Nejste přihlášen/a.
7.10. jsem skončil ve firmě jenže do nové práce mám nástup až 10.10 ... tudíž nebudu 3 dny plátce soc a zdrav pojištění. Jak mám tedy uhradit tyhle položky za tyhle 3 dny nebo jak to řešit.
Ještě mne zajímá, jak je to se soc. a zdravotním,když budu mít dohodu o provedení práce a plat nad 10000kč/měs.
Děkuji za rady
Dobrý den.
Za uvedené tři dny nejste povinen zdravotní ani sociální pojištění platit.
Pokud budete pracovat na dohodu o provedení práce a Váš hrubý příjem bude nad 10.000kč měsíčně, budete z tohoto příjmu odvádět (prostřednictvím zaměstnavatele) zdravotní i sociální pojistné dle platné legislativy.
Budete i nemocensky pojištěn. V případě pracovní neschopnosti budete tedy mít nárok na výplatu nemocenských dávek.
Výpadek 3 dnů ve zdravotním pojištění nemusíte nijak řešit, zdravotní pojištění byste za říjen nedoplácel ani v případě, že byste s DPP začal až 1. listopadu. Sosiální pojištění si sám hradit nemůžete.
___ K DPP: Na základě DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat v kalendářním roce maximálně 300 hodin.
Bude-li v prvním měsíci odměna nižší (odpracujete pouze část měsíce) než 10.000 Kč, neodvede za Vás zaměstnavatel sociální ani zdravotní pojištění.
Sociální poj. se neplatí a zdravotní, pokud nejde o dobu od 1 /prvního/ dne v měsíci - do posledního dne v měsíci, tak také ne. - pt
tak ještě jeden dotaz... Když jsem nad tím přemýšlel, zjistil jsem že na dohodu od zaměstnavatele nejspíš za zbytek měsíce (20 dní) budu mít nejspíše méně než 10tkč. a To už je nejspíše problém že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.