Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji moc poradit.
Dostal jsem výpověď ke dni 1.11.2012. Jelikož jsem si to nepohlídal (moje blbost,...) a špatně jsem měl na paměti, že se mám na úřadu práce hlásit do 8 prac. dnů (což se sice ohlašuje, ale nástup do zaměstnání a ne opačně,...), tak nevím, jak nejlépe dál.
Počítám, že na úřadu práce bude problém, že jsem tam nepřišel do 3 prac. dnů od ukončení prac. poměru a tak čekám, že mi úřad práce nezaplatí soc a zdrav. pojištění. Je to tak nebo je to jinak?
Co úřad práce dělá, pokud tam někdo příjde po těch třech a více dnech?
Nevím, jestli tedy zajít na úřad práce a hádat a vysvětlovat se tam s těma sekretářkama (nervy,stress,...) nebo zajít na zdrav. pojišťovnu a zaplatit za sebe pojištění sám, což není problém (s mojí strany).
Šlo by to tak? Zaplatit zdravotní na pojišťovně a pak nastoupit na pracák, až mi pojistka skončí (ta platba, počítám na měsíc)?
A jak by to bylo s tím sociálním? Nestačí mi jen to zdravotní?
Trochu se obávám toho, že mi zas budou posílat dopisy, že jsem nezaplatil 25kč a že mi běží další penále a podobné nesmysli, což už jsem zažil díky jejich (bordelu).
Co mě tedy čeká, pokud příjdu na ÚP pozdě (tedy po třech prac. dnech)? A jak postupovat v případě, že si za sebe zaplatím sám a později navážu na ÚP normálně?
Může mi někdo přesně a srozumitelně a hlavně rychle (počítám, že to budete číst zítra) poradit?
Mnohokrát děkuji předem se seznámením v tomhle směru. Nerad bych tam byl za úplnýho blba a trosku. Takových lidí je tam dost a člověk, když tam příjde, tak je mu dost špatně už z toho prostředí...
P.S.: Zaměstnavatel mi přiznal 2 platy jako odstupné a dělal jsem u něj 14 měsíců
Dobrý den.
Zajděte na ÚP ještě dnes, zaregistrují Vás. Vemte sebou Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list). Zdravotní pojištění si platit nemusíte, budete-li v evidenci ÚP. Zajděte si ale na Vaši zdravotní pojišťovnu, oznamte skončení pracovního poměru a registraci na ÚP. Sociální pojištění platit nemusíte, není to povinnost.
Nárok na podporu budete mít, pokud jste občan s bydlištěm na území ČR a pokud jste v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal alespoň 12 měsíců důchodového pojištění.
Vznikne-li Vám na podporu nárok, bude Vám vyplácena až po uplynutí dvou měsíců, vzhledem k 2 měsíčnímu vyplacenému odstupnému.
Jen poznámka: tu výpověď jste dostal k 1.10.2012? Předpokládám, že 1.11.2012 je překlep.
Jestli šlo o výpověď, skončil pracovní poměr 30. září. Lhůta pro hlášení změn úřadům, zdravotní pojišťovně, OSSZ, apod. nečiní 8 pracovních dnů, nýbrž 8 kalendářních dnů.
Nikdo není povinen se registrovat na úřadu práce. Ale ten, kdo se na ÚP přihlásí do 3 dnů od skončení zaměstnání, bude zaregistrován ode dne následujícího skončení zaměstnání.
Sociální pojištění si nikdo nemůže hradit sám.
Zdravotní pojištění byste si musel uhradit pouze v případě, že byste celý měsíc byl bez zaměstnání i bez registrace na ÚP. Z tohoto hlediska tedy stačí se na ÚP zaregistrovat poslední den v měsíci.
Protože Vám zaměstnavatel vyplatil odstupné ve výši dvojnásobku průměrného výdělku, bude začátek výplaty podpory odložen o dva měsíce. Odstupné ale neovlivní délku podpůrčí doby.
doplněno 09.10.12 11:27:Zaregistrujete-li se na ÚP do 31. října včetně, bude plátcem zdravotního pojištění stát. Zaregistrujete-li se 1. listopadu, budete muset zdravotní pojištění za říjen (1.080,- Kč) zaplatit sám. K sociálnímu pojištění se přihlásit nemůžete.
Takže pokud to chápu správně, tak zdravotní pojištění si mohu zapltatit do konce tohoto měsíce,
Sociální pojištění si platit nemusím
A když se zaregistruji na ÚP do konce měsíce, tak bude datum registrace sice né od 2.10.2012, ale pojištění mi zaplatí stát.
Chápu to správně? Díky
Datum byl překlep. Tedy 1.10.2012
Zdravotní si můžete zaplatit dle libosti, ale je zbytečné platit celý měsíc, počítá se vám to i po dnech - čím dřív se zaregistrujete na ÚP, tím lépe, odtamtud pak můžete rovnou na pojišťovnu. Při registraci vám i řeknou, od kdy jste v evidenci, jestli ten samý den, nebo případně ty tři dny zpátky...
Zdravotní pojištění platit nemusíte, budete-li alespoň část října zaregistrován na ÚP.
Sociální pojištění si sám platit nemusíte.
Tak Vám všem moc děkuji za rady. Byl jsem na pojišťovně si zaplatit celý měsíc a na ÚP zatím kašlu. Podporu bych stejně dostával po 2 měsících, když mi zaměstnavatel přiznal dva platy a do té doby se s těma babama nebudu nervovat a hádat.
Ještě jednou dík, už jsem v obraze
Olda
Oldřichu, Oldřichu, nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Do 1. 11. je ještě moře času a vše bude v pořádku.
doplněno 09.10.12 07:29:Jinak, jednou jsem se také opozdila s nahlášením na ÚP. Byly to asi jen 3 dny, tak jsem si to musela zaplatit sama. Hned jsem to udělala, aby nebyly v budoucnu problémy.
Sociální platit nemusíte. Zdravotní ano, každý celý měsíc 1.080 Kč, za každý den tedy část 1.080 : 30, případně 31 dny. Zaplaťte to raději co nejdříve, člověk to snadno hodí za hlavu a pak to může přinést nepříjemné následky.
Chtěl bych se ještě k tomuto tématu zeptat, zda jsem pochopil předchozí odpovědi správně.
Při evidenci na ÚP alespoň jeden den v měsíci zaplatí zdravotní pojištění za tento celý měsíc stát.
Platí totéž i pro důchodové pojištění? Tedy počítá se pro účely nároku na důchod celý měsíc i při evidenci na ÚP pouze jeden den v měsíci?
Příklad:
Konec pracovního poměru na dobu určitou 31. října 2012.
Registrace na ÚP až od 7. listopadu.2012.
Zdravotní pojištění za celý listopad platí stát.
Pro nárok na důchod se počitá celý listopad.
Je to tak? Nebo těch 6 dní bude "chybět" v odpracovaných letech?
Těch 6 dní bude chybět. Při žádosti o důchod se dokládá potvrzení z ÚP o době registrace a o době pobírání podpory (každá tato doba se pro nárok na důchod posuzuje jinak). Ale nikdo Vás nebude nutit ty dny nějak "dodělávat". Při výpočtu důchodu se sšítají všechny pojištěné dny. Výsledek se dělí 365 a posuzují se pojištěné celé roky. Dny, které zbudou, se už nikam nezapočítají. Musel byste mít zatracenou smůlu, aby Vám zrovna těch pár dní chybělo do celého roku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.