Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Socialnía zdravotní pojištění

Od: wajtlajn odpovědí: 6 změna:

7.10. jsem skončil ve firmě jenže do nové práce mám nástup až 10.10 ... tudíž nebudu 3 dny plátce soc a zdrav pojištění. Jak mám tedy uhradit tyhle položky za tyhle 3 dny nebo jak to řešit.

Ještě mne zajímá, jak je to se soc. a zdravotním,když budu mít dohodu o provedení práce a plat nad 10000kč/měs.

Děkuji za rady

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

3x

Dobrý den.

Za uvedené tři dny nejste povinen zdravotní ani sociální pojištění platit.

Pokud budete pracovat na dohodu o provedení práce a Váš hrubý příjem bude nad 10.000kč měsíčně, budete z tohoto příjmu odvádět (prostřednictvím zaměstnavatele) zdravotní i sociální pojistné dle platné legislativy.

Budete i nemocensky pojištěn. V případě pracovní neschopnosti budete tedy mít nárok na výplatu nemocenských dávek.

iz*
hodnocení

2x

Výpadek 3 dnů ve zdravotním pojištění nemusíte nijak řešit, zdravotní pojištění byste za říjen nedoplácel ani v případě, že byste s DPP začal až 1. listopadu. Sosiální pojištění si sám hradit nemůžete.

___ K DPP: Na základě DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat v kalendářním roce maximálně 300 hodin.

Bude-li v prvním měsíci odměna nižší (odpracujete pouze část měsíce) než 10.000 Kč, neodvede za Vás zaměstnavatel sociální ani zdravotní pojištění.

pt®
hodnocení

2x

Sociální poj. se neplatí a zdravotní, pokud nejde o dobu od 1 /prvního/ dne v měsíci - do posledního dne v měsíci, tak také ne. - pt

wajtlajn
hodnocení

0x

Díky moc za odpovědi, uklidnili jste mne

wajtlajn
hodnocení

0x

tak ještě jeden dotaz... Když jsem nad tím přemýšlel, zjistil jsem že na dohodu od zaměstnavatele nejspíš za zbytek měsíce (20 dní) budu mít nejspíše méně než 10tkč. a To už je nejspíše problém že?

ron*

Dobrý den.

Není to problém. Zdravotní pojistné za část měsíce se neplatí. Stačí, jste-li alespoň jeden den v měsící v pracovním poměru, který zakládá účast na zdravotním pojištění (viz Váš PP do 7.10.2012).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]