak Vá lékař vystaví "omluvenku".V podstatě budete marodit i nebudete!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]