Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl jsem se zeptat, jestli výše ceny nemovitosti hraje roli v odměně notářce. Myslím, jako že čím dražší nemovitost, tím vyšší částka notářce. Děkuji
Hraje v tom roli. Když umřel tchán, vše jsme měli v pořádku, připravené, notářka si to jen vzala a s námi ve chvilce prošla. Pozvala si nás asi za měsíc, když už prý dědictví bylo zpracované. Pobyli jsme tam asi 15 minut, vše dědil jeho syn, můj manžel. Byl to jeho jediný žijící syn, takže nebyly žádné nesrovnalosti, protesty, dohledávání apod. Za tuto velikou péči si notářka určila odměnu ve výši 11.800 Kč. Přímo už jsme tuto částku měli vypsanou v dědickém řízení, že je to její odměna. Byla to nějaká procenta z dědictví, ale opravdu už nevím, kolik. Musela bych hledat v papírech. Ale jistě některá rádce bude vědět, kolik % to je. Jaga.
děkuji...moje sestra zdědí byt. Notářce jsem řekl, že jeho hodnota je 1.500.000 Sestra mi teď spílá, že jsem měl říct, že jeho hodnota je např. jen milion a ona že by platila menší poplatek...
To nezáleží na tom, co notářce řeknete, ale ta nemovitost by měla, než projde dědickým řízením, mít udělaný odhad. Z čeho je postavená, druh oken, dveří, počet místností, sociálka, prostě všechno. I případná garáž, kůlna, zahrada, i jednotlivé stromy mají svou hodnotu. Toto provádí odhadce, vypracuje odhad a z něho se pak vychází. Stejně tak byste odhad potřeboval při prodeji nemovitosti.
Proto není podstatné, co jste přiznal, notářka bude chtít vidět odhad /také jsme jej předkládali/ a podle něj sama určí hodnotu a tedy i svou odměnu. Jaga.
Jen pro zajímavost: známá rodina má udělané odhady dva. Ten vysoký pro případ, že by se dům prodával. Ten nízký pro případ, že by se dědilo /jejich děti/. Prostě si to takhle ošetřili.
no a tady je kámen úrazu, byt stojí cca 1.800.000 a já v dobré víře řekl o 300.000 méně aby sestra moc neplatila. Notářka znalecký odhad nepožadovala, jen se mi zeptala jak to odhaduji já. Proto jsem si myslel, že výše odměny notářky se řídí např. nějakými předepsanými normami a ne výší ceny bytu...
odměna notáři se platí dle výše majetku, / jsou na to státem určená % / není možné, aby se vypočítal bez odhadu soudním znalcem. Odhad za byt stojí cca 3000kč a dá se s odhadcem cena domluvit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.