Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodat nebo darovat?

Od: kocourovec* odpovědí: 10 změna:

Nikdy jsem se s podobnými věcmi nesetkala, tak bych se ráda zeptala zde. Mám zahradu vedle své dcery a protože já po nemoci na zahradě nic dělat nemůžu a sednout si na opékání můžu k dceři, tak bych jí tu zahradu chtěla dát. Nevím jakým způsobem, aby to bylo její. Jaký a hlavně nejvýhodnější převod je? Jestli prodej nebo jako darovací? Opravdu nemám ani představu. Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Z darování daň platit nebudete, zaplatíte pouze poplatek za vložení do katastru nemovitostí. Myslím, že momentálně je to 1000 Kč. . Smlouvu si můžete sepsat sama, na internetu je vzorů dost.

kocourovec*
hodnocení

Fakt moc děkuji za zprávy a ještě k tomu jsou to dobré zprávy. A jdu na to:)

mowla*
hodnocení

3x

Darovat - nebudete muset platit vůbec žádnou daň z převodu nemovitosti...

doplněno 09.10.12 20:08:

To Ladaadal: V takto blízké příbuzenské linii se daň z daru neplatí...

stirecek*
hodnocení

2x
Pokud dceři zahradu darujete, nebudete platit ani vy, ani ona. Pokud napíšete na papír jakoze dědictví, po vaší smrti dcera zaplatí daň z odhadu plus odhad.
ladaadal*

Aha, tak to jsem asi popletl, myslel jsem, že je to přesně obráceně.*zed*

uska*

jen doplním - při dědictví ještě dcera zaplatí notářskou odměnu dle odhadu nemovitosti

kocourovec*
hodnocení

Bezva, to by bylo asi nejlepší, díky*palec*

Souhlasím, že je lepší určitě darovat. Osvobození od daně darovací jsou lidé , kteří jsou v I. a II skupině specifikovaných v zákoně.
Do I. skupiny spadají příbuzní v řadě přímé (rodiče, prarodiče, děti, vnuci, vnučky) a manželé.

doplněno 09.10.12 20:37:

Pravdu má i Jana, že poplatek na katastru, při převodu, se platí 1.000,- Kč.

kytara
hodnocení

0x

oficiálně nic nedělejte, museli byste platit daň. Když napíšete papír, že až umřete, tak to bude její a ten papír jí dáte, tak to by mělo stačit. Výhoda je, že pokud to není oficiální, tak Vás ani oficiálně ani neoficiálně nemůže cera vykopnout :) .

ladaadal*
hodnocení

0x

Z darování samozřejmě daň zaplatí dcera, ale u zahrádky to bude jen pakatel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]