Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v roce 2009 mi byl ukončen pracovní poměr dle § 52 a), kde mi náleží odstupné ve výši 3 měsíčních platů. Do dnešního dne mi odstupné nebylo vyplaceno. Než dám žalobu k soudu, tak se chci zeptat, jestli v takovém to případě mám nárok na vyplacení odstupného + úroky z dlužné částky a poplatek z prodlení.
Dobrý den. Ano, viz. .§ 517 odst. 2 občanského zákoníku:
2) Jde-li o prodlení s plněním peněžitého dluhu, má věřitel právo požadovat od dlužníka vedle plnění úroky z prodlení, není-li podle tohoto zákona povinen platit poplatek z prodlení; výši úroků z prodlení a poplatku z prodlení stanoví prováděcí předpis.
(Viz nařízení vlády č. 142/1994 Sb., kterým se stanoví výše úroků z prodlení a poplatku z prodlení).
S žalobou neotálejte, aby nedošlo k promlčení dlužné částky. A ještě dodávám, že pokud je vás, bývalých zaměstnanců více, kterým odstupné nebylo vyplaceno, je možné podat žalobu hromadnou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.